Diyarbakır Cezaevi 42 Yıl Sonra Boşaltıldı

Diyarbakır Cezaevi 42 Yıl Sonra Boşaltıldı

ABONE OL
15:43 - 18/10/2022 15:43
Diyarbakır Cezaevi 42 Yıl Sonra Boşaltıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

The Times gazetesinin, 2008 yılında “Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi” arasına gösterdiği Diyarbakır E Tipi Cezaevi, açıldıktan 42 yıl sonra boşaltıldı.

12 Eylül askeri darbesinden sonra işkence olaylarıyla gündeme gelen cezaevinde birçok ünlü Kürt siyasetçisi kalmıştı. Ahmet Türk, Orhan Miroğlu, Mehdi Zana, Gültan Kışanak bunlardan birkaçı.

Cezaevinde bulunan 270 tutuklu ve hükümlü çevredeki cezaevlerine nakledilirken, şimdi cezaevine akıbetinin ne olacağı tartışması başladı.

Darbeden sonra 5 yıl bu cezaevinde yatan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, cezaevinin müze olmasını istiyor. Darbeden 12 gün sonra tutuklanan Nuri Sınır, daha önce cezaevinin müze olması için imza kampanyası düzenleyenler arasındaydı. Sınır’ın talebi, cezaevinin utanç müzesi olması.

Cezaevi boşaltılmadan önce kısa süre önce tahliye edilen Habip Aydın ise acıların unutulması için cezaevinin yıkılması gerektiğini savundu. AKP’nin Kürt sorununa çözüm aradığı dönemlerde cezaevinin müze yapılacağı, hükümet yetkilileri tarafından sık sık dile getiriliyordu. Ancak şimdiye kadar hiçbir adım atılmadı.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır Cezaevi 42 Yıl Sonra Boşaltıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır Cezaevi 42 Yıl Sonra Boşaltıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır Cezaevi 42 Yıl Sonra Boşaltıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.