Diyarbakır ve Gaziantep’te Nevruz Kutlamaları

Diyarbakır ve Gaziantep’te Nevruz Kutlamaları

ABONE OL
20:12 - 21/03/2021 20:12
Diyarbakır ve Gaziantep’te Nevruz Kutlamaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi nedeniyle geçen yıl yapılamayan nevruz kutlamaları, bu yıl pandemiye rağmen gerçekleştirildi. Diyarbakır’daki kutlamalara on binlerce kişi katıldı. Kutlama pandemi gölgesinde olsa da, gündem HDP’ye açılan kapatılma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiydi.

HDP tarafından organize edilen Diyarbakır’daki kutlamaların adresi her yıl olduğu gibi yine Bağlar İlçesindeki Newroz Parkı oldu. Kutlamaların başlangıç saati 10 olsa da insanlar erken saatlerden itibaren alana gelmeye başladı.

Alan çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis HES kodu olamayanları alana almadı. Polis ayrıca yasadışı pankart ve afişlerin alana sokulmasına izin vermedi.

Pandemi şartlarında gerçekleştirilen kutlamalara ilgi yoğun oldu. Öğle saatlerine doğru on binlerce kişi alanı doldurdu. Kutlamalar Türkçe ve Kürtçe müzikler eşliğinde başladı. Alanda sık sık PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Tertip komitesi slogan atanları zaman zaman uyardı. Kutlamalara katılanlardan bazılarının Öcalan posterleri açması üzerine görevliler müdahale etti.

Kutlamalar geleneksel nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Ateşin yakılmasının ardından, çevresinde toplananlar halay çekti. Diyarbakır’daki kutlamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da katıldı.

Burada bir konuşma yapan Sancar, İstanbul sözleşmesinin fesh edilmesi ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine değindi. Sancar, “Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden bir kararla çıktık diyorlar. Nedir İstanbul Sözleşmesi? Kadına karşı şiddeti önlemek için yapılan bir sözleşmedir. Yani kadına karşı kötüler, kadına düşmanlar bunlar ve bir gecede Anayasa’ya darbe yapıyorlar, her gün yeni bir darbe. Bu iktidar darbecidir, bu iktidar kötülüğün sembolüdür” dedi.

Gergerlioğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösteren Sancar, “Şimdi de Ömer Faruk Gergerlioğlu kardeşimizin vekilliğini düşürdüler. Haksızca, hukuksuzca bugün sabaha karşı Ömer Faruk Gergerlioğlu vekilimizi sabah namazına kalktığında abdest almak için lavabodayken baskın yapıp gözaltına aldılar. İşte bu kadar kötüler! İşte bu kadar saygısızlar, inanca saygısızlar, ibadete saygısızlar, halkın iradesine saygısızlar” diye konuştu.

HDP’ya açılan kapatma davasına da değinen Sancar, “Siyasetle yenemedikleri HDP’yi şimdi de savcılarını harekete geçirerek kapatmak istiyorlar. Sarayın talimatı ile bir dava açıyor Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı. Öyle bir iddianame ki hukuk tarihine büyük bir ayıp olarak geçecek. Buldukları tek şey, bizim barış sesimiz, özgürlük isteğimiz, demokrasi için yaptığımız çalışmalardır. Başka bir şey yok. Peki hadi HDP’yi kapattınız ya bu halkı ne yapacaksınız? Bu halkı nereye kapatacaksınız, hangi güç yeter bu inancı durdurmaya? Başaramayacaklar! Halkımızdan aldığımız güçle demokratik siyasette ısrarımızı devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kutlamalar konserlerle sürdü. Kutlamalara katılanlar duygularını VOA Türkçe’ye anlattı. Duyguların odağına HDP’ya açılan kapatma davası ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve gözaltına alınması vardı. İnsanlar her iki olaya da tepkiliydi.

Gaziantep’te Nevruz Coşkusu

HDP’nin Gaziantep’te düzenlediği 21 Mart Nevruz Bayramı kutlamaları pandemi koşullarına rağmen coşkulu geçti.

Geniş güvenlik önlemleri altında kutlanan Nevruz Bayramı için gelen binlerce kişi, HES kodu kontrolü ve üst aramasından sonra sloganlar eşliğinde halaylar çekti. Yöresel kıyafet ve renklerin ön planda olduğu Nevruz kutlamasına çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Kutlama alanında VOA Türkçe’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, pandemiden dolayı bu yıl Nevruz kutlamalarına bu kadar yoğun katılım beklemediklerini ifade ederek “Son dönemde halka yönelik şiddet, baskı halkın tüm gücüyle alana akmasına neden oldu. Halk tepkisini ortaya koydu. Halk HDP’nin umut olduğunu ve umudun meydanda olduğunu, aynı zamanda HDP’nin yalnız bir binadan ibaret olmadığını gösterdi’ ’dedi.

Gergerlioğlu haberi meydanda coşkuyla karşılandı

Pazar sabah saatlerinde TBMM’de gözaltına alınan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun serbest kaldığı haberinin kutlamalara katılan vatandaşlara duyurulmasının ardından alanda büyük bir coşku yaşandı.

Sözlerinin devamında HDP’li Gergerlioğlu’nun vekilliğinin siyasal bir kararla düşürüldüğünü belirten Milletvekili Toğrul, “Sayın Gergerlioğlu insan hakları mücadelesi veren bir milletvekiliydi. AKP hukuksuz yere siyasal bir kararla Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürdü. Daha sonra mecliste direnme yolunu seçen AKP-MHP ittifakının küçük ortağının talimat vermesiyle bir hukuksuzluğa daha imza atıldı. Bugün meclis başkanlığının kararı ile vekilimiz gözaltına alındı. Serbest kalınca da Newroz alanında onu selamlayan çığlıklar yükseldi’’ ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır ve Gaziantep’te Nevruz Kutlamaları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır ve Gaziantep’te Nevruz Kutlamaları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır ve Gaziantep’te Nevruz Kutlamaları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.