“Ekvador’da suç örgütleri otorite sağlamak için kadın cinayeti işliyor”

“Ekvador’da suç örgütleri otorite sağlamak için kadın cinayeti işliyor”

ABONE OL
21:31 - 18/02/2024 21:31
“Ekvador’da suç örgütleri otorite sağlamak için kadın cinayeti işliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ekvador’da artan suç ve şiddetin mağdurlarından biri de kadınlar. Geçen yıl 172 kadın organize suç örgütleri tarafından öldürüldü. Ekvadorlu suç örgütlerinin, kadın cinayetlerini, otorite sağlamak için kullandığı kaydediliyor.

2024 yılına canlı yayında gazetecilerin rehin alınması, bir savcının öldürülmesi, hastane baskını, cezaevi firarları ve isyanlar, bombalı saldırılar ve sokak çatışmaları gibi olayların yaşandığı Ekvador’da, uyuşturucu ticaretiyle ilişkili organize suç örgütleriyle adeta bir savaş yaşanıyor.

Olup bitenleri iç savaş olarak nitelendiren Ekvador Cumhurbaşkanı’nın “bir narko devlete dönüşmemek için mücadele veriyoruz” diye açıkladığı şiddet sarmalından en çok etkilenen kesimlerden biri de kadınlar.

Latin Amerika Alternatif Kalkınma Derneği (Aldea) adlı sivil toplum örgütü raporuna göre geçen yıl Ekvador’da 172 kadın, suç örgütleriyle ilişkili failler tarafından öldürüldü. Aldea raporu, kadın cinayetlerinin en çok olduğu bölgelerin, uyuşturucu çetelerinin en etkin olduğu yerleşim birimleri olduğuna dikkat çekiyor.

Rapora göre geçen yıl 15’i hamile, 108’si anne, 31’i on sekiz yaşından küçük olmak üzere toplamda işlenen 321 kadın cinayetinin yüzde 37’si ateşli silahlarla gerçekleştirildi

Kadınların çeteler arasındaki savaşta bir savaş ganimetine dönüştüğü kaydedilen ülkede, Aldea Başkanı Geraldine Guerra “Kadınlar sadece öldürülmekle kalmıyor. Öldürülmeden önce birçoğu aşağılanıyor, tecavüze uğruyor ve hendeklere bırakılıyor. Kadın bedeni, çatışma yaşanan çete mensuplarına ya da kontrol altına alınmak istenen yerleşim birimlerindeki mahalle sakinlerine mesaj göndermek için kullanılıyor” diyor.

“Ölü kadın bedeni üzerinden otorite arayışı”

Latin Amerikalı feminist Aimee Zambrano’ya göre çetelerin faaliyette bulundukları mahallelerde otoriteyi sağlamak için kadınları öldürmesi Latin Amerika’da sıkça kullanılan yöntemler arasında yer alıyor.

Zambrano bu suç örgütlerinin yalnızca uyuşturucu değil insan kaçakçılığından fuhuşa kadar çok sayıda yasadışı faaliyette bulunduğuna, öldürülen kadınların önemli bir kısmının zorla fuhuşa sürüklenen ya da yasa dışı işlerde çalıştırılmak istenen kadınlar olduğuna dikkat çekiyor.

Zambrano “Bu çeteler için kadınları öldürerek kamusal alanlarda teşhir etmek bir güç gösterisi ve mesaj niteliği taşıyor. Bu suç örgütleri bazen öldürdükleri kadınların vücutlarını uzuvlarına ayırarak farklı noktalarda da bırakabiliyor. Bu çeteler öldürdükleri kadınların bedenleri aracılığıyla mahalle sakinlerinden güvenlik güçlerine kadar üzerinde otorite sağlamak istediği kesimlere, öldürdükleri kadının cansız bedeni üzerinden gözdağı veriyor” diyor.

VOA tarafından geçilen “Ekvador’da suç örgütleri otorite sağlamak için kadın cinayeti işliyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ekvador’da suç örgütleri otorite sağlamak için kadın cinayeti işliyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ekvador’da suç örgütleri otorite sağlamak için kadın cinayeti işliyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.