Eminönü’ndeki Tarihi Balıkçı Tekneleri Kaldırılıyor mu?

Eminönü’ndeki Tarihi Balıkçı Tekneleri Kaldırılıyor mu?

ABONE OL
18:28 - 02/11/2019 18:28
Eminönü’ndeki Tarihi Balıkçı Tekneleri Kaldırılıyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eminönü Meydanı ve balık ekmek tekneleri eski sinema filmlerinden tutun fotoğraf karelerine kadar tarihi yarımadanın olmazsa olmazlarından.

Son günlerde balık-ekmek tekneleri, etrafa yayılan iştah açan kokularıyla değil etraflarında dönen tartışmayla da dikkat çekiyorlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle 2007 yılında 10 yıllık bir sözleşme yapan balık-ekmek teknelerinin işletmecileri 2017’de sözleşme süresinin dolmasından sonra her yıl otomatik olarak yenilenen sözleşmeyle işlerine devam ediyorlardı. Ancak Ekim ayının başında İBB esnafa sözleşmenin 1 Kasım itibariyle yenilenmeyeceğini bildirdi ve tartışma başladı.

İBB tam olarak detayları paylaşmamakla birlikte bölgede yeni bir düzenlemeye gidileceğini söylüyor. Son olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, amaçlarının balık ekmek teknelerini kapatmak olmadığını söylese de belediyenin projesine ilişkin detay paylaşmadı.

Tarihi Eminönü Balık Ekmek Kooperatifi Başkanı Arif Hikmet İlke VOA Türkçe’ye kendilerinin uzun yıllardır burada balık ekmek satışı yaptıklarını ve kiralarını ödediklerini, amaçlarının belediyeyle bir orta yol bularak sözleşmeyi olduğunu anlattı.

İlke, “Devletten rica ediyoruz. Gelsinler burayı denetlesinler. Devletin tabelası buraya asılsın. Hatta ortaklaşa bir proje yapılacaksa ona da razıyız. Bizim bundan başka yapabileceğimiz bir iş yok. Burada çalışan insanların 50-60 yıldan beri dedesinden torununa geçen meslekleri var. Burası tabi ki kimsenin malı değil ve biz devletin kiracısıyız. Devletimiz çık derse yapabilecek bir şeyimiz yok” diye konuştu.

Teknelerde çalışan işçiler de işlerini kaybetme korkusu yaşadıklarını dile getiriyorlar.

30 yıldır teknede çalıştığını ifade eden Aytaç Yılmaz, “Kaygılarımız tabi ki var. Burası kapanırsa ben ne iş yapacağım? Evimin kirasını, çocuklarımın eğitim masraflarını ve kişisel borçlarımı nasıl ödeyeceğim” dedi.

Balık-ekmek tekneleri hakkında yaşanan tartışma genel olarak teknelerin kaldırılacağı şeklinde algılandığından, vatandaşlar da duruma tepki gösteriyor ve teknelerin kalmasını istediklerini belirtiyorlar.

Konuya ilişkin dile getirilen bir başka iddia da belediyenin şirketi BELTUR’un, aynı yere satış noktaları kurarak balık-ekmek satışı yapacağı şeklinde. Ancak bu da henüz belediye tarafından doğrulanmadı.

Mahkeme bugün balık-ekmek teknesi sahiplerinden birinin açtığı yürütmeyi durdurma başvurusunu kabul etti. Tekneler şimdilik işlerine devam edecekler ancak önümüzdeki günlerde konu esnafla İBB’nin uzlaşısıyla mı, yoksa yargı yoluyla mı çözülecek şu aşamada belirsizlik sürüyor. O zamana kadar İstanbullular Eminönü’nde balık-ekmek keyfi yapmaya devam edebilecekler.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.