Diyarbakır’daki ‘Evlat Nöbeti’ 1000’inci Gününde

Diyarbakır’daki ‘Evlat Nöbeti’ 1000’inci Gününde

ABONE OL
23:09 - 29/05/2022 23:09
Diyarbakır’daki ‘Evlat Nöbeti’ 1000’inci Gününde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

PKK’ya katılan çocuklarının geri dönmesi için HDP Diyarbakır İl Binası önünde oturmaya başlayan ailelerin eylemi 1000’inci gününe girdi. Bu süre içinde eyleme katılan ailelerin sayısı 299’a çıkarken, 1000 günde 35 çocuk ailelerine kavuştu.

3 Eylül 2019’da oğlunun zorla dağa götürüldüğünü söyleyen Hacire Akar’ın başlattığı daha sonra birçok ailenin katıldığı oturma eyleminin 1000’inci günü nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Diyarbakır’a giderek, aileleri ziyaret etti. Ellerinde dövizlerle Bakan Soylu’yu karşılayan aileler, HDP ve PKK aleyhine sloganlar attı.

Soylu’nun ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ailelere telefonla hitap etti. Daha sonra bir konuşma yapan Bakan Soylu, her türlü tehdit ve baskılara rağmen ailelerin korkmayarak 1000 gündür eylemlerini sürdürdüğünü söyledi. Konuşmasında HDP’yi PKK’ya insan kaynağı sağlamakla suçlayan Soylu, “Burada terör örgütüne insan kaynağı sağlayan bir siyasi partinin önünde bütün dünyaya bunu haykıran, terör örgütünün bugün tamamen bir aracı ve aparatı olmuş bir siyasi partinin önünde itirazını dile getiren ve annelik, babalık duygusunun nasıl bir yüce duygu olduğunu, insanı korkudan uzak tuttuğunu, evlatlarına ulaşmak için bütün engelleri yıkmak istediklerini aileler ortaya koydu” dedi.

Soylu, şimdiye kadar PKK’ya katılan 35 kişinin geri döndüğünü sözlerine ekledi.

“Evlatlarımızı istiyoruz”

Ziyaretin ardından VOA Türkçe’ye konuşan aileler, evlatlarının döneceğine dair umutlarını kaybetmediklerini söylediler.

PKK’ya katılan oğlu Özkan için eylem yapan Süleyman Aydın, her gün umutla HDP önüne geldiğini belirterek, oğlunun örgüte katılmasından HDP’yi sorumlu tuttu.

Oğlunun 15 yaşında örgüte katıldığını ifade eden Aydın, “Yedi yıldır oğlum ölmüş mü kalmış mı bilmiyorum. Türkiye’nin dört bir yanından anne babalar geldiler. Hepimiz burada feryat ediyoruz. Bütün dünya feryadımızın duydu, bir tek HDP duymadı. Neden bizi duymazlıktan geliyorlar, biz evlatlarımızı kendilerinden istiyoruz. 1000 gündür burada feryat ediyoruz bazı muhalefet parti liderleri bizi görmemezlikten geliyor. Bizim çocuklarımız için bir açıklama bile yapamadılar bizim çocuklarımız için bir tweet bile atamadılar. Bizim çocuklarımız bir tweet kadar değeri yok muydu? “ dedi.

Ayten Elhaman da oğlu Bayram için yaklaşık üç yıldır HDP il binasının önüne gelip gidiyor. Elhaman da diğer aileler gibi HDP’yi suçluyor. Elhaman, “Ben evladımı istiyorum, onlardan hiçbir şey istemiyorum. Gecenin bir yarısı kalkıp ağlıyorum. Eşim beni zor durduruyor, bazen intiharı bile düşünüyorum. Evlat acısı çok acı, tarif edilemez. Evladım gittiğinden beri iki ameliyat geçirdim. Bize evlatlarımızı versinler” diye konuştu.

Kızı Aysun için eylem yapan Aydan Arslan ise sekiz yıldan beri çocuğunu beklediğini söyledi. Arslan, zorluklara rağmen eylemini sürdürdüğünü vurgulayarak, “Ben köyde oturuyorum. Kızım gittikten sonra çocuklarımı alıp köye taşındım, bari bu çocuklarımı kurtarayım dedim. Evlatlarım için her gün gelip gidiyorum. Yağmur, kar, kış demeden salgın demeden gelip gidiyorum. Bir anne evladından başka ne isteyebilir ki? Kızından başka ne isteyebilir ki? Aysun benim ilk göz ağrım. Çok zor ama yine de hiç umurumda değil, evladım için geliyorum” şeklinde konuştu.

Ne Olmuştu?

Sık sık Cumhur İttifakı bünyesindeki partiler ve muhalefet arasında tartışmalara da neden olan eylemin başlangıç tarihi 3 Eylül 2019 olarak kabul ediliyor.

Kitlesel eylemler öncesinde 22 Ağustos 2019’da Hacire Akar isimli bir kadın, oğlu Mehmet Akar’ın HDP’nin aracılığıyla PKK’ya katıldığını söyleyerek, HDP Diyarbakır İl Binası önünde oturma eylemi yaptı. Akar’ın oğlu iki gün sonra geri döndü. Bunun üzerine bir grup anne, 3 Eylül’de HDP önüne gelerek oturmaya başladı.

Zaman zaman HDP’liler va aileler arasında gerginlik yaşansa da, önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ailelere hitaben yazdığı mektup tansiyonu düşürdü. Demirtaş, eylemi haklı ve meşru olarak tanımladı. Ancak HDP yönetimi, parti binasını kapatarak, faaliyetlerine başka yerde devam etmeye başladı. Diyarbakır’da başlayan eyleme Hakkari, Van, Şırnak, Muş ve İzmir’den de aileler katıldı. 1000 gün içinde eyleme katılan aile sayısı 299’a ulaştı. Bu süre içinde 35 çocuk örgütten ayrılarak, ailelerinin yanına döndü.

Eylem son olarak Diyarbakır’a gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin ardından tartışmalara konu olmuştu. Kılıçdaroğlu’nun eylem çadırını ziyaret etmek yerine ailelerle otelde görüşmesi, hükümet kanadında tepkiyle karşılanmıştı. Kılıçdaroğlu çadıra gitmese de, zaman zaman kente gelen bazı CHP milletvekilleri çadırı ziyaret etmişti.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır’daki ‘Evlat Nöbeti’ 1000’inci Gününde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır’daki ‘Evlat Nöbeti’ 1000’inci Gününde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır’daki ‘Evlat Nöbeti’ 1000’inci Gününde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.