“Dünya İlk Gerçek Enerji Krizini Yaşıyor”

“Dünya İlk Gerçek Enerji Krizini Yaşıyor”

ABONE OL
11:01 - 25/10/2022 11:01
“Dünya İlk Gerçek Enerji Krizini Yaşıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Başkanı Fatih Birol, dünyanın ilk gerçek enerji krizini yaşadığını söyledi.

Singapur Enerji Haftası etkinliğine katılan Birol, küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) piyasalarında arzın talebi karşılayamayacağı endişesi ve başlıca petrol üreticilerinin üretimi kısmasının dünyada yaşanan “ilk gerçek enerji krizine” neden olduğunu belirtti.

Birol, Ukrayna savaşı sürecinde Avrupa’nın LNG ithalatının artması ile Çin’de yakıt talebinin artma olasılığının, piyasada gelecek yıl için yalnızca 20 milyar metreküplük LNG kapasitesi olacağı düşünüldüğünde, sıkışıklığa neden olabileceğini söyledi.

Fatih Birol, aynı zamanda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın da dahil olduğu OPEC+’ın üretimi günde 2 milyon varil azaltma kararının da “riskli” olduğunu ve IEA’nın küresel petrol talebinin bu yıl günlük 2 milyon varile yükselmesini beklediğini söyledi.

IEA Başkanı, “Bu durum, dünyanın dört bir yanında birçok ekonomi resesyonun eşiğine gelmişken tehlike taşıyor” dedi.

Fatih Birol ayrıca, tavan fiyat uygulamalarına rağmen piyasaya Rus petrolünün girmesine ihtiyaç duyulduğunu, talebi karşılayabilmek için yüzde 80-90 arasında bir seviyenin “teşvik edici” olacağını ifade etti.

Birol, “havaların ılıman seyretmesi halinde ise Avrupa’nın bu kışı biraz hırpalanmış olsa da atlatabileceğini” sözlerine ekledi.

Enerji uzmanı ve ekonomist Fatih Birol, 2015’ten bu yana Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) başkanlığını yapıyor.

VOA tarafından geçilen “Dünya İlk Gerçek Enerji Krizini Yaşıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Dünya İlk Gerçek Enerji Krizini Yaşıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Dünya İlk Gerçek Enerji Krizini Yaşıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.