Dışişleri Bakanı Fidan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’yla görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’yla görüştü

ABONE OL
17:34 - 24/02/2024 17:34
Dışişleri Bakanı Fidan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’yla görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brezilya’daki G20 toplantısının ardından Venezuela’ya resmi bir ziyaret düzenleyerek Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile görüştü. Görüşmede enerji alanında işbirliğinden ticaretin geliştirilmesine kadar ikili ve bölgesel konular ele alındı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brezilya’daki G20 dışişleri bakanları toplantısının ardından Venezuela’ya ilk resmi ziyaretini yaptı. Simon Bolivar Havaalanı’nda Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil ve Caracas Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu tarafından karşılanan Fidan, Başkanlık Sarayı Miraflores’te Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile görüştü.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Fidan’ın ziyaretinde Venezuela ve Türkiye’nin 2030 yılı için belirlediği iş birliği hedefleri ve genel gündem ele alındı. Görüşmede yeni doğal gaz sahaları keşif çalışmaları, petrol sektörü için saha hizmetleri, ikili ticaret ve üretimle ilgili başlıkların ele alındığı bildirildi.

Nicolas Maduro sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Fidan ile harika bir görüşme gerçekleştirdiğini Türkiye ile Venezuela arasındaki güçlü dostluğun yoğun bir çalışma gündemi, anlaşmalar ve somut başarılarla pekiştirildiğini kaydetti.

Ocak ayı sonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ziyaretinde iki ayrı mutabakat zaptı imzalanan Venezuela ile son dönemde petrol, doğalgaz, madencilik ve elektrik enerjisi gibi alanlarda yeni işbirlikleri kurulmaya çalışılıyor.

Türkiye ile Venezuela arasında serbest ticaret anlaşması, ticareti geliştirme anlaşması, çifte vergilerin kaldırılması anlaşması ve bu yıl hayata geçirilmesi beklenen karşılıklı yatırımların teşviki ve korunması anlaşması bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında gerçekleştirdiği ziyaretiyle zirve noktasına ulaşan Venezuela ile dışişleri bakanı düzeyinde her yıl karşılıklı resmi ziyaretler yapılıyor.

Nicolas Maduro’nun 2022 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyarette iki ülke devlet başkanları, ikili ticaret hacminin kısa dönemde 3 milyar; orta vadede 5 milyar dolara çıkması hedefi koymuştu.

“İlişkiler yaptırım sürecinde arttı”

Bu yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesi başta muhalefetin ortak adayı olmak üzere, muhaliflere getirilen siyasi yasağın ardından uluslararası yaptırımların yeniden gündemde olduğu Venezuela için Türkiye ile ilişkilerin önemi artıyor.

Güney Amerika ülkesiyle olan ticari ilişkiler, 2019 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’ya uygulanan yaptırımları arttırmasıyla adeta bir sıçrama yaşamış, 2019’de 150 milyon dolar olan ticaret hacmi 2022 yılında 1 milyar doları aşmıştı.

Geçen yıl Venezuela ile olan ticaret hacminde, Türkiye’nin yaptığı hurda ithalatının düşmesine bağlı olarak yaklaşık yüzde 35’lik bir kayıp yaşandı.

Fidan’ın, Venezuela’dan Meksika’ya geçmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Dışişleri Bakanı Fidan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’yla görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dışişleri Bakanı Fidan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’yla görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dışişleri Bakanı Fidan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’yla görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.