Ekvador’da 35 yaşında yeni devlet başkanı

Ekvador’da 35 yaşında yeni devlet başkanı

ABONE OL
10:53 - 16/10/2023 10:53
Ekvador’da 35 yaşında yeni devlet başkanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ekvador devlet başkanı seçimlerini ilk turda sürpriz bir sonuçla ikinci tura kalmayı başaran genç işadamı Daniel Noboa Azin kazandı.

Kendisini merkez solda tanımlayan ve Ulusal Demokratik Hareket Partisi’nin desteğini alan Noboa, oyların yüzde 52,28’ini alarak, 35 yaşında Ekvador’un en genç devlet başkanı oldu.

Ülkenin en zengin işadamı ve eski devlet başkanı adayı Alvaro Noboa’nun veliahtı olan genç başkan, Harvard’ta kamu yönetimi okudu ve ulusal mecliste ekonomik kalkınma komisyonu başkanlığı görevini yürüttü.

Noboa seçim sonucunun açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada seçmenlerin güvenlik ve istihdamdan yana tercih yaptıklarını ve yolsuzlukların cezasız kalmayacağı bir Ekvador vurgusu yaptı.

Noboa’nın ilk turda en yakın rakibinden yüzde 10,14 daha düşük oy almasına rağmen, sekiz haftada rakibine üstünlük sağlamayı başarmasındaki ana unsurun, genç başkanın mevcut ekonomik krize çözüm bulma ve ülkede artan suçla mücadele yöntemleri noktasında seçmenleri ikna etmiş olması gösteriliyor.

Noboa’nın ülkedeki suç oranlarını azaltmak için yaptığı vaatler arasında yolsuzlukla mücadele, suçluların cezalandırılmasından çok suçu önleyici politikaların hayata geçirilmesi; yargı ve infaz sisteminde ciddi reformlar; cezaevlerinde kontrolü ele almak, altyapı çalışmaları yapmak ve infaz memurlarının eğitimini iyileştirmek; gecekondularda güvenliği sağlamak ve suçu önlemek için teknolojik ekipmanların kurulduğu istihbarat merkezlerinin kurulması gibi başlıklar bulunuyor.

Ekvador’un yeni devlet başkanı 35 yaşındaki Daniel Noboa oldu. Noboa yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı seçimde çelik yelek giydi

Şiddetin kaynağı devasa uyuşturucu trafiği

Organize suç ve güvenlik uzmanı Renato Rivero’ya göre Ekvador’u dünyanın en güvenli ülkelerinden biriyken, bugün en tehlikeli 10 ülkeden birine dönüştüren temel etken, Ekvador’un kokain sevkiyatındaki rolünün artması.

Rivero’ya göre Kolombiya’da 2016 yılında yapılan barış anlaşmasının ardından, kokainin hammaddesi koka ve kokain üretimindeki aktörlerin değişmesiyle Ekvador’un kokain sevkiyatındaki rolünün arttı ve ülke bugün Latin Amerika’dan Avrupa’ya kokain ticaretindeki en önemli üs konumunda.

Uzmanlar ülkeye yılda yaklaşık 25 milyar dolar değerinde 850 ton kokain girdiğini ve 3,5 milyar dolarlık kara para aklandığını, uluslararası uyuşturucu kartellerinin de bu paradan daha fazla pay almak için yerel çeteleri besleyerek, uyuşturucu güzergâhları, liman şehirleri ve hapishanelerin kontrolü için çatıştıklarını kaydediyor.

2017 yılında her 100 bin kişide 6,5 olan cinayet oranının bu yıl 40’ın üzerine çıkması bekleniyor. Polis kayıtlarına göre yılın ilk yarısında 3 bin 513 kişinin cinayete kurban gittiği ülkede gasp ve adam kaçırma vakaları da yüzde 300 arttı.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Ekvadorlular, başta çetelerin kontrolü altındaki yerleşim birimlerinde olmak üzere insanların sokağa çıkmaya korkar hale geldiğini, seçmenlerin hangi aday kazanırsa kazansın önceliğinin can ve mal güvenliğinin sağlanması olduğunu kaydetti.

Noboa destekçileri seçim gecesi toplandı – 15 Ekim 2023

VOA tarafından geçilen Ekvador’da 35 yaşında yeni devlet başkanı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ekvador’da 35 yaşında yeni devlet başkanı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ekvador’da 35 yaşında yeni devlet başkanı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.