Doğumunun 75. Yılında Dr. Sadık Ahmet’i Anma Programı Gerçekleştirildi

Doğumunun 75. Yılında Dr. Sadık Ahmet’i Anma Programı Gerçekleştirildi

ABONE OL
14:58 - 09/01/2022 14:58
Doğumunun 75. Yılında Dr. Sadık Ahmet’i Anma Programı Gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından, doğumunun 75’inci yılında Batı Trakya Türklerinin unutulmaz önderi merhum Doktor Sadık Ahmet anısına hazırlanan kitabın tanıtma ve “Doğumunun 75. Yılında Dr. Sadık Ahmet’i Anma” programı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde gerçekleştirildi. Programda Doktor Sadık Ahmet’in Batı Trakya Türklerin hakları için geçirdiği mücadele dolu yaşamına dikkat çekildi.

Doğumunun 75. Yılında Dr. Sadık Ahmet’i Anma Programına; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, YTB Başkanı Abdullah Eren, eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan,  AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Yunanistan Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri Kuvvet Komutanları, Sadık Ahmet’in ailesi ve çok sayıda Batı Trakyalı genç katıldı.

Program kapsamına Sadık Ahmet’e ait kişisel eşyalar da konferans salonunun dışında sergilendi. Sadık Ahmet’in sevdiği türküler Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları tarafından seslendirildi. Bir grup Batı Trakyalı öğrenci de Sadık Ahmet Marşı’nı söyledi. Programda Sadık Ahmet’in hayatı ve mücadelesi ile ilgili hazırlanan videonun gösterimi de davetlilere sunuldu. Aşık Kul Nuri tarafından türkü şöleni icra edildi. Batı Trakyalı bir öğrenci ise Sadık Ahmet’e yazdığı mektubu okudu.

BÜTÜN İMKANLARIMIZLA BATI TRAKYA TÜRKLERİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir mesaj yolladı. Erdoğan mesajında Doktor Sadık Ahmet’in, hak ve özgürlük mücadelesiyle; sadece Batı Trakya Türklerine değil tüm Türk-İslam coğrafyasına ve mazlum halklara ilham kaynağı olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şunları kaydetti; “84 milyon olarak tüm imkanlarımızla, Batı Trakya’daki kardeşlerimizi desteklemeyi, onlara sahip çıkmayı sürdüreceğiz. İkili anlaşmalar ve uluslararası hukuk temelinde Batı Trakya Türklerinin kazanımlarını daha da ilerletmek için var gücümüzle çalışacağız.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ise yayınladığı videolu mesajında Doktur Sadık Ahmet’in, Batı Trakya Türkleri’nin uluslararası hukuka göre kazandıkları hakları yok saymaya çalışan zalimlere meydan okuyan bir yiğit olduğunun altını çizdi.

SADIK AHMET BATI TRAKYA TÜRKLÜĞÜNÜN SEMBOL İSMİ, KORKUSUZ LİDERİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise yaptığı konuşmasında, Dr. Sadık Ahmet’i gelecek kuşaklara tanıtacak çok değerli bir eserin de tanıtımının yapıldığını aktararak Sadık Ahmet’i, mücadelesini ve Batı Trakya Türklerinin sorunlarını anlatan bu kıymetli eserin hazırlanmasında emeği geçenleri kutladı.

Dr. Sadık Ahmet’in, Yunan idaresinin Batı Trakya Türklerine yönelik haksız-hukuksuz eylemlerine karşı, soydaşların sesini dünyaya duyuran ve Batı Trakya Türklüğünün sembol ismi, korkusuz lideri olduğunu bildiren Akar, “O, yaşadığı toprakları karış karış dolaşarak soydaşlarımızın dertlerini dinlemiş, bunlara çözüm üretmek için büyük çaba sarf etmiş, ömrünü davasına adamıştır. Bu çabaları gösterirken karşılaştığı zorluklar, baskılar, tehditler ve aldığı hapis cezalarına rağmen davasından asla geri adım atmamıştır” dedi.

Batı Trakya Türk toplumu da Dr. Sadık Ahmet’in açtığı yolda yürüyerek onu yalnız bırakmadığını söyleyen Akar, “Hayatı, mücadele azmi, cesareti ve fedakarlığı, Türk gençlerine ilham kaynağı olan Dr. Sadık Ahmet’in mirasına sahip çıkmak, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin boynunun borcudur” dedi. Akar konuşmasının devamında ise Yunanistan ile Ege’de, Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta yaşanan birtakım sorunlara dikkat çekerek, “Batı Trakya Türklerinin durumlarının iyileştirilebilmesi için bütün konuları uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar kapsamında evrensel insan hakları çerçevesinde bakılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.

BATI TRAKYA’DAKİ HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR

YTB Başkanı Eren ise Balkanlar içerisinde Batı Trakya bölgesinin özel bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Batı Trakya’da 70’li yılların sonunda, 80’li yıllar boyunca soydaşlarımız üzerinde adeta abluka haline gelen hak ve özgülük ihlallerin bugün hala devam ettiğine vurgu yapan Eren, vakıf idareleri meselelerinde, eğitim ve müftü seçimi gibi konularda bu ihlallerin net bir şekilde görüldüğünü kaydetti. Programın ve kitap çalışmasının hazırlanması sırasında duygu yoğunluğu yüksek haftalar geçirdiklerini kaydeden Eren, Sadık Ahmet’e layık olmaya çalışan bir eser meydana getirdiklerini belirtti. Eren, Dr. Sadık Ahmet’i anmak, davasını anlamak ve anlatmak için takdirlere sunulan bu kıymetli eser ve bu programın Batı Trakya Türklüğüne bir armağan olduğunu söyledi. Konuşmasını kitabın takdimine yazdığı bir bölümle bitiren Eren, Sadık Ahmet’in cesaretiyle, şecaatiyle, verdiği mücadelenin bugün ışık tuttuğunu aktararak, Batı Trakya’yı anlamak için Dr. Sadık Ahmet’i de tanımak gerektiğini bildirdi.

