Dinmeyen Acı: Mölln Katliamı 31. Yılında Unutulmadı!

Dinmeyen Acı: Mölln Katliamı 31. Yılında Unutulmadı!

ABONE OL
00:31 - 25/11/2023 00:31
Dinmeyen Acı: Mölln Katliamı 31. Yılında Unutulmadı!
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

23 Kasım 1992’de Almanya’nın Mölln kasabasında iki Neonazi tarafından bir evin ateşe verilmesi sonucu meydana gelen kundaklamada hayatını kaybeden, Bahide Arslan (51) ile torunu Yeliz Arslan (10) ve o sırada Türkiye’den gelen ve misafir olan 14 yaşındaki Ayşe Yılmaz (14) için, ölümlerinin 31. yıl dönümünde Mölln kasabasında anma töreni düzenlendi.

Almanya’nın tarihine kara bir leke olarak geçen bu alçak saldırının 31. yılında düzenlen anma etkinliğinde, ırkçılık ve kafatasçı zihniyet protesto edildi.

Anma töreninde önce, DİTİB Fatih Sultan Camii’nde Mevlidi şerif okunurken, Kurpark Meydanı’nda ise günün anlamıyla ilgili çeşitli konuşmalar yapıldı.

KÖTÜ HAVA MUHALEFETİNE RAĞMEN DUYARLILIK HAD SAFHADAYDI

Anma etkinliğine Mölln kasabası Belediye Başkanı Ingo Schäper, T.C. Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, Schleswig-Holstein Türk Toplumu Başkanı Dr. Cebel Küçükkaraca, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Derneği (TÜRGEM) Başkanı Remzi Uysal, Hamburg Sivaslılar ve Sivassporlular Derneği Başkanı Ruhi Özer, Kuzey Almanya Beşiktaşlılar derneği başkanı Mehmet Özlü, derneğin Denetleme Kurulu üyesi Salim Yıldız, Hamburg EUBA başkanı Mehmet Emin Süzen, Hamburg Trabzonlular ve Trabzonspor Taraftarları Derneği Başkanı Murat Yılmaz, Interkulturelle Begegnungsstätte e.V’dan ressam İlhan İşözen, “Ramazan Avcı’yı Anma İnisiyatifi”nden, Avukat Ünal Zeran, Gürsel Yıldırım, Kemal Doğan, Olay günü kurtarma ekibinde yer alan Peter Kelm, Arslan Ailesinin fertleri olmak üzere, yağmurlu ve rüzgarlı hava muhalefetine rağmen bir çok duyarlı Göçmen ve Alman vatandaşı etkinliğe katılarak dayanışma içersinde bulundu.

Arslan ailesi, Mölln Belediye Başkanı Ingo Schaper, T.C. Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, dernek temsilcileri, siyasiler ve vatandaşlarımızın katıldığı törende, Almanya’nın başka yerlerinde ırkçı saldırıya uğrayan ailelere de söz verildi. Etkinliğe ayrıca Kiel ‘den gelen DİDF üyesi iki müzisyen müzikal katkı sundular.

ŞİDDET VE NEFRET İSTEMİYORUZ!

Kundaklanan evde babaannesi Bahide Arslan’ın ıslak battaniyelere sarıp masanın altına soktuğu ve saldırıdan ağır yaralı olarak kurtulan İbrahim Arslan, anma etkinlik programının sunumunu yaptı. Annesi Ayten Arslan tarafından ıslak battaniyeye sarılıp 7 metre yükseklikten camdan aşağıya atılan ve 2 sene süren tedaviden sonra hayatta kalmayı başaran Emrah ise sahneye çıkarak duygu ve hislerini paylaştı. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen yüreklerimizi dağlayan yangında, annesini, yeğenini ve kızını kaybeden acılı baba Faruk Arslan yaptığı konuşmada, “Aramızdaki yanlış anlaşılmaları veya diyalog eksikliğini, geçen 30 yılı geride bırakarak yeniden birlikte barış içinde yaşamak için mücadele edelim. Ama geçmişte yaşananları da unutmadan ve onlardan dersler çıkartalım. 53 yıldır Almanya’da yaşıyorum ve 30 yıldır yüreğimde her geçen gün kararan, bir türlü kurtulamadığım ağır bir taş taşıdığım için çok üzgünüm. 30 yıldır olduğu gibi bugün de burada bulunarak acılarımızı hafifletmeye çalışan, ırkçılıkla mücadelede yanımızda olan insanlar gerçek anlamda kurbanların yanında olan insanlar, onlara da sonsuz teşekkür ediyorum “ifadelerini kullandı. Arslan ayrıca, annesi ve kızının mezarını ziyaret eden Hamburg basınına teşekkür ederek, “31 sene mezarlığımıza giderek bizi anmanız, beni çok gururlandırdı “dedi.

