Dünya sineması Berlinale’de buluşuyor

Dünya sineması Berlinale’de buluşuyor

ABONE OL
10:27 - 15/02/2024 10:27
Dünya sineması Berlinale’de buluşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugün 74’üncü kez kapılarını açacak olan Uluslararası Berlin Film Festivali, kısa adıyla Berlinale, 67 ülkeden 283 filme ev sahipliği yapıyor.

Cannes ve Venedik ile birlikte en önemli sinema festivallerinden Berlinale’nin en önemli ödülü Altın Ayı için 20 film yarışırken, jüri “12 Years a Slave” (12 Yıllık Esaret) filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı kazanan, Kenyalı oyuncu ve yönetmen Lupita Nyong’o başkanlığında toplanacak.

Festivalin bu seneki doruk noktalarından biri, efsanevi yönetmen Martin Scorsese’ye Altın Ayı Onur Ödülü verilecek olması.

10 gün sürecek Berlinale’nin açılışı, yönetmenliğini Belçikalı Tim Mielants’in yaptığı ve başrolünü son olarak Oppenheimer filmi ile büyük beğeni toplayan Cillian Murphy’in üstlendiği “Small Things Like These” filmi yapacak.

Yarışmada Alonso Ruizpalacios, Olivier Assayas, Abderrahmane Sissako, Hong Sang-Soo ve Aaron Schimberg gibi önemli yönetmenlerin yeni filmleri gösterilecek.

Geçen yıl “Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı” adlı filmiyle Gümüş Ayı ödülünü kazanan Andreas Dresen, “In Liebe, Ihre Hilde” (Sevgilerimle, Hildeciğin) ve Matthias Glasner “Sterben” (Ölmek) adlı filmleri ile Almanya’yı temsil edecekler.

Altın Ayı adaylarından “Shambala”, Bhutanlı yönetmen Min Bahadur Bham imzalı bir film. Nepal’de hamile bir kadının ortadan kaybolan ilk kocasını, onun yerini alan keşişle birlikte aramasını konu alan film, yapımcı Zeynep Kuray’ın TRT 12 Punto desteğiyle çekildiği için Türkiye de yarışmada dolaylı olarak temsil edilecek.

Festivalde Türkiye kökenli yönetmenler

Hayatını Berlin’de sürdüren yönetmen Aslı Özge’nin, Almanya-Türkiye ortakyapımı “Faruk” ile festivalin yan programı Panorama bölümünde yer alacak. Aslı Özge, İstanbul’un kentsel dönüşümünü ele aldığı filmde, aynı zamanda filme adını veren 90 yaşındaki babası ile ilişkisini de irdeliyor.

Panorama’da Gürcü asıllı İsveçli yönetmen Levan Akin’in İstanbul’un gece yaşamında Beyoğlu’nun derinliklerinde geçen, oyuncuları arasında Deniz Dumanlı’nın da bulunduğu yeni filmi “Crossing” de gösterilecek.

Generation 14+ bölümünde, Aslı Eraslan’ın Fransa-Almanya-Türkiye ortak yapımı “Ellbogen” (Dirsek) adlı filmi seyirciyle buluşacak. Film doğum gününü arkadaşlarıyla kutlamak isteyen Hazal’ın başına gelen bir olaydan sonra kaçmak zorunda kalmasını konu alıyor.

Berlinale Kısa Filmler bölümünde ise, Selin Öksüzoğlu imzalı ve Karadeniz yaylalarında geçen “Adieu Tortue” (Elveda Kaplumbağa) ve Deniz Şimşek’in “Detours while speaking of Monsters” (Canavarlardan Söz Etmişken) dünya prömiyerini yapacak.

Toplam 500 bin izleyici bekleniyor

Berlinale’yi, diğer iki dev festivalden ayıran en önemli özelliklerinden biri, sinema meraklılarına, yani seyircilere açık olması. Bu yıl yaklaşık 400 bin bilet satılması ve toplamda, sinema profesyonellerine yapılan özel gösterimler ve basın gösterimleriyle birlikte 500 bin kişinin film izlemesi bekleniyor.

Berlin Film Festivali ödülleri, 25 Şubat’ta Berlinale Palast’ta düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Berlinale’de Altın Ayı için yarışacak filmler ve yönetmenler:

Small Things Like These (Yön. Tim Mielants)
Another End (Yön. Piero Messina)
Architecton (Yön. Victor Kossakovsky)
Black Tea (Yön. Abderrahmane Sissako)
La Cocina (Yön. Alonso Ruizpalacios)
Dahomey (Yön. Mati Diop)
A Different Man (Yön. Aaron Schimberg)
L’Empire / The Empire (Yön. Bruno Dumont)
Gloria! (Yön. Margherita Vicario)
Hors du temps (Yön. Olivier Assayas)
In Liebe, Eure Hilde (Yön. Andreas Dresen)
Keyke mahboobe man (Yön. Behtash Sanaeeha, Maryam Moghaddam)
Langue Etrangere (Yön. Claire Burger)
Me el Ain Belong To (Yön. Meryam Joobeur)
Pepe (Yön. Nelson Carlos De Los Santos Arias)
Shambhala (Yön. Min Bahadur Bham)
Sterben (Yön. Matthias Glasner)
Des Teufels Bad (Yön. Severin Fiala, Veronika Franz)
Vogter (Yön. Gustav Moller)
Yeohaengjaui pilyo (Yön. Hong Sangsoo)

VOA tarafından geçilen Dünya sineması Berlinale’de buluşuyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dünya sineması Berlinale’de buluşuyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dünya sineması Berlinale’de buluşuyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.