“Devletler ya da devlet dışı aktörler İsrail-Hamas çatışmasından yararlanmaya çalışmasın” 

“Devletler ya da devlet dışı aktörler İsrail-Hamas çatışmasından yararlanmaya çalışmasın” 

ABONE OL
16:31 - 04/11/2023 16:31
“Devletler ya da devlet dışı aktörler İsrail-Hamas çatışmasından yararlanmaya çalışmasın” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
Lübnan’daki Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın 7 Ekim’deki Hamas’ın saldırısından bu yana ilk açıklamasına ABD’den ilk tepki Beyaz Saray’dan geldi.
Beyaz Saray sözcüsü “devlet ve devlet dışı aktörlerin İsrail ve Hamas arasındaki çatışmadan yararlanmaya çalışmaması” uyarısında bulundu. Beyaz Saray ABD’nin çatışmanın Lübnan’a yayılmasını görmek istemediğini belirtti.
Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü, Hizbullah ile bir söz savaşına girmeyeceklerini; ancak gerek devlet gerekse devlet dışı olmak üzere Hizbullah ve diğer aktörlerin, devam eden çatışmadan yararlanmaya çalışmaması gerektiğini kaydetti.
İsrail ve Lübnan arasında 2006’de yaşanan savaşı hatırlatan sözcü, çatışmanın yayılması ve yeni bir cephe açılması halinde bunun 2006’daki savaştan daha kanlı olması potansiyeli taşıdığı uyarısında da bulundu.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bölgesel bir çatışmanın engellenmesinin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının durdurulmasına bağlı olduğunu söylemiş ve Lübnan sınırındaki çatışmanın kapsamlı bir çatışmaya dönüşmesi olasılığının olduğunu belirtmişti.
1982’de İran Devrim Muhafızları tarafından kurulan Hizbullah 8 Ekim’den beri İsrail güçleriyle çatışıyor. Hizbullah’ın 55 savaşçısının öldüğünü söylediği çatışmalar şimdiye kadar Lübnan-İsrail sınır hattıyla sınırlı kaldı.
ABD’nin iki uçak gemisi ortak tatbikat yaptı
ABD Savunma Bakanlığı Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’ya, çatışmanın yayılmasını önlemek ve caydırmak amacıyla, İsrail-Hamas çatışmasının başlamasının ardından iki uçak gemisi konuşlandırmıştı.
Hizbullah lideri Nasrallah savaş gemilerinden korkmadıklarını söyleyerek, “Bizi tehdit ettiğiniz filolarınıza iyi hazırlandık” demişti.
ABD Donanması Altıncı Filo’dan yapılan açıklamada bölgeye gönderilen USS Gerald Ford ve USS Dwight Eisenhower’ın üç gündür USS Mount Whitney ve iki İtalyan güdümlü füze fırkateyniyle birlikte ortak tatbikat yaptığını belirtti.
Altıncı Filo Komutanı Koramiral Thomas Ishee, “Bölgedeki varlığımız saldırganlığı caydırmaya ve istikrarı teşvik etmeye yönelik taahhüdümüz konusunda açık bir sinyal vermektedir” dedi.
Uluslararası basında bir süredir Gazze’de ABD’ye ait insansız hava araçlarının uçuş gerçekleştirdiğine ilişkin haberler yer almıştı.
Pentagon sözcüsü Pat Ryder, “Rehine kurtarma çalışmalarına destek amacıyla ABD Gazze üzerinde silahsız insansız hava araçlı uçuşlar gerçekleştirmekte ve İsrailli ortaklarımıza rehine kurtarma çalışmaları sırasında destek ve yardım sağlamaktadır” dedi.
Pentagon sözcüsü bu uçuşların da Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından başladığını söyledi.

VOA tarafından geçilen “Devletler ya da devlet dışı aktörler İsrail-Hamas çatışmasından yararlanmaya çalışmasın”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Devletler ya da devlet dışı aktörler İsrail-Hamas çatışmasından yararlanmaya çalışmasın”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Devletler ya da devlet dışı aktörler İsrail-Hamas çatışmasından yararlanmaya çalışmasın”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.