DOLAR

32,5501

0.25%
EURO

34,9382

0.44%
ALTIN(gr)

2.435,09

-0,13%
BİST 100

9915.62

-0,13%
Ekonomist Selva Demiralp “Faiz ilacının etkilerini görmek zaman alacak”

Ekonomist Selva Demiralp “Faiz ilacının etkilerini görmek zaman alacak”

ABONE OL
23:32 - 06/02/2024 23:32
Ekonomist Selva Demiralp “Faiz ilacının etkilerini görmek zaman alacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

p>Ekonomist Selva Demiralp Türkiye’de Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesinin ekonomik programı bir sekteye uğratmayacağını belirterek faiz ilacının sonuçlarının alınması için daha zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Stüdyo VOA’de Serdar Cebe’nin sorularını yanıtlayan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Demiralp uygulanan para politikasının gecikmelerle çalıştığını programın 6 ile 18 ay arasında etkisini görüleceğini belirtti. Demiralp “programın ekonomi üzerindeki etkilerini biz 2024 yılı içinde görmeye başlayacağız. Ve maalesef önce bir kötüleşme, ondan sonra iyileşme göreceğiz gibi görünüyor. Bizim de yaptığımız enflasyon tahminlerinde yılın ortasına doğru yüzde 75’lerde zirve yapacak bir enflasyon ve sene sonuna doğru yüzde 50’lere doğru ineceğini bekliyoruz. Ama önemli olan bu süreçte Merkez Bankası’nın ekmiş olduğu tohumların hasadını bekleme fırsatı olacağı. Yani vaktinden önce Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine gitmemesi gerekiyor. Ve bence çok önemli. Bu ayın işte bu hafta içerisinde ayın 8’İNDE enflasyon raporu toplantısı var. Ki yeni başkanın da ilk kez basının karşısına geçmesi söz konusu olacak. Biz de malum bir Fed gibi her politika toplantıdan sonra biz Merkez Bankası başkanının basınla karşılaştığını göremiyoruz. O nedenle de bu çeyreklik frekanstaki enflasyon raporu toplantıları çok önemli’’ dedi.

Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararının önemli olacağını söyleyen Selva Demiralp, yüzde 36’lık faiz oranının ara hedef mi olduğunun görüleceğini ama tahminlerine göre 2024 sonu için yüzde 36’nın altında bir faiz oranının iyimser olacağı görüşünde.

Yeni başkana tanınacak kredibilitenin de önemli olduğunu dile getiren Demiralp, “ilk çeyrekte bir genişlemeci maliye politikası desteği bekleniyor ki zaten geçen senenin aralık ayında da bütçeye konulan yaklaşık 600 milyar TL civarındaki bir pay var. Muhtemelen yılın ilk çeyreğinde harcanmaya başlanacak ve ekonomide bir canlanma yaratacak. Esas soru artık ilk çeyrekte bir canlanma olmasının zaten hepimiz bekliyoruz da sonrasında ne kadar maliye politikası sıkılaştırıcı adımlar atmaya başlayacak ve eğer maliye politikasının atacağı adımlar Merkez Bankası’nın girdiğini düşündüğü enflasyon politikasında çıkmasına sebep olursa Merkez Bankası ilave sıkılaştırıcı adımlar getirecek mi? Bunları hep beraber izleyeceğiz. Benim tahminim seçimlerden sonra yeni bir tur, dolaylı vergilerin artık bu şekilde maliye politikasında bir sıkılaşma olabileceği yönünde. Ama tabii izleyip göreceğiz.”

“FED ikinci yarıda faiz indirimlerine başlayacak”

FED’in son faiz kararını ve etkilerini de değerlendiren Demiralp “FED’in takip ettiği ve yüzde 2’lik hedefine yaklaşıyor. Benim tahminim bu senenin ilk yarısında FED artık enflasyonun hakikaten üçün altına ve ikiye doğru yaklaştığını gördükten sonra ikinci yarıda faiz indirimlerine başlayacak. Powell’ın verdiği mesaj, ‘veri iyi geliyor, biz daha iyileri beklemiyoruz ama iyi verinin devam etmesini bekliyoruz’ ve bence çok önemli bir orada mesaj verdi. Biz artık para politikasında ‘kontrol risk, regülasyon’ dönemine giriyoruz yani vaktinde faiz indireceğini zaten biliyoruz ama ne bunu vaktinden önce yapmak istiyoruz ne de vaktinden sonra yapmak istiyoruz” yorumunu yaptı.

VOA tarafından geçilen Ekonomist Selva Demiralp “Faiz ilacının etkilerini görmek zaman alacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ekonomist Selva Demiralp “Faiz ilacının etkilerini görmek zaman alacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ekonomist Selva Demiralp “Faiz ilacının etkilerini görmek zaman alacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.