Depremin yıldönümü yaklaşırken Adıyaman’daki Alevilerden “Birlik Cemi”

Depremin yıldönümü yaklaşırken Adıyaman’daki Alevilerden “Birlik Cemi”

ABONE OL
16:20 - 15/01/2024 16:20
Depremin yıldönümü yaklaşırken Adıyaman’daki Alevilerden “Birlik Cemi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

6 Şubat depremlerinin etkilediği kentlerdeki yıkım binlerce yapı gibi ibadet merkezlerine de zarar verdi. Cemevleri yıkılan ve hasar gören Adıyaman’daki Aleviler, depremin birinci yıldönümü yaklaşırken dayanışma için “Birlik Cemi” düzenledi.

Adıyaman’da yaşayan Aleviler depremin yaralarını sarmak ve depremde kaybettikleri yakınlarını anmak için Yeni Mahalle Cemevi’nde biraraya geldi.

VOA Türkçe’ye konuşan Alevi dedesi Mehmet Ali Tutal, depremin bölgede çok ağır sonuçlar doğurduğunu belirterek, her alanın olduğu gibi ibadetlerinin de büyük yıkımdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Depremin şokunu halen atlatamadıklarına anlatan Tutal, acıların tazeliğine vurgu yaparak, “6 Şubat’tan bu yana her gün ölüp diriliyoruz, hepimiz acılar içerisindeyiz. 10 binlerce insanımızı kaybettik, hepimiz mağdur olduk. Depremin üzerinden neredeyse 1 yıl geçecek biz daha yeni yeni bir araya gelerek ibadet ediyoruz. İnşallah bir daha böyle bir afet yaşamayız’’ dedi.

Birlik Cemi’nde Alevi-Bektaşi cemlerinde deyiş ve mersiye gibi türleri saz eşliğinde okuyan kişi olan zakir Ali Sizer ise bölgede bir yas havasının halen devam ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Burada Cem’le birlikte bir muhabbet yürüyor. Yol diliyle bir araya gelmek, hasbıhal olmak, yükü ağır olan dostların yüklerini hafifletmek için sevgiyi, acıyı, dostluğu ve direnişi paylaşmak için buradayız. Devletin deprem sonrasında burada halkı kimsesizleştirdiğini görüyor ve bu duruma üzülüyorum. Buradan bütün yürekli dostlara, vicdanı olan herkese bir çağrıda bulunmak istiyorum. Depremde evlerini kaybettikleri için sokakta kalan halkın bir an önce kalıcı konutlarına kavuşmaları için bir hızlı adımlar atılmalı.”

Arapça “toplanma” anlamına gelen Cem’de, Aleviler Cemevleri’nde biraraya gelerek ibadet ediyor, ilahiler dinliyor ve cemler birçok tasavvufi anlamı da içerişinde barındırıyor. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeri olarak görülüyor.

VOA tarafından geçilen Depremin yıldönümü yaklaşırken Adıyaman’daki Alevilerden “Birlik Cemi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Depremin yıldönümü yaklaşırken Adıyaman’daki Alevilerden “Birlik Cemi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Depremin yıldönümü yaklaşırken Adıyaman’daki Alevilerden “Birlik Cemi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.