DOLAR

32,3347

0.25%
EURO

35,1361

0%
ALTIN(gr)

2.300,42

1,02%
BİST 100

9079.97

1,02%
Elektrik Zammına Karşı İtaatsizlik Eylemi Sürüyor

Elektrik Zammına Karşı İtaatsizlik Eylemi Sürüyor

ABONE OL
13:59 - 21/04/2022 13:59
Elektrik Zammına Karşı İtaatsizlik Eylemi Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanan elektrik zammını protesto etmek amacıyla yürüttüğü fatura ödememe eylemi nedeniyle bugün evinde elektriğin kesildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl Eylül ayından itibaren “faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur” yaklaşımı kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) uyguladığı faiz düşürme politikası temel hizmetler ve gıda gibi sektörlerde enflasyonu tetiklemişti. Elektrik hizmetine ise yılbaşında kademeli tarife uygulamasına geçilmesi gerekçesiyle yüzde 50 ila yüzde 125 arasında zam yapılmıştı.

Bunun üzerine ülke genelinde yurttaşlar, ellerinde elektrik ve doğalgaz faturalarıyla protesto eylemleri başlatmıştı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın 31 Aralık’ta onay verdiği zamlı tarifeyi geri çekinceye kadar elektrik faturasını ödemeyeceğini ilan etmişti. Erdoğan ve iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun fatura ödememesiyle halkı sokağa çıkarma çabasında olduğunu iddia ederken, ödeme yapmıyorsa elektriğinin kesilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Ocak’tan bugüne elektrik faturalarını ödemediğini sıkça yineleyen Kılıçdaroğlu, bugün öğlen eşi Selvi Kılıçdaroğlu’ndan telefon ile öğrendiği faturasını ödemediği için evindeki elektriğin kesildiği haberini sosyal medya aracılığıyla paylaştığı videolu mesaj ile kamuoyuna duyurdu. Geçtiğimiz aylarda ‘sivil itaatsizlik’ niteliğindeki eylemi için “bireysel” vurgusu yaparak, kesinlikle CHP yönetimi ve teşkilatına yönelik fatura ödememe çağrısı yapmadığını belirten Kılıçdaroğlu, bugün de “fatura ödemeyenlere ses olmak, onları görünür kılmak” adına eylemine devam edeceğini açıkladı.

Kılıçdaroğlu, Twitter’da paylaştığı videolu mesajında, akşam saat 21.00’de bundan sonraki süreci konuşmak üzere sosyal medya aracılığıyla gerçekleştireceği canlı yayına yurttaşları da davet ederek şunları dile getirdi:

“Sevgili halkım. Eşimden az önce bir haber geldi. Bugün elektriğimizi kesmişler. Hepinizin malumu, milletimiz çok zor günlerden geçiyor. Hanelerin belini büktüler. Enerjiye yaptıkları zamlar 3 yılda yüzde 400’ü aştı. ‘Geri çekin zamları’ dedim, çekmediler. Oysa enerji temel bir insan hakkıdır. Ekmek gibidir, su gibidir, hava gibidir, hakkındır elektrik ey halkım! Gelelim can alıcı soruya. 2021 yılında kaç abonenin elektriği kesildi derseniz; 2021 yılında toplam 3 milyon 449 bin 344 abonenin elektriği kesildi. 4 milyon abone yahu! Kişi değil, abone. Size çektirilen çileye bakın Allah aşkına. Et ve Süt Kurumu’na yatağa aç giren çocuklar için gitmiştim. Oysa zavallı yoksul çocuklarımız hem aç hem ışıksız giriyorlar yataklara. Bu eşkıya düzenine karşı faturamı ödemeyeceğimi söyledim. Ödeyemeyeceğimden değil, ödeyebilirim ama bu nasip kısmet uğruna verilen kavgada yerimiz belli olsun istedim, Halil İbrahim sofrasına ben de oturmak istedim, ödemedim. Ödeyemeyenlerin sesi olmak istedim.”

CHP: Doğalgazda konutlar için zam yüzde 68’i geçti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da, kamu adına Türkiye’ye doğalgaz temininden sorumlu BOTAŞ’ın (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi) 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak şekilde elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 44,30, sanayi tarifesine yüzde 50 ve konut tarifesine ise yüzde 35 oranında zam yaptığını gündeme taşımıştı. Akın, “1 Ocak’ta konut tarifesine yapılan yüzde 25 oranındaki zammın ardından bu yıl ikinci kez yapılan zamla birlikte konut tarifesindeki zam oranı yüzde 68,75’e yükselmiştir. Temel bir hak olan ısınma hakkı yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür. Saray iktidarının yaşanan uluslararası kriz ve Rusya ile Ukrayna savaşını gerekçe göstererek doğalgaza art arda yüksek oranda zam yapmaktadır. Avrupa’da uluslararası piyasada fiyatların artmasına karşın hiçbir ülke vatandaşına bu oranda zam yapmamaktadır” bilgilerini verdi.

“BOTAŞ’ın doğalgaz sanayi tarifesine yılbaşından bu yana yaptığı yüzde 50 oranındaki ikinci zamla birlikte 1 Nisan itibarıyla doğalgaz tarifesindeki artış yüzde 125’e yükselmiştir. EPDK’nın da 1 Nisan itibarıyla yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapmasıyla sanayi elektrik tarifesinde üç ayda yaşanan artış yüzde 185’e dayanmıştır” diyen Akın, enerjide sanayi tarifelerine yapılan zamlar nedeniyle tüm sektörlerde üretim maliyetleri artacağı için “iğneden ipliğe” bütün ürünlerin fiyatının artmaya devam edeceğini açıkladı.

Akın, AKP’nin Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu müjdesini verdiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana konutlara yapılan son zamla birlikte doğalgaz hizmetine toplam 9 kez zam yapıldığını da sözlerine ekledi.

VOA tarafından geçilen Elektrik Zammına Karşı İtaatsizlik Eylemi Sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Elektrik Zammına Karşı İtaatsizlik Eylemi Sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Elektrik Zammına Karşı İtaatsizlik Eylemi Sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.