DEVA Partisi Seçimlere Adı ve Logosuyla Katılacak

DEVA Partisi Seçimlere Adı ve Logosuyla Katılacak

ABONE OL
22:38 - 27/04/2022 22:38
DEVA Partisi Seçimlere Adı ve Logosuyla Katılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “İlan ediyorum. Duymayan kalmasın. Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır. Ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun” diyerek genel seçimlerde başka siyasi parti listelerinden katılmama kararını açıkladı.

Türkiye’de muhalefet cephesinde CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin, TBMM’de temsil açısından genel seçimlerde nasıl bir ittifak modeli kuracağı gündemdeki yerini koruyor. AKP ve MHP’nin hazırladığı seçim mevzuatıyla birlikte tüm partilere yüzde 7 ülke geneli barajı zorunluluğu getirmesi nedeniyle seçenekler tartışma konusu.

24 Nisan’da altı siyasi parti arasındaki işbirliğinden vazgeçilmeyeceği mesajının ardından bugün ise DEVA Partisi lideri Ali Babacan, seçim mevzuatı uyarınca ittifaklara kapıyı kapamadı ancak parti logosuyla seçime katıla kararını ilan etti. Böylece DEVA Partisi’nin örneğin CHP veya İyi Parti veya Demokrat Parti listesinden milletvekili adayı göstereceği seçeneği şimdilik masadan kalktı. Ancak 24 Haziran 2018’de Saadet Partisi’nin kendi logosuyla seçime girmesinin yanısıra iki partili ismin CHP’nin aday listesinden TBMM’ye seçilmesi akıllarda.

Babacan’ın açıklamasıyla birlikte yeni seçim mevzuatı çerçevesinde 2023’ün Nisan ayından sonra yapılacak seçimler için ittifak oluşturulsa bile DEVA Partisi için yüzde 7 ülke barajını geçme zorunluluğu söz konusu olacak. Mevcut seçim mevzuatındaki ittifak düzenlemesiyle erken veya baskın seçime gidilmesi durumunda ise DEVA Partisi genel seçimlerde tek başına yarışırsa, TBMM’de temsil için yüzde 10 ülke barajını aşması gerekecek. Ancak DEVA Partisi, erken veya baskın genel seçimlerde başka siyasi partilerle ittifak kurarsa, mevcut seçim mevzuat uyarınca ittifaktaki tüm partilerin alacağı toplam oy oranının yüzde 10’u geçmesi TBMM’de temsil için yeterli olacak.

Babacan’ın çıkışı kararsız seçmenlere yönelik mi?

Ali Babacan haftalık değerlendirmesinde, DEVA Partisi Başkanlık Kurulu’nda dün alınan parti yönetimi kararını kamuoyuyla paylaştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sürecini başlattığını söyleyen Babacan, “Her seçim döneminde gererek, kutuplaştırarak seçim almaya çalışıyor. Biz bu seçim dönemini nefrete ve öfkeye teslim etmeyeceğiz. Huzur kazanacak. Aklına ne geliyorsa tek imzayla yapıversin. Bu otoriter rejimi değiştireceğiz. Ülkemiz derin bir nefes alacak” dedi.

Son seçim mevzuatıyla birlikte, DEVA Partisi’nin yeni kurulmuş bir muhalefet partisi olmasına bağlı yorumları işaret eden Babacan, “Hükümetin kadrolu köşe yazarları, maaşa bağladıkları yorumcular koro halinde bağırmaya başladılar. Neymiş efendim, yeni kurulan partilerin işleri zorlaşmış. Kendi logolarıyla seçime giremeyeceklermiş. İttifak içinde olmak da anlamını yitirmiş. Siz bu rüyaları görmeye devam edin. Daha çok rüya göreceksiniz. Kardeşim, bizim kendimize güvenimiz tam. Milletimizin de bize güveni tam. İlan ediyorum. Duymayan kalmasın. Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır. Ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun. Daha önce söyledim, tekrar söylüyorum. Türkiye 1’den büyüktür. Türkiye kazanacaktır. Hodri meydan. Elinizden geleni ardınıza saklamayın. DEVA damlalarının oluşturacağı seli hiçbir baraj durduramaz. Barajları yıkıp geçeceğiz” diye konuştu.

Babacan, “Biz altılı masada bugüne kadar vermiş olduğumuz bütün sözlerin arkasındayız. Ortak çalıştığımız konularda, her türlü katkıyı vermeye de devam edeceğiz. O masada yer alan her partiyle işbirliği yaptığımız alanları genişletmek konusunda da güçlü bir iradeye sahibiz. Bunu herkesin bilmesini arzu ederim” ifadesiyle altılı ittifakta bozulma olmadığı mesajını da verdi.

Babacan’ın bu çıkışının AKP’ye oy verme tercihi konusunda “kararsız” olan seçmenlere yönelik olduğu da öne sürüldü.

Yeneroğlu: “İşin özü DEVA Partisi’nin seçim pusulasında olması”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise VOA Türkçe’ye açıklamasında, işin özünün parti logosuyla genel seçimlerde yarışmak olduğunu söyleyerek, bunun ittifaklara kapıyı kapamadığını ve seçimler için işbirliği yapılması için engel oluşturmadığını açıkladı.

Babacan: “Türkiye’yi rövanşların ülkesi yapmayacağız”

Babacan, bugün ayrıca “Biz; bu ülkede adalet ve merhamet gibi değerlerin yere düşürülmesine asla müsaade etmedik, etmeyiz. Biz, özgür ve adil yarınlar için bir araya gelen demokrat insanların partisiyiz. Türkiye’yi hiçbir koşulda öfkeye teslim etmeyeceğiz. Üste çıkanın alttakini ezmesine müsaade etmeyeceğiz. Ülkemizi, ‘nöbetleşe zorbalık’ dediğimiz çıkmaz sokağa sürüklemeyeceğiz. Kin ve intikam zehriyle alınan kararların adaletsizlikten başka hiçbir şey getirmediğini tarih boyunca deneyimledik, deneyimliyoruz. Türkiye’yi ‘rövanşların ülkesi’ yapmayacağız. Önce, bu ülkenin bütün demokratları olarak birleşeceğiz. Ardından bu karanlık tünelden hep beraber çıkacağız. Adaletle çıkacağız” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen DEVA Partisi Seçimlere Adı ve Logosuyla Katılacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. DEVA Partisi Seçimlere Adı ve Logosuyla Katılacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan DEVA Partisi Seçimlere Adı ve Logosuyla Katılacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.