‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’

‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’

ABONE OL
12:38 - 10/07/2021 12:38
‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa İlaç Dairesi (EMA) nadir görülen kalp iltihabı ile Pfizer ve Moderna’nın Corona virüsü aşıları arasında bağlantı olabileceği sonucuna vardı. Açıklamada aşıların yararlarının risklerinden çok daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

EMA’in güvenlik heyeti elçi RNA aşılarının olası yan etkileri arasında kalp kası iltihabı (miyokardit) ve kalp zarı iltihabının (perikardit) da sıralanması gerektiği sonucuna vardı. Bu tür yan etkilerin genellikle aşılamadan sonraki 14 gün içinde ortaya çıktığı belirtildi.

Açıklamada, bu yan etkilerin daha çok ikinci dozdan sonra ortaya çıktığı ve daha çok genç erkeklerde etkili olduğuna dikkat çekildi. Bu veriler geçen ay ABD’de ortaya çıkan verilerle de uyumlu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Haziran ayı sonunda Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın Corona virüsü aşıları için bilgi formlarına, ergenlerde ve genç yetişkinlerde nadir görülen kalp iltihabı vakaları hakkında bir uyarı ekleyeceğini açıklamıştı.

EMA, Avrupa Birliği ülkeleri ile İzlanda, Norveç ve Liechtenstein’daki 300’den fazla miyokardit ve perikardit vakasını inceledi. Vakaların çoğunun Pfizer’ın Comirnaty adlı Corona virüsü aşısının ardından ortaya çıktığı kaydedildi.

AB ülkelerinde Pfizer’ın elçi RNA (mRNA) aşısı, Moderna firmasının aşısından daha yaygın kullanılıyor.

Pfizer, yaptığı açıklamada vakaların genellikle hafif olduğunu ve bireylerin genellikle kısa süreli tedavi ve dinlenmeyle düzeldiklerini kaydetti. Alman ortağı BioNTech ise konuyla ilgili yorum yapmadı.

EMA ayrıca Johnson & Johnson ve AstraZeneca firmalarının aşılarının da bu vakalarla bağlantısını inceledi ve henüz bu aşıların kalp iltihabıyla bir bağlantısını henüz tespit etmediklerini kaydetti.

Kalp iltihabı semptomları arasında nefes darlığı, göğüs ağrısı ve çarpıntı yer alıyor.

EMA yaptığı açıklamada tüm Corona virüsü aşılarının faydalarının risklerinden çok daha fazla olduğuna da dikkat çekti.

Kaçış sendromu uyarısı

EMA’in güvenlik heyeti ayrıca nadir görülen bir kılcal damar ve kan bozukluğu olan kaçış sendromu (CLS) geçmişi olanlara Johnson&Johnson aşısının yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Firma, Reuters haber ajansının konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Kurum Haziran ayında CLS’nin AstraZeneca’nın Vaxzevria adlı aşısının yan etkileri arasında sıralanması tavsiyesinde bulunmuştu. EMA, sıvıların kılcal damarlardan sızarak ödem ve kan basıncının düşmesine neden olan bu sendromu daha önce geçirenlerin aşıyı olmaması gerektiğini belirtmişti.

AstraZeneca ve J&J firmalarının aşıları Corona virüsü proteinlerinin vücutta bağışıklık yanıtı oluşması amacıyla bir tür soğuk algınlığı virüsü kullanılarak geliştirildi.

VOA tarafından geçilen ‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.