Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Kısmi Değişiklik Yaptı

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Kısmi Değişiklik Yaptı

ABONE OL
21:43 - 21/04/2021 21:43
Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Kısmi Değişiklik Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete’de bugün ilk saatlerde yayımlanan https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210421-5.pdf kararla kabine değişikliğinde ilk adımı attı. Erdoğan, 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı Seçimi’yle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte 9 Temmuz 2018’de ilan ettiği kabinesinde ilk kez bakan sayısını değiştirdi. Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı’nı geçmişte olduğu gibi iki ayrı bakanlık olarak düzenleyen kararnameye imza atan Erdoğan, böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin 68. Hükümeti konumundaki kabinesinde 16 olan bakan sayısını 17’ye yükseltti.

Türkiye’de son birkaç aydır Erdoğan’ın, AKP’nin 24 Mart’ta gerçekleştirdiği 7. Olağan Kongresi’yle eş zamanlı olarak kabinede değişiklik yapacağı beklentisi vardı. Bunun kapsamlı bir değişiklik olacağı ve 69. Hükümete geçiş yapılacağı iddia ediliyordu. Ancak Erdoğan, bugün hayata geçirdiği kısmı değişiklikle şimdilik kapsamlı değişiklik yapmamayı tercih etti.

Resmi Gazete’de yayımlanan 73 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şeklinde iki ayrı bakanlık oluşturuldu. Bakanlık sayısındaki değişikle birlikte Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı’nı yürüten Zehra Zümrük Selçuk’un görevi sona ermiş oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bakanların milletvekili olmaması anayasal şart olduğu için Selçuk, bugün itibariyle sadece AKP üyesi durumunda.

Kabinedeki bakan ismi değişiklikleri ise Resmi Gazete’de ayrıca mükerrer sayı yayımlanmasıyla yapıldı. Erdoğan, yeniden yapılandırılmasına karar verdiği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ise Vedat Bilgin’i atadı.

Pekcan kendi şirketine ihale vermesi tartışmalarıyla gündemde

Erdoğan, Ruhsar Pekcan için Resmi Gazete’de “görevine son verilmiş” ifadesi kullanılmasıyla boşalan Ticaret Bakanlığı’na Mehmet Muş’un atandığını duyurdu. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210421M1-1.pdf)

Muş, AKP 7. Olağan Kongresi’yle birlikte Erdoğan’ın parti yönetiminde yaptığı değişiklikle TBMM’de AKP Grup Başkanvekilliği görevinden alınmıştı. Muş, AKP İstanbul Milletvekili olarak görevine devam ediyordu. Şimdi Muş’un bakan olarak atanmasıyla AKP’nin TBMM’deki sandalye sayısı 288’den 287’ye düştü.

Ticaret Bakanlığı görevindeki Ruhsar Pekcan’ın ise kabine değişikliği konusunda yapılan kulislerde ismi çok geçmeyen bir bakandı. Ancak OdaTV’nin, Ruhsar Pekcan’ın eşi Hasan Pekcan ile ortak olduğu aile şirketine Ticaret Bakanlığı’nın ihalesini verdiği haberi tepkiyle karşılanmıştı. Pekcan’ın, Ticaret Bakanlığı’nın Corona virüsü salgını nedeniyle dezenfektan ihtiyacı için ürün satın alımını kendi şirketinden yaptığı yolundaki haber sonrasında Twitter’da Pekcan için “Dezenfektan Bakanı” etiketiyle eleştirel paylaşımlar yapılıyordu.

Pekcan’ın eşiyle ortak olduğu Nanoksia Biyoteknoloji Şirketi’ne ihale vermesiyle ilgili dün Ticaret Bakanlığı’nca yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Covid-19 hastalığının ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve yerli sanayimizin artan ithalat baskısına karşı korunması amacıyla aralarında Çin Halk Cumhuriyeti’nin de bulunduğu ülkelere yönelik toplam 5220 üründe İlave Gümrük Vergisi uygulanmaya başlanmıştır. Bu süreç içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektör çatı kuruluşları ve kamu kurumlarından gelen talepler dikkate alınarak, bütüncül bir değerlendirmeyle, 1 Ocak 2021 itibariyle İGV oranlarında şeffaf bir şekilde indirime gidilmiştir” denilmişti.

