Dünya liderleri İran’ı kınayarak, itidal çağrısında bulundu

Dünya liderleri İran’ı kınayarak, itidal çağrısında bulundu

ABONE OL
12:21 - 14/04/2024 12:21
Dünya liderleri İran’ı kınayarak, itidal çağrısında bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya liderleri, İran’ın İsrail’e yönelik insansız hava araçları ve füzelerle yaptığı saldırıya tepki gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e saldırısını kınadı ve bu saldırıya ortak bir diplomatik yanıtı koordine etmek için bugün G-7 liderlerini toplayacağını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise yaptığı yazılı açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti’nin İsrail’e yönelik kapsamlı saldırısıyla ortaya çıkan ciddi gerilimi şiddetle kınıyorum. Bu düşmanlıkların derhal son bulması çağrısında bulunuyorum” dedi.

Son saldırılarla Ortadoğu’daki gerilimin bölgeye yayılmasının ciddi bir tehlike olduğuna işaret eden Guterres, “Tüm taraflara, Ortadoğu’da birçok cephede askeri karşılaşmalara yol açabilecek herhangi bir adımdan sakınmaları için sükûnet çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri, ne Ortadoğu’nun ne de dünyanın yeni bir savaşı kaldırabileceğini sözlerine ekledi. BM Güvenlik Konseyi bugün İsrail’in talebiyle acil toplanacak.

AB liderleri de saldırıları kınadılar. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya hesabından, İran’ın İsrail’e yönelik haksız saldırısını şiddetle kınadığını ifade ederek, “İran’a ve destekçilerine bu saldırıları derhal durdurmaları çağrısında bulunuyorum. Tüm aktörler gerilimi artık daha fazla tırmandırmaktan kaçınmalı ve bölgede istikrarın yeniden tesis edilmesi için çalışmalıdır” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de saldırıyı kınayarak, “Bölgesel gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için her şey yapılmalıdır. Daha fazla kan dökülmesi önlenmelidir. Ortaklarımızla birlikte durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, “İran’ın İsrail’e yönelik kabul edilemez saldırısını şiddetle kınar. Bu eşi benzeri görülmemiş bir tırmanış ve bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da X sosyal medya hesabından, “İran’ın İsrail’e karşı başlattığı ve bölgeyi istikrarsızlaştırma tehdidi oluşturan eşi benzeri görülmemiş saldırıyı en güçlü ifadelerle kınıyorum” diye yazdı.

Ülkesinin İsrail ve halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Macron, “Fransa ortaklarıyla gerilimi düşürmeye çalışıyor ve itidal çağrısında bulunuyor” dedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da yaptığı açıklamada, “İran rejiminin İsrail’e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. Bu saldırılar gerilimi tırmandırma ve bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşımaktadır. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, İran’ın saldırısının “son derece sorumsuz” olduğunu dile getirerek, “İran bölgede gerilimin daha da tırmanması riskini arttırmaktadır. Almanya İsrail’in yanındadır ve durumu müttefiklerimizle görüşeceğiz” dedi.

VOA tarafından geçilen Dünya liderleri İran’ı kınayarak, itidal çağrısında bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dünya liderleri İran’ı kınayarak, itidal çağrısında bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dünya liderleri İran’ı kınayarak, itidal çağrısında bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.