Erdem Gül’e MİT TIR’ları haberi nedeniyle beş yıl hapis cezası

Erdem Gül’e MİT TIR’ları haberi nedeniyle beş yıl hapis cezası

ABONE OL
14:21 - 28/02/2024 14:21
Erdem Gül’e MİT TIR’ları haberi nedeniyle beş yıl hapis cezası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisiyken yayınladığı haber nedeniyle MİT TIR’ları davasında yargılanan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Yargıtay kararıyla yeniden görülen davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhuriyet gazetesi eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, MİT TIR’ları davası kapsamında yeniden yargılandığı dosyanın üçüncü duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Erdem Gül, MİT TIR’ları haberi nedeniyle ve “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla yargılandığı davadan beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşma sonrası konuşan Erdem Gül, “Dosyada eylem olarak bir tane haber var. Dolayısıyla bu ceza doğrudan habere verilen cezadır” dedi.

Daha sonra X’ten “1 Haber 5 yıl hapis” paylaşımı yaptı.

Savcı önceki celsedeki esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti ve Gül hakkında ceza istedi. Esas hakkında mütalaaya karşı savunma yapan Gül, “Suçlamaları kabul etmiyorum. Gazetecilik suç değildir” dedi.

Gül’ün avukatları duruşmada “örgüte yardım” suçunu düzenleyen TCK 220/7’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti ve bu maddeden mahkûmiyet kararı verilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Avukatlar Anayasa’ya aykırılık iddiası ile ara karar oluşturulmasını talep etti. Savcı talebin reddini istedi. Mahkeme, Anayasa’ya aykırılık talebinin reddine, yargılamanın devamına karar verdi.

Duruşmayı izleyen P24’ün aktardığına göre, Av. Akın Atalay, “Suçun basın yoluyla işlenmiş olduğu ve davanın Basın Kanunu’nda tanımlanan dört aylık hak düşürücü süreden sonra açıldığı göz önüne alınarak düşme kararı verilmesi gerekir” dedi.

Gül’ün avukatlarından Tora Pekin, “Mütalaada sayın savcı ‘Bu dosya basın özgürlüğü davası’ değil diyor. Oysa bu dosyayla ilgili ifade ve basın özgürlüğü kapsamında verilmiş üç ayrı Anayasa Mahkemesi kararı var” diyerek beraat talep etti.

Son sözü sorulan Erdem Gül beraat talep etti. Talepleri toplayan mahkeme Erdem Gül’e beş yıl hapis cezasına hükmetti.

Kararın Yargıtay nezdinde temyiz yolu açık.

Gül, cezasının onanması halinde 2 yıl 6 ay 3 gün hapiste geçirecek.

Ne olmuştu?

29 Mayıs 2015’te, Gül’ün tutuklanmasına gerekçe gösterilen haber “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” başlığıyla Cumhuriyet gazetesinde yayınlandı.

Aynı gün Erdem Gül ve Can Dündar hakkında soruşturma başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mayıs 2015 tarihinde, “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” dedi.

Erdoğan, 2 Haziran’da Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

26 Kasım 2015’te iki gazeteci ifade vermek için gittikleri mahkemede tutuklandı.

6 Aralık 2016 tarihinde yapılan bireysel başvuru sonrası Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararının ardından 26 Mart 2016’da tahliye edildiler.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği cezayı bozdu. Yargıtay’ın kararının ardından 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılamaya geçildi. Dosyaya Enis Berberoğlu da dâhil edildi. Can Dündar’ın dosyası ise ayrıldı.

VOA tarafından geçilen Erdem Gül’e MİT TIR’ları haberi nedeniyle beş yıl hapis cezası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdem Gül’e MİT TIR’ları haberi nedeniyle beş yıl hapis cezası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdem Gül’e MİT TIR’ları haberi nedeniyle beş yıl hapis cezası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.