Erdoğan: ABD’nin Mazlum Kobani’yi bize teslim etmesi lazım

Erdoğan: ABD’nin Mazlum Kobani’yi bize teslim etmesi lazım

ABONE OL
17:46 - 30/03/2021 17:46
Erdoğan: ABD’nin Mazlum Kobani’yi bize teslim etmesi lazım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Mazlum denilen kod adlı şahıs, kırmızı bültenle aranan bir şahıs. ABD’nin bu adamı bize teslim etmesi lazım’ dedi. Erdoğan ‘güvenli bölge’ için ‘Biz inşaya geldik, yıkmaya değil. Suriye Suriyelilerindir’ diye konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Kobani’nin kırmızı bültenle arandığını belirterek, ABD’nin Kobani’yi Türkiye’ye teslim etmesini isteyeceklerini söyledi.

TRT’de canlı yayınlanan programda konuşan Erdoğan “Mazlum denilen kod adlı şahıs, kırmızı bültenle aranan bir şahıs. ABD’nin bu adamı bize teslim etmesi lazım. Adalet Bakanımız da zannediyorum bu arada yazışmaları yapacaklar, isteyecekler. Vermesi lazım bize” dedi.

Erdoğan “Terör örgütünün başında olanlarla Almanya, Fransa, ABD görüşme yapıyor. Terör örgütüyle siz mektuplaşıyorsunuz ve bu mektubu bize ek olarak gönderiyorsunuz” diye konuştu. 

TRUMP’IN GÖNDERDİĞİ MEKTUBU TRUMP’A GÖSTERECEK

Trump’ın kendisiyle ilişkilerinin “samimi” olduğunu söyleyen Erdoğan “Bugüne kadar da mümkün olduğunca dürüst davrandı” dedi. Erdoğan Trump’ın kendisine gönderdiği mektuba SDG’li Mazlum Kobani’nin mektubunu eklemesini kınadığını belirterek şöyle konuştu: “Kendisiyle yaptığımız telefon görüşmesinde ‘Bu Amerika gibi bir devletin başkanına bir teröristin mektubunu kendi kapak yazısına ek yapması hiç uygun düşmemiştir, bu tavrı kınıyorum’ dedim. Ayın 13’ünde tabii ki bu davete icabet edeceğiz. Bir heyet olarak giderek oradaki görüşmeleri yapacağız. Bu mektubu da yanımızda getirip kendisine göstereceğiz.”

Yaptırımların kaldırıldığını Trump’ın açıkladığını hatırlatan Erdoğan “13’ünde Amerika’ya gitmemize mani bir hal kalmadı. Onun için gideceğiz. Orada daha önceki samimi tablolarımızı inşallah gerçekleştiririz” dedi.

KOBANİ VE MENBİÇ

Erdoğan Kobani’deki (Ayn El Arab) durumla ilgili ise “Amerikalılar ‘oraya girme’, Ruslar da ‘gir’ diyor. Bizim böyle de bir durumumuz var, gelişmelere göre kararımızı vereceğiz” dedi.

Erdoğan “Münbiç’te de bir gözetim ya da kontrol durumumuz olacak” diye konuştu.

‘SURİYE SURİYELİLERİNDİR’

Erdoğan Türkiye’deki Suriyelilerin “gönüllü” bir şekilde dönebilecekleri “güvenli bölge” oluşturduklarını iddia ederek “Orada, hastaneler, yönetim binaları yapılacak. Bunu bile öyle anlatmışlar ki orada yeni bir devlet mi kuruyorsunuz diye anlatmışlar. Gidin Cerablus’a bakın. Biz Türkiye’yi oraya yığmadık ki. Cerablus’ta Cerablus halkı var. Biz belediyelerimizi görevlendirdik, oradaki altyapıyı yaptık, Cerablus halkına teslim ettik. Biz inşaya geldik, yıkmaya değil. Suriye Suriyelilerindir. Üzerimize hangi görev düşerse onu da sonuna kadar yapacağız” diye konuştu.

‘TÜRKİYE VATANDAŞI IŞİD’LİLER GETİRİLİP BURADA YARGILANABİLİR’

Erdoğan Suriye’nin kuzeydoğusunda cezaevlerindeki IŞİD’lilerle ilgili de “Az sayıda da olsa maalesef Türk de var. Türkler ülkemize getirilip burada yargılanabilir. 70 civarında kadın var, çocuklar var. Adalet Bakanlığımız çalışmaları sürdürüyor” diye konuştu.

Arap Birliği’nin harekata karşı tepkisini “felaket” diye niteleyen Erdoğan “Arap Birliği İslam dünyasının hiçbir meselesine cevap üretememiştir” diye konuştu.
 
SURİYE HÜKÜMETİYLE İLİŞKİ

Erdoğan “Rejimle ilişkimiz bizim istihbarat birimlerimiz tarafından bir şekilde orada operasyon yaptığımız için sürdürülüyor demişti. Rejimle Rusya üzerinden mi iletişime devam edilecek?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Astana süreciyle ilgili olarak Rusya-İran-Türkiye üçlüsü olarak devam ediyor. İstihbarat noktasındaki tespitim aynen geçerlidir. Haber kaynağımız olmaya devam edecektir. Bizim şu anda çok daha temkinli hareket etme zorunluluğumuz var. Ben rejimin doğrudan temsil edilmediği Astana platformunda da bu görevi de rejimin garantörlüğünü üstlenen Rusya ve İran yerine getiriyor. Biz de onlarla görüşerek bunu çözmeye çalışıyoruz. Bu turlar devam etti. Artık İran turuna geldik. En son Ankara Mutabakatı’nı yapmıştık. Son geldiğimiz noktayı değerlendireceğiz. İnşallah müzakereleri gelişmeleri noktalama gibi bir konuma geleceğiz.”
 

soL haber portalı tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.