Dünyanın en büyük ağacı General Sherman sağlık kontrolünü geçse de iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya 

Dünyanın en büyük ağacı General Sherman sağlık kontrolünü geçse de iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya 

ABONE OL
14:17 - 25/05/2024 14:17
Dünyanın en büyük ağacı General Sherman sağlık kontrolünü geçse de iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Araştırmacılar, dünyanın en büyük ağacı olan dev sekoya General Sherman’ı inceleme altına aldı. Amaç, sekoya ağaçlarını tehdit etmeye başlayan kabuk böceklerinin General Sherman’a da bulaşıp bulaşmadığını anlamak.

Uzmanlar, Salı günü, tırmandıkları 2 bin 200 yıllık General Sherman’dan iyi haberlerle indi.

Araştırmanın lideri Ancient Forest Society’nin direktörü Anthony Ambrose, “General Sherman şu anda gayet iyi durumda. Herhangi bir böcek saldırısını savuşturabilecek çok sağlıklı bir ağaç gibi görünüyor” dedi.

Uzmanlar, California eyaletindeki Sekoya Ulusal Parkı’na çeken 85 metrelik sekoya ağacı General Sherman’a ilk kez tırmandı.

Uzmanlar, dünyanın dört bir yanından turistleri California eyaletindeki Sekoya Ulusal Parkı’na çeken 85 metrelik sekoya ağacı General Sherman’a ilk kez tırmandı.

Dünyanın en büyük canlıları olan dev sekoya ağaçları, bu türün doğal olarak bulunduğu tek yer olan California’nın batısındaki Sierra Nevada bölgesinde binlerce yıldır ayakta.

General Sherman

Yangınlar sekoya ağaçları için büyük tehdit

Ancak iklim daha sıcak ve kuru hale geldikçe, daha önce neredeyse yok edilemez olduğu düşünülen dev sekoyalar aşırı sıcak, kuraklık ve orman yangınları nedeniyle giderek daha fazla tehdit altına giriyor.

Park yetkililerine göre, 2020 ve 2021’de rekor kıran orman yangınları dünyadaki 75 bin olgun sekoya ağacının yüzde 20’sini öldürdü.

Sekoya ve aynı aileden olan California çamlarının (redwood) korunması için çalışan Save the Redwoods League grubundan Ben Blom, “Dev sekoyalar için en önemli tehdit iklim kaynaklı orman yangınları. Ancak yeni bir tehdide hazırlıksız yakalanmak istemiyoruz, bu nedenle bu böcekler üzerinde çalışıyoruz” diyor.

Ancak araştırmacılar, geçmişte ciddi bir tehdit oluşturmayan kabuk böcekleri konusunda giderek daha çok endişe ediyor.

California’ya özgü kabuk böcekleri binlerce yıldır sekoyalarla birlikte yaşıyor. Ancak son zamanlarda bu böcekler, ağaçları öldürmeye başladı. Uzmanlar, yakın zamanda, çoğu milli parklarda olmak üzere, böcek istilası nedeniyle ölmüş yaklaşık 40 sekoya ağacı keşfettiklerini söylüyor.

Ancient Forest Society’nin direktörü Anthony Ambrose, “Kuraklık ve yangının biraraya gelmesiyle, kendilerini böcek saldırısına karşı savunamayacak kadar zayıflayan bazı ağaçların öldüğünü görüyoruz” dedi.

Böcekler ağaçlara en üst dallarından saldırıyor, dalları deliyor ve gövdeden aşağıya doğru ilerliyor. Eğer kontrol edilmezse, küçük böceler bir ağacı altı ay içinde öldürebiliyor.

Bu nedenle park yetkilileri, Ambrose ve meslektaşlarının General Sherman’a tırmanmasına izin verdi. Ambrose ve ekibi, dalları ve gövdeyi inceleyerek böcek faaliyetini gösteren küçük delikleri ararken gazeteciler ve ziyaretçiler, çalışmaları izledi.

General Sherman’da Salı günü yapılan denetimi devlet kurumları, yerli kabileler ve çevre gruplarından oluşan Dev Sekoya Koalisyonu organize etti.

Teknolojik denetim

Ancak her sekoya ağacına tırmanıp ağaçların tepesini bizzat incelemek mümkün değil. Bu nedenle sensörlerle donatılmış ve uydu görüntüleriyle desteklenen insansız hava araçlarının ormanlardaki böcek istilalarını daha büyük ölçekte izlemek ve tespit etmek için kullanılıp kullanılamayacağı da deneniyor.

General Sherman’da Salı günü yapılan denetimi devlet kurumları, yerli kabileler ve çevre gruplarından oluşan Dev Sekoya Koalisyonu (Giant Sequoia Lands Coalition) tarafından organize edildi. Grup, yüksek ağaçlar için bir sağlık izleme programı oluşturmayı umuyor.

Yetkililer, böcek istilası tespit etmeleri halinde su püskürterek, dalları kaldırarak veya kimyasal uygulamalar kullanarak saldırılarla mücadele etmeye çalışabileceklerini söylüyor.

Kabuk böcekleri son yıllarda ABD’nin batısındaki çam ve köknar ormanlarını tahrip etse de 3 bin yıl yaşayabilen dev sekoyalar için daha önce bir tehdit oluşturmuyorlardı.

“Uzun yıllar boyunca böcek saldırılarına gerçekten dayandılar. Peki neden şimdi zarar görüyorlar? Neden bu değişikliği görüyoruz?” sorusunu soran Sekoya ve Kings Kanyonu Ulusal Parkları Müfettişi Clay Jordan, “Bu ağaçların uzun süre sağlıklı şekilde ayakta kalmasını sağlamak için öğrenmemiz gereken çok şey var” diyor.

VOA tarafından geçilen Dünyanın en büyük ağacı General Sherman sağlık kontrolünü geçse de iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dünyanın en büyük ağacı General Sherman sağlık kontrolünü geçse de iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dünyanın en büyük ağacı General Sherman sağlık kontrolünü geçse de iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.