SADIK AHMET’İN EN BÜYÜK MİRASI BİZE BIRAKTIĞI ÖĞRETİSİ

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam da geçmişten gelen bütün acı hatıralardan ders çıkararak, geçmişe doğru bir şekilde bakılması ve geleceğe güçlü adımlarla gitmenin yollarının bulunması gerektiği dile getirdi. Çam, Sadık Ahmet’in en büyük mesajının, öğretisinin; barıştan yana, siyasi hareketten yana, sokak hareketlerine tevessül etmeden, marjinalliğe başvurmadan sadece iyi yetişmiş bir lider olarak, bir toplumu ayağa kaldırmanın mümkün olduğunu ortaya koyması olarak anlattı.

HER SABAH DOKTOR SADIK AHMET’İN ADINI TAŞIYAN CADDEDEN GEÇİYORUZ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ise, her sabah bakanlığa giderken Dr. Sadık Ahmet’in adını taşıyan caddeden geçtiklerini vurgulayarak, “Her sabah mesaimize Dr. Sadık Ahmet’i anarak başlarız. Ama sadece anmakla kalmayız. Onun bizlere emanetini anlamlandırmaya çalışırken her bir Türk diplomatının üzerinde en önemli mirasın, en önemli görevin dünyanın her platformunda Batı Trakya davasını savunmak olduğunu da her gün hatırlarız.” dedi.

HER YERDE TÜRK OLDUĞUMUZU HAYKIRACAĞIZ

Doktor Sadık Ahmet’in oğlu Levent Sadık Ahmet konuşması sırasında salonda duygu dolu anlar yaşandı. Batı Trakya gençliğine seslenen Levent Sadık Ahmet, Batı Trakya davasını sonuna kadar sürdüreceklerini aktararak her zaman Türk olduklarına haykıracaklarını ifade etti. Levent Sadık Ahmet babasının hapse giderken bile, “Ben bir Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak suç ise burada bir kez daha tekrar ediyorum; ben bir Türküm ve öyle kalacağım” dediğini hatırlattı. Babasının sis perdesi henüz kalkmayan bir suikast sonucu hayatını kaybettiğinin altını çizen Levent Sadık Ahmet, “O gün biz bir söz verdik. Dedik ki bayrak yere düşmez, bu dava burada bitmez. Bitmedi ve bitmeyecek. Biz, Sadık Ahmet’in soyadını taşıyan ailem her zaman, her koşulda ve her yerde Türk olduğumuzu haykıracağız” diye konuştu.

BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN SORUNLARINI ULUSLARARASI PLATFORMLARA TAŞIDI

Kitabın editörlüğünü yapan Doç. Dr. Nilüfer Erdem, Dr. Sadık Ahmet’in her Batı Trakyalı Türk’ünün derdini dinlediğine dikkat çekerek, bölgede ziyaret etmediği Türk köyü olmadığının altını çizdi.  Dr. Sadık Ahmet’in Yunanistan parlamentosunda görev yapmış ilk bağımsız Batı Trakya Türk Vekili olduğunu hatırlanan Erdem, Sadık Ahmet’in Batı Trakya Türklerinin sorunlarını uluslararası platformlara taşıdığını belirtti.

BÜYÜK LİDERLER SADIK AHMET GİBİ YAPAR

TBMM Eski Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan, Sadık Ahmet’in ilkelerini yaşatabilmenin bir görev olduğunu ifade ederek, “O bayrağı hiç indirmeden yukarıda tutmak, Batı Trakya gençliği üzerine verilmiş bir görevdir” dedi.  Sadık Ahmet’in kısa yaşam süresinde çok şey yaptığını belirtenToptan, “Büyük adamlar işte böyle yapar. Büyük devletler de böyle yaparlar” şeklinde konuştu.

BATI TRAKYA TÜRKLERİ SADIK AHMET’İ HİÇBİR ZAMAN UNUTMADI

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise Batı Trakya Türklerinin sevginin, muhabbettin ve kardeşliğin sesini yükseltmeye çalıştığını aktararak, “Maalesef Yunanistan bu sesin çok uzağında, insanımızın onurunu hedef almaktadır. Batı Trakya Türkleri Sadık Ahmet’i hiçbir zaman unutmadı. Onun cesaretlendirmesiyle adeta bir şeb-i yelda gibi Türk varlığının üzerine gelen dönemin karanlığı dağılabilmiş, insanımızın umudu yeşermiştir” dedi.

TÜRK’ÜM VE MÜSLÜMANIM DEMEKTEN GERİ DURMADILAR

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Balkan Türklerine ve Sadık Ahmet’e borçlu olunduğunu dile getirerek, “Balkan Türklüğü soykırıma uğradı, katliama uğradı, milyonlarcası hayatını kaybetti, ama orada Türk’üm ve Müslümanım demekten geri durmadı” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Kâmil Aydın da Sadık Ahmet’in Batı Trakya Türklüğünün ruhunda sembolleşen bir isim olduğunu ve inandığı hak davasından asla vazgeçmediğini söyledi.

SADIK AHMET’İN FİKİRLERİ GELECEĞİMİZE YÖN VERMEKTE

DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu da konuşmasında şunları kaydetti: “Sadık Ahmet’in fikirleri, hedefleri bizim bugünümüze ve geleceğimize yön vermektedir. Mücadele azmi ve davaya olan inancı bizlere, gençlere örnektir ve güç teşkil etmektedir.”

Doğumunun 75. Yılında Dr. Sadık Ahmet’i Anma Programı çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.