Doktorlar “Şiddete Hayır” için eylemde

Doktorlar “Şiddete Hayır” için eylemde

ABONE OL
23:44 - 08/08/2019 23:44
Doktorlar “Şiddete Hayır” için eylemde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Tabip Odası üyesi doktorlar, son dönemlerde sağlık çalışanlarına yönelik saldırı ve şiddeti protesto etmek amacıyla bir dizi eylem gerçekleştirdi.

Doktorlar ve bazı sağlık çalışanları Sağlıkta Şiddet Yasası ve 17 Nisan’da sağlıkta şiddetle mücadele günü ilan edilsin talebi ile sabah işyerleri önünde görevleri başında katledilen ve sistemin yarattığı olumsuzluklar yüzünden kaybettikleri meslektaşlarının anısına saygı duruşunda bulundu.

Sağlık çalışanları ve doktorlar daha sonra Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması, akşam da Attalos heykeli önünde sağlıkta şiddeti engelleme yasamı arıyorum başlığıyla sembolik fener ve meşalelerle gösteri yaparak, çıkartılan göstermelik yasanın içinde şiddeti engelleyecek bir madde bulunamadığını dikkat çektiler.

Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Naci İşoğlu yaptığı açıklamada, ”24 saat boyunca sürdürülen ve şifa vermek için çabaladığımız, mesleğimizi ilkelerine göre uygulamaya çalıştığımız için, sövülmeyi, bağırılmayı, dövülmeyi yani her türlü sözel, fiziksel şiddet uygulanmasını ve öldürülmeyi kabul etmiyoruz! Temel amaçları sağlığı korumak, hayat vermek olan mesleğin mensuplarının görevi başında öldürülmesini asla kabul edilemez. Biz Hipokrat andımızı öldürülmek için okumadık” dedi.

Hastalarını muayene etmeye, müdahale etmeye, ameliyat yapmaya, doğru uygulama budur demeye korkar olduklarını ifade eden İşoğlu, şöyle devam etti.

”Mesleğimizi bu psikolojiyle yerine getirmemiz imkânsız hale gelmektedir ve neredeyse gelmiştir. Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalmiş gibi gösterilmesini kabul etmiyoruz. İlk günden itibaren yetkilileri uyardık. (Sağlıkta çöküşü hızlandıran Dönüşüm Programı’ndan vazgeçin, sağlık çalışanlarına yönelik, hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getirici söylemlerinizden vazgeçin) dedik. 2014 yılında TTB olarak titiz bir çalışmayla Sağlıkta Şiddet Yasası Tasarısı’ nı hazırladık. Teklifimiz hep görmezden, duymazdan gelindi. Son olarak, 2 Ekim 2018 günü meslektaşımız Dr. Fikret Hacıosman’ ı görevinin başında yine bir hastasının saldırısı sonucu kaybettik.”

Bir kez daha Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması talebiyle, TBMM’de siyasi partilerin Grup Başkan vekilleriyle görüşmelerde bulunulduğunu anımsatan Naci İşoğlu, şunları kaydetti.

” Ama bu da yetmedi. Soruyoruz? Sağlıkta şiddeti önlemek, teklifimizi dikkate almak ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nı çıkarmak için daha kaç hekimin ve sağlık çalışanının ölmesini bekliyorsunuz?

Biz hekimler buna tahammül etmeyeceğiz! Bunu kabul etmeyeceğiz! Kanıksamayacağız, susmayacağız ve haykıracağız. Gerçek caydırıcı Sağlıkta Şiddet Yasası hemen şimdi çıkarılmalıdır.

Yasayı tüm ısrarlı haykırışlarımıza rağmen çıkartmayanlara sesleniyoruz. Bu nedenlerle katledilen ve tükenmişlik sendromu nedeniyle yaşamını yitiren meslektaşlarımıza borcunuz var.

Türk Tabipleri Birliği’nin ve tabip odalarımızın aklı ve yüreği hekimlerin ve sağlık çalışanlarının üstündedir. Hekimlere yönelen şiddet insanlık ve hekimlik değerlerine yönelmiştir.

Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Çıkarttığınız göstermelik yasa şiddetin daha da artmasından başka bir şeye yaramamıştır. Sağlık alanındaki şiddet önleninceye kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.