Erdoğan: “İnadına Kanal İstanbul’u Yapacağız’’

Erdoğan: “İnadına Kanal İstanbul’u Yapacağız’’

ABONE OL
21:50 - 24/02/2021 21:50
Erdoğan: “İnadına Kanal İstanbul’u Yapacağız’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi kariyerini inşa ettiği İstanbul’a verdiği özel önem hiçbir zaman sır olmadı. Erdoğan’ın bugün yedincisi yapılan Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Kongresi’nde ‘‘Hakkını verir, bedelini öderseniz bu şehir sizi bağrına da basar, zirveye de yükseltir. İstanbul bir başka sevgilidir. İstanbul’u küstürürseniz vay halinize’’ ifadelerini kullanması bu düşüncesinde hiçbir değişiklik olmadığının kanıtı.

Erdoğan son 25 yılda İstanbul’da sadece 2019’da seçim kaybetti

Doğup büyüdüğü ‘‘ömrümüzü adadık’’ dediği İstanbul’da 1994 yılında Refah Partisi’nden büyükşehir belediye başkanı olan Erdoğan, 2001’de kurduğu Adalet ve Kalkınma Partisi’yle İstanbul’da girdiği bütün seçimlerde sandıktan birinci parti olarak çıkmaya başardı.

Ancak Erdoğan, eski başbakanlardan Binali Yıldırım’ın büyükşehir belediye başkanı adayı olduğu 2019 yılındaki yerel seçimlerde ve tekrar edilen seçimlerde yenilgiyi önleyemedi. Erdoğan, AKP’nin ilk 14 yılında sadece iki il başkanı ile (2002-2007 Mehmet Müezzinoğlu ve 2007-2015 Aziz Babuşçu) sonraki altı yılda da (2015-2018 Selim Temurci ve 2018-2021 Bayram Şenocak) ile çalıştıktan sonra bugün Türkiye’nin en büyük kentindeki il örgütünü yönetmek için Osman Nuri Kabaktepe’yi tercih etti.

Yeni il başkanına ‘‘1994 ruhuyla 2023 hedeflerimizi gerçekleştirme’’ hedefi

2003 yılında ‘‘Milli Görüş gömleğini çıkardık’’ diyen Erdoğan’ın Milli Görüş geleneğinden gelen Fazilet Partisi’nin kapatılmasından sonra ortaya çıkan ayrımda Saadet Partisi’nde kalan Kabaktepe’nin Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Başkanlığı’na getirilmesi kamuoyunda Milli Görüş geleneğiyle yeniden kucaklaşmak olarak yorumlandı.

Erdoğan’ın bugünkü il kongresinde yaptığı konuşmada ‘‘Kurulduğu günden bugüne AK Parti’nin her kongre döneminde bir değişim rüzgarı eser. 1994 ruhuyla 2023 hedeflerimizi gerçekleştirecek bir arkadaşımızı, Osman Nuri Kabaktepe kardeşimizi İstanbul’a il başkanı yapıyoruz’’ demesi bu yorumu güçlendirirken Cumhurbaşkanı’nın damadı eski Hazine Bakanı Berat Albayrak’a yakınlığı bilinen eski il başkanı için de ‘‘Bayram Şenocak ve ekibine şu ana kadarki hizmetleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu iş burada bitmiyor, sadece virgül. Kendileri ile başka platformlarda birlikte çalışmayı sürdüreceğiz’’ demesi parti içi dengeleri gözettiğini gösteriyordu.

Erdoğan: ‘‘Son 18 yılda İstanbul’a 275 milyar lira tutarında yatırım yaptık’’

‘‘Millete küsülmez, milletle inatlaşılmaz, millete husumet beslenmez, millete rağmen iş yapılmaz. Bu temel hakikatleri kabul etmeden siyaset yapmaya kalkanın sonu hüsran olur’’ sözleriyle İstanbul’u kaybetmelerine neden olan hatalardan ders alacakları mesajını veren Erdoğan, bir sonraki seçimi kazanmaları için başta ‘‘kaleyi içeriden fethedecek hanımlar ve gönülleri fethedecek gençler’’ olmak üzere tüm örgütün titiz bir çalışma yürütmesi gerektiğini söylerken İstanbul’a yapılan yatırımları da tek tek saydı.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Son 18 yılda İstanbul’a eski rakamla 275 milyar lira tutarında yatırım yaptık. 275 milyar. AKM’nin inşasında sona geliyoruz. Özel sektör muhteşem bir camiyi Taksim Meydanı’na inşa ediyor. Boğaz’ın altından geçecek yeni tünel olan Büyük İstanbul Tüneli’nin ihale hazırlıkları devam ediyor. Yapımı süren Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro hattını bu yıl sonuna kadar tamamlıyoruz. Halkalı – İstanbul Havalimanı raylı sistem bağlantısının metro hattını önümüzdeki yıl bitiriyoruz. Yenikapı – İncirli – Sefaköy metrolarını ise 2023 sonuna kadar hizmete sunuyoruz’’ dedi.

