DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Elektrikte Kademeli Tarife ve Zam Tartışması

Elektrikte Kademeli Tarife ve Zam Tartışması

ABONE OL
22:02 - 01/02/2022 22:02
Elektrikte Kademeli Tarife ve Zam Tartışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ankara’nın siyasi gündeminde, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, elektrikte 1 Ocak itibariyle partisinin teklifi üzerine yasalaşmış kademeli tarifede değişiklik kararı vardı. Erdoğan, Kabine toplantısının ardından Pazartesi akşamı, “Şubat ayında sarf edilecek elektriğin faturası, vatandaşlarımız lehine yapılacak yeni düzenlemeye uygun şekilde gelecektir. Elektrik faturalarının iki-üç kat arttığı yönündeki şikayetler üzerine ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatını verdik” açıklaması yapmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın gece çekilmiş bir fotoğrafıyla birlikte “Ne elektrik kesintisi ne fatura derdi… Saray sosyetesinin keyfi yerinde!” diye yazarak, sosyal medya paylaşımında yeni düzenlemeyi eleştirdi.
Kılıçdaroğlu, bugün TBMM’deki parti grubu konuşmasında da, kademeli tarife yapılacağı açıklanan yeni düzenlemeye, “Elektrik zamları olunca 150 kilovatsaati aşınca yüzde 127 zam olacak. Dün açıklama yapıp benim dediğim noktaya geldiler. Demek ki biz devleti yönetmeyi biliyoruz. Sarayda oturan elektrik faturası ödemiyor ki” sözleriyle tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, ayrıca üç günlük elektrik kesintisine bağlı organize sanayi bölgelerinde (OSB) 5 milyar dolara yakın kayba neden olduğunu kaydederek, “TOBB rakamları almalı ve paylaşmalı. Doğru, ahlaklı yönetim bunu gerektirir” çağrısında bulundu.

“Fazla ücret iade edilmeli”

Konuya ilişkin detaylı değerlendirmelerini paylaşan CHP Genel Başkanı Ahmet Akın da “Üzerinden 10 gün geçmeden Erdoğan şikayetler üzerine düzenleme talimatı verdi” diyerek, ilk kademe için belirleten 150 kilovatsaat limitinin yetersiz olduğunu defalarca dile getirmelerine rağmen yanlışta bile bile ısrar edildiğini söyledi.
Akın, “Saray iktidarının yanlış kararı nedeniyle vatandaşlarımız faturalara daha fazla ücret ödemek zorunda kalmıştır. Zam oranları değişmeden 1 Ocak’ta ilk kademe 210 kilovatsaat olarak belirlenseydi vatandaşlarımızın faturaları yine ikiye ya da üçe katlanacaktı; ancak fatura tutarları yaklaşık 42 lira az olacaktı. Bu kapsamda ocak ayı boyunca vatandaşlarımızın fazla ödediği ücret hesaplanarak bir sonraki fatura döneminde iade edilmelidir” dedi.

İlk kademe için 230 kilovatsaat limiti gerektiğini ve bunun zamsız olması gerektiğini söyleyen Akın, “Kademeyi yükselterek vatandaşa şirin görünme gayreti içerisine giren AK Parti samimi ise enerji faturalarında yapılan fahiş zamları geri çekmelidir” ifadesini kullandı. Akın, ticarethane abonelerinde ise herhangi bir kademe uygulanmadan doğrudan yüzde 127 oranında zam yapılmasının küçük esnafı mağdur ettiğini sözlerine ekledi.

Akın, elektrikte ve doğalgazda KDV ve ÖTV’nin derhal kaldırılması gerektiğini belirterek, “Vatandaş enerji faturalarında indirim beklerken BOTAŞ’ın 1 Şubat itibarıyla elektrik santrallerinin tarifesinde yüzde 14 oranında zam yapması, önümüzdeki dönemlerde elektrik tarifelerinde yapılacak yeni zamların sinyalini vermektedir. İktidarın, enerji buhranı yaşanırken uyguladığı politika ya tüketimi kısmak ya da zam yapmak olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Kepçeyle aldılar çay kaşığıyla iade ediyorlar”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da bugünkü parti grubunda, “Güya şikayetler üzerine yeni bir düzenleme yapıldı elektrikte. Alt sınır miktarı artırıldı. Bunun bir çözüm olmayacağını anlamak için elektrik kullanımının mütevazı bir hanede ne ölçüde olduğunu yaşayanlar bilir. Bu güya indirim diye sunulan şey halkın cebinden kepçeyle alınan paraların çay kaşığı ile iade edilmesinden başka bir şey değil” diye konuştu.

“Ülkeyi algıyla değil bilgiyle yönetin”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, “Daha Eylül ayında 8,30 olan dolar kuru aralıkta 18’e çıkıp 13’e düşünce “başardık” dediniz. Şimdi de elektrik faturalarına yüzde 127 zam yapıp sonra da kilovat hesaplarıyla indirim yapmış gibi gösteriyorsunuz. Ülkeyi algıyla değil bilgiyle yönetin. Beceremiyorsunuz” tepkisini gösterdi.

VOA tarafından geçilen Elektrikte Kademeli Tarife ve Zam Tartışması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Elektrikte Kademeli Tarife ve Zam Tartışması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Elektrikte Kademeli Tarife ve Zam Tartışması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.