DTÖ Türkiye-ABD arasında metal ürünlere uygulanan gümrük vergileri anlaşmazlığında Türkiye aleyhine karar verdi

DTÖ Türkiye-ABD arasında metal ürünlere uygulanan gümrük vergileri anlaşmazlığında Türkiye aleyhine karar verdi

ABONE OL
21:53 - 19/12/2023 21:53
DTÖ Türkiye-ABD arasında metal ürünlere uygulanan gümrük vergileri anlaşmazlığında Türkiye aleyhine karar verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Salı günü, Türkiye’nin, Amerika’nın çelik ve alüminyuma uyguladığı gümrük vergilerine misilleme olarak Amerika’ya getirdiği ilave gümrük vergilerini yürürlükten kaldırması gerektiğine hükmetti. DTÖ, bu karara gerekçe olarak, Türkiye’nin Amerika’ya uyguladığı ilave gümrük vergilerinin DTÖ politikasıyla “tutarsız” olmasını gösterdi.

Türkiye’nin getirdiği gümrük vergisi uygulamasına atıfta bulunan DTÖ, raporunda, “Jüri, Türkiye’nin DTÖ’yle uyumlu olmayan uygulamasını, yükümlülüğünü yerine getirecek çerçeveye taşımasını tavsiye etmektedir” ifadesini kullandı.

Eski Başkan Donald Trump yönetimi, 2018 yılı Mart ayında, çelik ve alüminyum ithalatlarına ilişkin “Section 232” olarak bilinen ulusal güvenlik soruşturmasına dayanarak çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatınaysa yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulama kararı almıştı. Bunun üzerine Türkiye de harekete geçmişti.

Amerika, ilave gümrük vergileri nedeniyle Türkiye’ye karşı anlaşmazlıkların çözümü süreci başlatmıştı. Amerika, benzer adımları, kendi misilleme önlemlerini alan Avrupa Birliği, Kanada, Rusya ve diğer ülkelere karşı da atmıştı.

Amerika, DTÖ’nün Salı günü açıkladığı kararı memnuniyetle karşıladı.

ABD Ticaret Temsilciliği’nden bir sözcü yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin bu anlaşmazlığı ilerletme kararı, hem Amerika aleyhine DTÖ’de dava açma hem de aynı zamanda tek taraflı olarak gümrük vergisi uygulamasıyla misilleme yapması arasındaki çelişkiye dikkat çekiyor” dedi.

Türkiye’nin Cenevre’deki Dünya Ticaret Örgütü merkezi daimi temsilcisi, konuya ilişkin açıklama yapması talebine henüz yanıt vermedi.

Amerika, 2021 yılında Avrupa Birliği’ne yönelik gümrük vergisi uygulamasını kaldırmayı kabul etmiş, ancak Başkan Joe Biden yönetimi, eski Başkan Donald Trump’ın “Önce Amerika” stratejisinin ana öğelerinden biri olan ve metal ürün ithalatına uygulanan gümrük vergilerini kaldırmamıştı.

VOA tarafından geçilen DTÖ Türkiye-ABD arasında metal ürünlere uygulanan gümrük vergileri anlaşmazlığında Türkiye aleyhine karar verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. DTÖ Türkiye-ABD arasında metal ürünlere uygulanan gümrük vergileri anlaşmazlığında Türkiye aleyhine karar verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan DTÖ Türkiye-ABD arasında metal ürünlere uygulanan gümrük vergileri anlaşmazlığında Türkiye aleyhine karar verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.