Dr. Öz’den Senato Yarışında Sağlık Raporu Hamlesi

Dr. Öz’den Senato Yarışında Sağlık Raporu Hamlesi

ABONE OL
12:47 - 24/09/2022 12:47
Dr. Öz’den Senato Yarışında Sağlık Raporu Hamlesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhuriyetçi Parti’nin Pennsylvania eyaleti Senato adayı Mehmet Öz Demokrat rakibi John Fetterman’ın felç geçirmesinin ardından sağlık durumunu sorgulamaya devam ediyor. Öz son olarak kendi sağlık kayıtlarını yayınladı.

New Yorklu Doktor Rebecca Kurth dört sayfalık bir mektup yazarak, 62 yaşındaki kalp cerrahı ve televizyon dünyasının ünlü ismi Mehmet Öz’ün yıllık kontrolları sonucu sağlığının ”mükemmel” olduğu açıklamasını yaptı.

Mektupta, Öz’un toplam kolesterol seviyesinin “sınırın az üstünde” olduğu ancak diyetle düşebileceği ve 2010’da bağırsağından bir polip alındığı belirtildi.

Öz’ün kalp sorunlarını tespit etmek için dün çektirdiği E.K.G’nin (elektrodiyografi) ise normal çıktığı belirtildi. Kurth, raporunda “Muayeneniz sağlıklı ve kan testleriniz olumlu” ifadelerini kullandı, ilaç önerisinde bulunmadı.

Mehmet Öz Kasım ayındaki Kongre ara seçimlerinde rakibi ile anketlerde görünen farkını kapatmak için kampanyasında Fetterman’ın göreve gelmek için yeterince sağlıklı olup olmadığı sorusu üzerinden ilerliyor.

53 yaşındaki Fetterman sağlık raporlarını yayınlamaktan ya da gazetecilere sağlığı konusundaki sorularını yöneltmeleri için doktorunun bağlantısını vermekten kaçınıyor. Fetterman, bundan 4 ay önce felç geçirmiş, bu durumun konuşma ve işitme yetisi üzerinde uzun süreli etkisi olmuştu.

Fetterman’ın Öz’le tartışmaya katılmayı iki kez reddetmesinin üzerine Washington Post ve Pitsburgh Post-Gazette yayın kuruluşlarının editoryal kurulları, Demokrat adaya sağlık kayıtlarını paylaşması çağrısında bulunmuştu. Post-Gazette kayıtların kognitif testleri de içermesi ve gazetecilerin doktorlarına erişimine izin verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Gazete Öz’ün de aynısını yapması gerektiğini yazmış, Öz hemen çağrıya yanıt vermişti.

Kalp cerrahı ve 13 yıl boyunca gündüz kuşağında yayınlanan ”Dr. Oz Show” adlı TV programıyla bilinen Öz açıklamasında, ”Seçmenlerin adayların sağlıkları konusunda tam şeffaflığa sahip olmaları gerekir” dedi.

Fetterman’ın kampanya ekibiyse sağlık kayıtlarının açıklanacağı sözünü bugün de vermedi.

Fetterman’dan Öz’e ”şarlatan” suçlaması

Fetterman bunun yerine, kampanyası sırasında Öz’le ilgili gündeme getirdiği, Öz’ün tartışmalı ürünlerin reklamını yaptığı ve tıbbi tavsiyelerinin de tartışmalı olduğu şeklindeki bazı suçlamalarını yineledi.

Fetterman, ”Temmuz ayında doktorumun bir mektubunu paylaştım. Bu mektupta sağlığımın görevi devralmama uygun olduğunu açıkça söyledi. Dr. Öz tüm kariyerini sağlık konusunda halka yalan söylemek üstüne kurdu. Ben televizyonda doktor kılığına giren bir şarlatandansa kendi doktorlarıma güveniyorum” dedi.

Fetterman konuşma terapisi alıyor. Kardiyoloğu mektubunda, sağlıklı beslenirse, reçeteli ilaçlarını alıp egzersizlerini yaparsa Fetterman’ın iyi olacağını ve Senato’da görev alabileceğini belirtmişti.

Emekli olacak Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey’nin yerine kimin geleceği Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında 50-50 bölünmüş Senato’nun kontrolunun kimde olacağının belirlenmesine yardımcı olabilir.

Sağlık raporlarının yayınlanması başkanlık yarışında alışılagelmiş bir durum olsa da Senato yarışında böyle bir gelenek yok.

Bazı Amerikalı senatörler geçmişte başkanlık için yarıştıklarında sağlık kayıtlarını paylaşmıştı.

Eski Başkan Donald Trump tarafından desteklenen Öz, Fetterman’ı geçirdiği felcin etkileriyle ilgili gerçekleri saklamakla da suçluyor.​

İşitme ve işittiğini anlamada zorlanıyor

Fetterman 13 Mayıs’ta Demokrat Parti ön yarışını rahatlıkla kazanmasından dört gün önce felç geçirmişti. Zaferi, kalp pili takılması için operasyona girmeden saatler sonra gelmişti.

Felçten üç hafta sonra Fetterman, “neredeyse öldüğünü” açıklamıştı. Kardiyoloğu ise mektubunda ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir kalp rahatsızlığı olduğunu açıklamıştı.

Fetterman, halka açık etkinliklerde kampanya yürütüyor ve konuşuyor ancak zaman zaman konuşması sırasında duraksıyor, bazen kelimeleri karıştırıyor ve arka plan gürültüsü yüzünden duyma ve duyduklarını hızla anlama konusunda zorlanıyor. Fetterman Öz’la 25 Ekim’de bir tartışmaya katılmayı geçtiğimiz günlerde kabul etti ancak Öz daha fazla tartışma yapmaları için baskı yapıyor.

Tartışma Fetterman için altyazılı olacak ancak adaylar hala şartlar konusunda uzlaşıya varamadı. Öz, altyazılardan kaynaklanan gecikmelerin hesaba katılarak sürenin 60 dakikadan 90 dakikaya çıkarılmasını istiyor.

Aralarında Başkan Joe Biden’ın da olduğu üst düzey Demokratlar ise Fetterman’ın durumu konusunda sinirleri yatıştırmaya çalışıyor ve görevi yapabilme yetisinden emin olduklarını söylüyorlar.

Yine de Fetterman, gazetecilerin kendisine soru sorması için kısıtlı erişim hakkı tanıyor. Demokrat aday felç geçirmesinin ardından yalnızca birkaç röportaj verdi ve bunları da işitme sürecine yardımcı olması için video aracılığıyla altyazılı şekilde yaptı.

VOA tarafından geçilen Dr. Öz’den Senato Yarışında Sağlık Raporu Hamlesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dr. Öz’den Senato Yarışında Sağlık Raporu Hamlesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dr. Öz’den Senato Yarışında Sağlık Raporu Hamlesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.