DOLAR

32,4574

-0.1%
EURO

34,7982

-0.52%
ALTIN(gr)

2.441,42

0,23%
BİST 100

9941.91

0,23%
Ege’deki Gerilim İçin “Güvenlik Zaafı” Eleştirisi

Ege’deki Gerilim İçin “Güvenlik Zaafı” Eleştirisi

ABONE OL
22:10 - 03/10/2022 22:10
Ege’deki Gerilim İçin “Güvenlik Zaafı” Eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Muhalefet cephesindeki altı siyasi parti lideri, iktidar nedeniyle Yunanistan lehine Türkiye’nin aleyhine Ege’deki dengenin bozulduğunu belirterek, “güvenlik zaafı” eleştirisinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kamuoyuna “bu yeni bir başlangıç ve yeni bir inşa” için birlikte çalışma sözünü yineledi.

Liderler, CHP Genel Merkezi’nin ev sahipliğinde ikinci tur görüşme trafiği ardından gelenekselleştiği üzere ortak açıklama yaptı ve Türkiye’nin gündemindeki konu başlıklarını da değinildi.

Dış politikadaki son durumu da ele alan açıklamada, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne silah ambargosunu kaldırması ve Yunanistan’ın Sisam (Samos) ile Midilli (Lesbos) adalarında ABD menşeili zırhlı araçlarla askeri yığınak oluşturması kaynaklı Ege’deki gerilim yorumlandı. Açıklamada, “Güçlü bir demokrasi olmadan güçlü bir ekonomi olamayacağı, güçlü bir ekonomi olmadan da güçlü bir dış politika olamayacağı gün ışığı gibi ortadadır. Dış politika ve milli güvenlik konularını iç politika malzemesi olarak kullanan iktidar Ege’deki Türk-Yunan dengesinin Yunanistan lehine bozulmakta olduğu gerçeğini hamasi nutuklarla örtmeye çalışmaktadır. Kurumsal akıldan yoksun dış politikanın ürünü olan bu güvenlik zaafı hiçbir hamasi dille kapatılamaz” denildi. Yunanistan’ın desteklendiği süreçten dolayı AKP iktidarı politikalarına tepki gösterilen açıklamada, “Milletimiz müsterih olsun! Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunları her geçen gün ağırlaştıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, keyfilikle ve kural tanımazlıkla, Türkiye Cumhuriyeti’ni bir şahıs devletine dönüştürmesine ve 85 milyonu uçuruma sürüklemesine asla izin vermeyeceğiz” mesajı verildi.

Karadeniz’deki savaşa ilişkin ise “Rusya’nın Ukrayna’nın bazı bölgelerini ilhak kararını da Kırım’ın ilhakı kararı gibi geçersiz görüyoruz” ifadesi kullanıldı.

Ekonomiye ilişkinse borsa manipülasyonları yaşandığı iddiasına yer verilen açıklamada, gençlerdeki yurt dışına gitme eğilimi vurgulanarak, “adaletsiz düzene son verme” vaadinde bulunuldu.

İlk hedef artık Geçiş Süreci Yol Haritasını ortaya koymak

Liderler, seçim takvimini ve toplumsal beklentileri de dikkate alarak, ilk iş olarak Geçiş Süreci Yol Haritası’nı kamuoyuna ilan edecekleri sözünü verdi. Buna ilişkin açıklamada, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası konusunda yapılan çalışmaları değerlendirdik ve bu konudaki çalışmaları en kısa sürede tamamlayarak kamuoyunun bilgisine sunma kararı aldık” denildi.

Altı siyasi parti arasında komisyonlar şeklindeki ortak çalışmalara da devam edileceği kaydedilerek, temel politika alanlarında halkın çıkarları doğrultusunda ortak politikalar belirlemek üzere bir ortak çalışma grubu kurulmasına karar verildiği açıklandı. Bu temel politika alanları ise, “1-Hukuk, adalet ve yargı, 2- Kamu yönetimi, 3-Şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele, 4-Ekonomi, finans ve istihdam, 5-Sektörel ve bölgesel konular, 6- Bilim ve teknoloji, 7- Eğitim ve öğretim, 8- Sosyal politikalar ve 9- Dış politika, güvenlik, savunma” olarak aktarıldı.

