Diyarbakır Barosu’ndan Polise ‘Nevruz’ Tepkisi

Diyarbakır Barosu’ndan Polise ‘Nevruz’ Tepkisi

ABONE OL
19:40 - 22/03/2022 19:40
Diyarbakır Barosu’ndan Polise ‘Nevruz’ Tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Diyarbakır’da dün düzenlenen Nevruz kutlamasında polisin tutumuna ve 74’ü çocuk, 298 kişiyi gözaltına almasına, Diyarbakır Barosu tepki gösterdi. Barodan yapılan açıklamalarda, başta çocuklar tüm gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Yöresel kıyafetlerle alana girilmesine izin verilmemesi üzerine sabah saatlerinde başlayan gerginlik, polisin müdahalesiyle sonuçlanmış, 298 kişi gözaltına alınarak emniyete götürülmüştü.

Aralarında çocukların da bulunduğu şüphelilerle ilgili ilk açıklama Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden geldi. Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada çocukların serbest bırakılması istendi.

Çocukların nezarethanelerde tutulmasının yasak olduğu vurgulanan açıklamada, “Newroz Bayramını kutlamak isteyen sayısı 100 ü bulan çocuk, polislerce hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmıştır. Barışçıl toplanma hakkı kapsamında Newroz bayramının kutlanmasına dönük suçlamalar ile beraber, çocukların kötü muamele yasağını ihlal edici şekilde nezarethane koşullarında tutulmaları hukuksuz olup ivedilikle temel hak ve hürriyetleri ihlal eden uygulamadan vazgeçilip özgürlüğünden yoksun bırakılan çocuklar serbest bırakılmalıdır” denildi.

Nevruz kutlaması sırasında polisin tepki çeken uygulamalarına Diyarbakır Baro Yönetim Kurulu’ndan da tepki geldi. Yazılı açıklamada, gözaltına alınan çocuklardan 42’sinin serbest bırakıldığı, 32 çocuğun ise fiziki olanaklar açısından uygun olmayan nezarethanelerde tutulduğu vurgulandı. Bu uygulamanın kötü muamele yasağının ihlali olduğunu dile getiren Baro yönetimi, polisin orantısız müdahalede bulunduğunu savundu.

Gözaltında kalanların serbest bırakılması çağrısı yapan Baro yönetimi açıklamasında, ”Barışçıl toplanma hakkı kapsamında, Newroz Bayramı’nı kutlamak için alana gelen yurttaşlara ilişkin kolluk görevlilerinin engelleyici yaklaşımı, hukuksuz ve orantısız müdahalede bulunulması, yasal gerekçesi olmaksızın gözaltı işlemi yapılması, nezarethane koşullarının yetersizliği, gözaltı işleminin ifadelerin alınmasına karşın sonlandırılmaması neticesinde yurttaşların temel hak ve hürriyetleri ihlal edilmektedir. Keyfi uygulamalar ve Newroz Bayramı’na katılımın sınırlandırılarak, barışçıl nitelikte katılım sağlayan 298 yurttaşın gözaltına alınması nedeniyle toplantı ve gösteri hakkı başta olmak üzere temel hak ve hürriyetler ihlal edici uygulamaların bir an önce sonlandırılması, hürriyetleri kısıtlanmaya devam edilen yurttaşlar derhal serbest bırakılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Kutlamaların ardından VOA Türkçe’ye bilgi veren emniyet kaynakları, 298 kişinin polise taş atma, arama noktalarından geçmek istememe, yasaklanmış örgüt simgeleri taşıma, yasadışı slogan atma ve polise mukavemet gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirmişti.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır Barosu’ndan Polise ‘Nevruz’ Tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır Barosu’ndan Polise ‘Nevruz’ Tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır Barosu’ndan Polise ‘Nevruz’ Tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.