Domuzdan insana ilk böbrek nakli

Domuzdan insana ilk böbrek nakli

ABONE OL
10:38 - 22/03/2024 10:38
Domuzdan insana ilk böbrek nakli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Boston şehrindeki Massachusetts Hastanesi’nde bir domuzdan alınan böbrek insana nakledildi.

Hastaneden yapılan açıklamada, 62 yaşındaki Richard Slayman’a dört saat süren ameliyatla genetiği değiştirilmiş bir domuzdan böbrek nakli yapıldığı kaydedildi.

Bir domuzdan insana ilk böbrek nakli olan ameliyat 16 Mart’ta gerçekleştirildi. Hastane, organ nakli bekleyen hastalar için ameliyatın “önemli bir kilometre taşı” olduğunu belirtti.

Massachusetts Hastanesi ayrıca, Slayman’in sağlık durumunun iyi olduğunu ve yakında taburcu edileceğini açıkladı.

Böbrek yetmezliği dolayısıyla yedi yıl diyalize girdikten sonra Slayman’e 2018 yılında aynı hastanede insan böbreği nakledilmiş, ancak organ beş yıl sonra iflas etmiş ve Slayman diyaliz tedavisine yeniden başlamıştı.

Los Angeles’taki Organ Nakli Enstitüsü’nde böbrek ve pankreas nakli direktörü olan Doktor Jim Kim, hayvandan insana böbrek naklinin çığır açabilecek bir gelişme olduğunu ve uzun vadeli sonuçlarıyla yakından ilgileneceklerini söyledi.

Enfeksiyon riski azaltıldı

Massachusetts’teki “eGenesis” adlı genetik şirketi, domuz böbreğine, insana zarar vermesini önleme amacıyla müdahale etti. Şirket, domuzlara özgü olan ve insanları enfekte etme potansiyeline sahip virüsleri de etkisiz hale getirdi.

Domuz organının insanın bağışıklık sistemi tarafından reddedilmesini önlemek için kullanılan ilaçlar arasında Eledon Pharmaceuticals tarafından geliştirilen “tegoprubart” adlı deneysel bir antikor yer alıyor.

New York Üniversitesi Langone Organ Nakli Enstitüsü Direktörü Doktor Robert Montgomery, ameliyatın organ veya dokuların bir
türden diğerine nakledilmesiyle ilgili ilerlemeye işaret ettiğini söyledi.
Birleşik Organ Paylaşım Ağı’na göre, ABD’de 100 binden fazla kişi organ nakli için bekliyor. Böbrek nakli için bekleyenler bu hastalar içinde ilk sırada.

Maryland Üniversitesi’nden bir ekip Ocak 2022’de genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbini ölümcül kalp hastalığı olan 57 yaşındaki bir kişiye nakletmiş, ancak hasta iki ay sonra ölmüştü.

VOA tarafından geçilen Domuzdan insana ilk böbrek nakli haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Domuzdan insana ilk böbrek nakli haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Domuzdan insana ilk böbrek nakli haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.