Ortak Cumhurbaşkanı adayı kararlılığı yinelendi

Liderler görüşmesinde “ortak Cumhurbaşkanı adayı” kaynaklı gerilim atmosferi söz konusu olmasına karşın ortak açıklamada kararlılık mesajı verildiği gözlendi. Açıklamada, “Altılı Masa hedefine emin adımlarla ilerlemektedir ve göstereceğimiz ortak Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır” denildi.

İlaveten Anayasa değişikliği açısından 600 sandalyeli TBMM’de en az 301 milletvekili çoğunluğunu da genel seçimler sonucuyla yakalayabilme kararlılığı mesajı da verildi. Bu konuda, “Altılı Masa aynı zamanda, demokratik hukuk devleti için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi tesis edecek Meclis çoğunluğunu da kazanacaktır” ifadesi kullanıldı.

Daha önce Saadet Partisi’ndeki altıncı toplantı sonrasında ortak aday konusunda, “Milletimiz emin olsun; ortak Cumhurbaşkanı adayımız hem ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı’ hem de sadece bu masa etrafında bir araya gelen siyasi partilere oy verenlerin değil, ‘Herkesin Cumhurbaşkanı’ olacaktır” denilmişti. Demokrat Parti ev sahipliğindeki üçüncü toplantı sonrasında ise “Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz” ifadeleriyle aday tarifi yapılmıştı.

Kılıçdaroğlu 13. Cumhurbaşkanı vurgusu yaptı

Ev sahibi CHP Lideri Kılıçdaroğlu, konuk liderleri uğurladıktan sonra toplantıya ilişkin Twitter aracılığıyla mesajlar paylaştı. Kılıçdaroğlu, “Yarının Türkiye’sini inşa etmek için kamuoyu ile paylaştığımız temel ilkeler ve hedefler doğrultusunda bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduğumuz, ev sahipliğimizde gerçekleşen toplantıya katılan tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum. Bizler, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan altı siyasi parti olarak kararlıyız; ortak adayımız Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak, ülkemizde toplumsal huzur ve barış sağlanacak, adalet tesis edilecek, Cumhuriyetimiz demokrasi ile taçlanacak” dedi.

İyi Parti Lideri Meral Akşener ise, “Zengin, mutlu ve güçlü bir Türkiye’nin inşası için kurduğumuz ortak akıl platformunun bu değerli toplantısı için; başta ev sahibi Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum” mesajını paylaştı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, “Yeni bir başlangıç ve yeni bir inşa süreci için kararlılıkla ve emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Milletimiz müsterih olsun. Bu adaletsiz düzene birlikte son vereceğiz!” ifadesini kullandı.

Demokrat Parti Lideri Gültekin Uysal da, “Milletimizin hiç bir ferdinin inancı, kimliği, dünya görüşü ve yaşam tarzı sebebiyle ötekileştirilmeyeceği, eşit vatandaşlık hukukunun muhakkak işletileceği, kaynakların heba edilmediği, demokrasinin hakim olacağı bir Türkiye’yi kurmaya kararlıyız. Bu kararlılıkla biz kazanacağız” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, “Sizlere söz veriyoruz, Türkiye rahat nefes alacak” derken; DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, “Bugün değerli genel başkanlarla Yarının Türkiye’si adına önemli kararlar aldık” ifadesiyle açıklama paylaştı.

VOA tarafından geçilen Ege’deki Gerilim İçin “Güvenlik Zaafı” Eleştirisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ege’deki Gerilim İçin “Güvenlik Zaafı” Eleştirisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ege’deki Gerilim İçin “Güvenlik Zaafı” Eleştirisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.