Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı

Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı

ABONE OL
21:22 - 07/02/2024 21:22
Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Özel uzay ve havacılık şirketi Axiom Space’in Ax-3 misyonuyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve diğer üç astronot, Çarşamba günü TSİ ile 17.20’de istasyondan ayrıldı.

Ax-3 misyonunun mürettebatını taşıyan SpaceX’in uzay aracı Dragon kapsülünün, 47 saat sürecek bir uzay yolculuğundan sonra Cuma günü TSİ 16.30’da Florida eyaletinin Atlas Okyanusu kıyısındaki Daytona kenti açıklarında Dünya’ya varması bekleniyor.

20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na varan Gezeravcı ve Ax-3 ekibinin geçen Cumartesi günü Dünya’ya dönüşe geçmesi planlanmıştı.

Ancak SpaceX’ten 3 Şubat’ta yapılan açıklamada, Dragon’un Atlas Okyanusu’nda iniş yapacağı kıyı açıklarında hava şartlarının elverişli olmaması nedeniyle, kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılışının 6 Şubat Salı gününden erken olmamak kaydıyla ertelendiği bildirilmişti.

SpaceX bir sonraki açıklamasındada, Salı günü için planlanan uçuşun Florida açıklarındaki hava şartlarının kötü seyretmeye devam etmesi nedeniyle ertelendiği, Ax-3 astronotlarının sağlıklarının yerinde olduğu ve Dragon aracının da iyi durumda olduğu belirtilmiş, ekiplerin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılmaları için bir sonraki elverişli hava durumunun takip edildiği kaydedilmişti. SpaceX, daha sonra uçuşun 7 Şubat’ta gerçekleştirileceğini duyurdu.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı da sosyal medya platformu X üzerinden 4 Şubat’ta yaptığı paylaşımda, ”Dünyaya dönüş için biraz daha bekleyeceğiz” diyerek ilk erteleme kararını duyurmuştu.

Gezeravcı, ”Bu benzersiz yolculukta edindiğim deneyimlerle, ülkemizin bilim ve teknoloji alanında attığı adımlara değer katmak için ülkeme dönmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” demişti.

Ax-3 mürettebatını oluşturan Alper Gezeravcı ve astronotlar Walter Villadei, Marcus Wandt ve misyonun komutanı Michael Lopez-Alegia’yı taşıyan Dragon uzay aracı, Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’nden SpaceX’in Falcon 9 roketiyle 18 Ocak’ta uzaya fırlatılmıştı.

20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan ekip, Dünya’ya dönüş tarihinin iki kez ertelenmesi nedeniyle istasyonda 18 tam gün geçirdi.

Gezeravcı ve diğer astronotlar, yaptıkları toplam 30 deneye ait malzemeler ve NASA donanımları dahil yaklaşık 250 kg ağırlığında kargo ile Dünya’ya dönüyor.

VOA tarafından geçilen Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.