‘‘Onlara rağmen inadına Kanal İstanbul’u yapacağız’’

Çamlıca Tepesi’ne yapılan radyo ve televizyon vericisini çevreci yaklaşımlarının “alamet-i farikası’’ sözleriyle sunan Erdoğan, milyonlarca İstanbullu’nun yapılmasına karşı çıkmak için imza verdiği Kanal İstanbul inşaatında kararlı olduğunu bir kez daha yineledi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Beğenmiyorlar ya, engellemeye çalışıyorlar ya. Kanal İstanbul projemizin etüt kapsamında yer alan tüm teknik çalışmalar tamamlandı, diğer adımlar için de gerekli çalışmaları başlatıyoruz. Onlara rağmen Kanal İstanbul’u yapacağız. İnadına yapacağız. Kanal İstanbul’la İstanbul nasıl güzelleşecek? Nasıl bir başka şehir olacak, bunu da görecekler. Buna da alışacaklar’’ dedi.

‘‘Bira kutularıyla camiimize girenler bunlar değil mi? Bu ahlaksızlar, edepsizler, teröristler değil mi?’’

Erdoğan konuşmasında Ayasofya’nın bu yaz ibadete açılmasından övgüyle bahsederken 2013 yılına damgasını vuran Gezi olayları sırasında dile getirilen ancak bizzat dönemin Bezmialem Cami müezzini tarafından reddedilen ‘‘camide bira içtiler’’ iddiasını da yineledi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Onlar Yeni Zelanda’daki katilin ağzından ‘Ayasofya minarelerini kurtaracağız’ dediler. Cevabımızı Ayasofya’yı 86 yıl sonra tekrar ibadete açarak verdik. Onlar mesajlarını şehrin duvarlarına ‘Zulüm 1453’te başladı’ diyerek verdiler. Onlar başlattıkları darbeyle istiklalimize el uzattılar, biz cevabımızı 7’den 70’e şehadete yürüyerek verdik. Onlar ezanları susturmak için kapılara dayandılar. Bira kutularıyla beraber camiimize girenler bunlar değil mi? Bu ahlaksızlar, edepsizler, teröristler değil mi? O Gezi Olayları’nda da bunların hesabını onlara sorduk. Bundan sonra da bilsinler ki ola ki böyle bir yola tevessül edecek olurlarsa bu millet bunun bedelini çok ağır ödetir’’ diye konuştu.

CHP’ye sert sözler: ‘‘Bunlar teröristlerle beraber değil mi? Bunlar şeytanla işbirliği halinde değil mi?’’

Erdoğan sert sözlerle CHP’yi eleştirdi: “CHP deyince akla şu gelir. Çöp, çukur, çamur. Bu şehri yeniden çöp dağlarına, kokuya, ihmale maruz bırakanlara tüm İstanbul önünde sandıkta hesaplaşacağız 2023’te. Batı için Türk, yani İslam, doğu için de Türk, yani Kızıl Elma olan İstanbul’un bu kutlu kimliğini elinden almak isteyenleri sandığa gömeceğiz. Hazırız değil mi buna?16 milyonluk nüfusa nazaran hayat standardı en yüksek şehirlerden olan İstanbul’a bu özelliğini zehir etmeye çalışanları sandıkta sigaya çekeceğiz. İstanbul’u karanlık ve sapkın ajandalarına aparat yapmaya kalkanları, bu uğurda gerekiyorsa şeytanla bile işbirliğine girenleri sandıkta muhakkak ifşa edeceğiz. Bunlar teröristlerle beraber değil mi? Bunlar şeytanla işbirliği halinde değil mi?’’ dedi.

Erdoğan, uzun süredir merakla beklenen İnsan Hakları Eylem Planı’nın 2 Mart’ta ekonomik reform paketinin de Mart ayının ikinci haftası açıklanacağını duyurdu.

VOA tarafından geçilen Erdoğan: “İnadına Kanal İstanbul’u Yapacağız’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan: “İnadına Kanal İstanbul’u Yapacağız’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan: “İnadına Kanal İstanbul’u Yapacağız’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.