Pekcan iddialara ilişkin ayrıca açıklama yapmadı

Ruhsar Pekcan ise görevden alınmasıyla ilgili bugün saat 13.00’te Twitter’da “Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Kabinesinde teveccüh gösterip Ticaret Bakanlığına layık gördüğü için çok teşekkür ederim. Ayrıca, görev sürem boyunca desteklerini esirgemeyen Sayın Bakanlarımıza ve mesai arkadaşlarıma şükranlarımı sunarım” dedi.

Bu arada TBMM’de “Sürpriz oldu mu?” sorusu üzerine Ticaret Bakanlığı’na ataması yapılan Mehmet Muş ise, AKP’de siyaset yapanlar için her zaman, her türlü göreve hazırlıklı olmak gerektiğini ifade etti. Muş, “Dolayısıyla biz de ülkemize hizmet etme adına her zaman, her türlü göreve hazırdık, hazırlıklıydık. Öncesinde de konuyla alakalı benim bilgim vardı. Cumhurbaşkanımız benimle paylaştı. Türkiye’nin ihracatının artırılması, ekonomik büyüklüğünün ve refah seviyesinin yükselmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya gayret edeceğiz. Tek amacımız var; 84 milyonun refahını yükseltmek” diye konuştu.

CHP Pekcan’ın yargılanması çağrısında bulunuyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise, “Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ‘Sen kendi şirketinden Ticaret Bakanlığı’na 9 milyon liralık dezenfektan sattın mı satmadın mı, bu etik mi değil mi?’ diye beş gün boyunca sordum. Beş gün boyunca çıt çıkmadı. Dün öğleden sonra Sayın Bakan yazılı bir açıklama yaptı. ‘Evet yaptım ama –‘Sefil Bilo’ filmindeki gibi- bir sorun bakalım niye yaptım’ diyor. ‘Çünkü şirket eşimin şirketiydi bana ucuz verdi. Ayrıca 9 milyon liralık değil, 500 bin liralık’ diyor. Şimdi neresini düzeltsek bunun? 500 bin değil 9 milyon. 500 bin liralık olan bakanlığın kendisiyle yapılan ticaret. Geri kalan 8,5 milyon da bakanlığın yan kuruluşlarıyla yapılan ticarettir. Bir bakana yalan söylemek yakışmaz. Tayyip Bey gece yarısı operasyonlarını sever. Belli ki Sayın Cumhurbaşkanı’nın yine uykusu tutmadı, gece yarısı bakanlar kurulunda ufak bir değişiklik yaptı. Sayın Ticaret Bakanı’nı görevden aldı. Sayın Cumhurbaşkanı doğru yaptı. Kendisi istifa etse çok daha onurlu bir davranış olurdu. Yok öyle, görevden alındıktan sonra köşesinde oturup keyif yapmak. Hesap verecek. Kendi bakanlığına mal satmanın hesabını verecek. Görevi kötüye kullanma suçu var, ihaleye fesat karıştırma suçu var. Bu ikisi hakkında Ruhsar Pekcan’a soruşturma açılmalıdır, cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyoruz. Görevden alınması yetmez, hesap verecek” açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde bugüne kadar neler yaşandı?

Erdoğan, yeni sistem kapsamında kurduğu 68. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde ilk değişikliği 28 Mart 2020’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda Cahit Turhan’ı görevden alarak yerine Adil Karaismailoğlu’nu getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, 8 Kasım 2020’de Instagram hesabından istifa ettiğini duyurmuştu ancak istifası Resmi Gazete’de 10 Kasım 2020 tarihli sayıda “görevinden affı kabul edildi” ifadesiyle resmileşmişti.

Erdoğan, aynı zamanda damadı olan Albayrak’ın yerine AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ı Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadı. Anayasa’nın 106’ncı maddesi uyarınca Elvan’ın milletvekilliği düşmesiyle AKP’nin 10 Kasım 2020 itibariyle TBMM’deki sandalye sayısı 288’e düşmüştü.

Bu arada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Corona virüsü salgınıyla ilgili önlemler bağlamında yaşanan tartışmada 12 Nisan 2020’de istifa etti. Ancak ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu istifayı kabul etmediği açıklamasıyla Soylu görevinde kalmaya devam etti.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Kısmi Değişiklik Yaptı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Kısmi Değişiklik Yaptı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Kısmi Değişiklik Yaptı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.