Dışişleri’nden AB’ye Yunanistan Tepkisi

Dışişleri’nden AB’ye Yunanistan Tepkisi

ABONE OL
23:14 - 15/11/2023 23:14
Dışişleri’nden AB’ye Yunanistan Tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a ilişkin açıklamalarının “kabul edilemez” olduğunu bildiren AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’ne tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Bu açıklamaların bizim açımızdan bir anlam ve değeri yoktur” dedi.

Bilgiç, yazılı açıklamasında, “AB Dönem Başkanı sıfatıyla Çekya Dışişleri Bakanlığının ve diğer bazı AB kurumlarının ülkemize dair yaptıkları açıklamaların bizim açımızdan bir anlam ve değeri yoktur. AB’nin üyelik dayanışması gerekçesiyle Yunanistan’a Ege ve Akdeniz ihtilaflarında sorgusuz sualsiz destek vermesi hem AB’nin kendi muktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır” ifadelerine yer verdi.

Açıklama yapanların Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı tutumuna karşı ise sessiz kaldığına dikkati çeken Bilgiç, şunları kaydetti:

“Yunanistan’ı şımartan bu tutum çözümü değil çözümsüzlüğü teşvik etmekte, Yunanistan’ın maksimalist talepler peşinde koşmasına destek olmaktadır. Bu açıklamaları yapanların Yunanistan’ın ülkemize yönelik ihlal, taciz ve tehditlerini, tahrikkar eylem ve söylemlerini görmezden gelmeleri, uluslararası hukuka aykırı eylem ve uygulamalarına kayıtsız kalmaları tam bir garabettir.”

Bilgiç, Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’deki meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla korumaya devam edeceğini vurgulayarak, “Çekya Dönem Başkanlığı ya da AB, diyaloğu teşvik etmek istiyorlarsa Türkiye-AB ilişkileri, esasen AB dayanışmasını ve ortak çıkarları baltalayan dar görüşlü Yunan/Rum vetosunun suistimalinden kurtarılmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

“İzmir’i unutma”

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta sonu Samsun’da düzenlenen Teknofest Karadeniz’de yaptığı konuşmada Yunanistan’ın Türk jetlerini taciz ettiğini belirterek, “Ey Yunan, tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. Yunanistan’a tek cümlemiz var, İzmir’i unutma” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ayrıca “Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek Atina’ya tepki göstermişti.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu açıklamaları “kabul edilemez” olarak nitelendirmiş, bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Hedeflerimizden biri de AB-Türkiye diyaloğunu teşvik etmektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’a hitaben yaptığı son açıklama gibi, AB’ye üye devletlerin kabul edilemez şekilde tehdit edilmesi bu konuda son derece yararsızdır” denilmişti.

VOA tarafından geçilen Dışişleri’nden AB’ye Yunanistan Tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dışişleri’nden AB’ye Yunanistan Tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dışişleri’nden AB’ye Yunanistan Tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.