“HERKES KENDİNİ SORGULASIN”

Mölln Belediye Başkanı Ingo Schaper, konuşmasına başlamadan önce İbrahim Arslan’ı sahneye çağırarak, “Kendisiyle etkinlik öncesi birkaç kez bir araya geldik. Farklı yaklaşımlara sahip olmamıza rağmen ortak bir noktada anlaşma sağlayabildik. Bundan sonra Mölln’deki anma programlarının organizesini Arslan Ailesine devrediyoruz. Biz de belediye olarak sizin programınıza sadece katılım sağlıyacağız “dedi.

Konuşmasının devamında belediye başkanı Schaeper, Yabancılaştırılma, düşmanlık, sevdiklerini kaybetme, fiziksel ve duygusal acı yaşamanın ne kadar zor olduğunu belirterek, “Bu durumla nasıl başa çıkabilecekleri konusunda herkes kendini sorgulasın” ifadesini kullandı.

„Yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın son bulması için karşılıklı saygı ve hoşgörü kültürü toplumsal ilişkilerimizin temel prensibi haline getirilmelidir “

Mölln belediye başkanından sonra konuşma için kürsüye davet edilen T.C. Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, „ Mölln Belediye Başkanı Sayın Ingo Schäper, Arslan ve Yılmaz Ailelerinin Kıymetli fertleri, Türk Toplumunun Değerli Üyeleri, Sayın Basın Mensupları “diyerek başladığı konuşmasında, „Bugün burada, 31 yıl önce, 23 Kasım 1992 tarihinde ırkçı bir kundaklama saldırısı sonrası hayatını kaybeden vatandaşlarımız Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz’ı anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu vesileyle öncelikle merhumelere Allah’tan rahmet, ailelerine ve Almanya Türk toplumuna bir kez daha başsağlığı diliyorum.

Toplumumuzda derin yaralar açan bu gibi elim hadiselerin unutulmaması ve unutturulmaması, benzeri saldırıların gelecekte yaşanmaması için son derece önemlidir ve hepimizin asli sorumluluğudur. Demokratik toplumlarda yeri olmayan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam düşmanlığına karşı siyasal, toplumsal ve yasal düzlemde tüm gerekli tedbirlerin alınması ve topyekûn mücadele edilmesi son derece önem arz etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Almanya’daki temsilcileri olarak, Almanya ile ilişkilerimizin en önemli boyutlarından birini teşkil eden ve 60 yıldan uzun bir süredir Almanya’ya ve Alman toplumuna birçok alanda yadsınamaz katkılarda bulunmuş olan vatandaşlarımızın hak ettikleri şekilde huzur, esenlik, refah içinde, Alman toplumuyla uyum içerisinde yaşamaları için Alman makamlarıyla işbirliğini sürdürmeye devam edeceğiz“ şeklinde sözlerini sürdürerek, yaptığı konuşmasının son bölümünde, „Bu çerçevede, Türk ve Alman toplumları arasındaki dayanışmanın pekiştirilmesine ve yabancı düşmanlığına karşı ortak bir güçlü duruş sergilenmesine değerli katkı sunan bu anma töreni için başta Mölln Belediyesi ve Schleswig-Holstein Eyalet makamları olmak üzere tüm emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Arslan ve Yılmaz ailelerinin acısını bir kez daha yürekten paylaştığımı ifade ediyor; sizleri saygıyla selamlıyorum. “dedi.

ARSLAN AİLESİNİN EVİNE ÇELENK VE ÇİÇEK BIRAKILDI

Anma töreni programının son bulmasının ardından, korkunç saldırının yaşandığı eve, çelenk ve çiçek bırakıldı. Daha sonra hep birlikte Mühlen Strasse 9 adresinden ilk kundaklamanın yapıldığı Ratzeburger Strasse 13 adresinde bulunan binanın önüne yürüyüş yapılarak, buradaki anıt taşına da çiçekler bırakılarak saygı duruşu yapıldı.

Anma töreni Mölln Belediyesi’ne ait olan. Stadthauptmannshof vakıf binasında yapılan ikram ve karşılıklı dostça ortamda gerçekleşen sohbetlerle sona erdi.

HTBB Samsun/Çarşamba‘da Arslan ailesinin Mezarını Ziyaret Etti!

Hamburg’daki gazetecilerden oluşan Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) yönetimi ve üyelerden 7 kişilik heyet anma töreni öncesi Samsun’a iline gerçekleştirdikleri basın gezisi esnasında, Samsun-Çarşamba’daki Göğçeli Mezarlığına giderek burada yatan Bahide ve Yeliz Arslan’ın mezarını ziyaret ettiler. Mezarlık ziyaretine ölenlerin yakınlarından Ali Kartal ve Yaşar Karaman da katıldı. HTBB adına bir konuşma yapan Ali Akdemir, “Mölln katliamı Almanya’nın tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Mölln kentinde ırkçı vahşet sonucunda ölen üç canın acısı bugün dahi tazeliğini hala koruyor. Bu alçak saldırı Almanya’nın utanç günlerinden biri olarak tarihe geçmiştir” ifadelerini kullandı. Daha sonra Başkan Mehmet Atak ve beraberindekiler mezarlığa karanfil bırakıp dua ettiler.

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar: Ali Akdemir/Mölln

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.