Depremin birinci yılında Gaziantep’te 56 bin kişi konteynerde yaşıyor

Depremin birinci yılında Gaziantep’te 56 bin kişi konteynerde yaşıyor

ABONE OL
16:32 - 20/01/2024 16:32
Depremin birinci yılında Gaziantep’te 56 bin kişi konteynerde yaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye 6 Şubat 2023 sabahı saat 04.17 ‘de 7,7 ve aynı gün 13.24’te ise 7,6 büyüklüğünde ikinci depremle sarsıldı. Yerle bir olan kentlerdeki yıkımın şiddeti gün ağarınca ortaya çıktı. Depremde Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Adana ve Elazığ’ın yanı sıra Gaziantep de derinden etkilendi.

Gaziantep genelinde yıkıma neden olan depremden en çok etkilenen ise İslahiye ve Nurdağı ilçeleriydi. Tüm ülkeyi yasa boğan depremle birlikte Gaziantep’te 3 bin 945 kişi yaşamını yitirirken, on binlerce vatandaş ise yaralı kurtuldu. Depremin vurduğu kentte 25 bin bina kullanılamaz hale gelirken, 56 bin kişi ise önce çadırlarda daha sonra ise konteynerlerde yaşamaya mahkum oldu.

Kentte 1 yıl içinde neler yapıldı?

6 Şubat’taki depremin büyüklüğüne ve etkisine dikkat çeken Gaziantep Valisi Kemal Çeber, kentin yeniden ayağa kalkması için 1 yıl içinde neler yapıldığını depremin yıldönümüne günler kala VOA Türkçe’ye anlattı.

Deprem sonrası yıkımın yaşandığı alanlarda hayatın bir an önce normale dönmesi konusunda büyük özveriyle çalıştıklarını ifade eden Vali Çeber, 56 bin vatandaşın konteynerde yaşadığını vurgulayarak inşasında sona gelinen ilk 10 bin kalıcı konutun 1 ay içinde depremzedelere teslim edileceğini belirtti.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber

Ağır hasarlı binaların yıkımının yüzde 75’inin gerçekleştiğine dikkat çeken Vali Çeber, “Kentin geneline baktığımızda 25 bin civarında binanın kullanılamaz hale geldiğini görüyoruz. Ağır hasarlı olan 14 bin 700 yapının yüzde 77’sini yıktık. Kalanlar da kullandırtmadığımız orta hasarlı binalar. Şu anda bu 25 bin binayla ilgili yenilerinin temelini attık, bunlardan yaklaşık 10 bin adedini de ortalama 1 ay sonra vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Nurdağı ve İslahiye’de toplam 180 civarında işyerini esnafımıza teslim ettik. 90 adet iş yerini de önümüzdeki 1 aylık süre içerisinde iş yeri zarar gören esnafımıza teslim edeceğiz’’ dedi.

Depremde zarar gören ve yıkılan kültür varlıklarıyla ilgili restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Vali Çeber sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“1 adet sinagog, 1 adet kütüphane, 2 kastel, 2 bedesten, 36 adet cami olmak üzere toplamda 40 tarihi eser, kalemiz de dahil olmak üzere 41 eser depremden hasar aldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından zarar göre 40 eserin 36’sının ihalesi yapıldı. Çalışmalar devam ediyor. 4 tanesinin ihale çalışmaları devam ediyor. En kısa sürede onlar da yapılan ön çalışmaların ardından ihale edilecek.”

Deprem sonrası yıkımın yaşandığı alanlarda hayatın bir an önce normale dönmesi konusunda büyük özveriyle çalıştıklarını ifade eden Vali Çeber, inşasında sona gelinen ilk 10 bin kalıcı konutun 1 ay içinde depremzedelere teslim edileceğini belirtti.

“4 bin 500 öğrencimiz prefabrik okullarda eğitim görüyor’’

1 yıllık süreçte her depremzedeye eşit bir şekilde hizmet ve yardım götürüldüğünü vurgulayan Vali Çeber, bu süreçte Türkiye’ye destek olan başta ABD olmak üzere tüm dost ülkelere teşekkür ederek, “Eğitim konusunda şu anda sadece 4 bin 500 öğrencimiz İslahiye ve Nurdağı’nda prefabrik okullarda eğitim alıyor, onun dışındaki tüm öğrencilerimizi sorunsuz yerlere taşıdık. Deprem sonrası barınma ihtiyacının yanı sıra tüm vatandaşlarımızın sağlık, gıda, psikososyal destek ile kişisel bakım gibi her türlü insani ihtiyaçları da devlet ve sivil toplum örgütleri tarafından karşılandı. Bu süreçte hiç kimse aç kalmadı, hiç kimse sağlık hizmetlerinden mahrum kalmadı, hiçbir evladımız eğitim hizmetinden mahrum kalmadı ve kalmayacak. Bu noktada ben, Amerika da dahil olmak üzere tüm dostlara canıgönülden teşekkür ediyorum. Her türlü soruna, sıkıntıya rağmen insanlık ailesinin afetlerde biraraya gelebileceğini biz bu bölgedeki afette gördük’’ diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Depremin birinci yılında Gaziantep’te 56 bin kişi konteynerde yaşıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Depremin birinci yılında Gaziantep’te 56 bin kişi konteynerde yaşıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Depremin birinci yılında Gaziantep’te 56 bin kişi konteynerde yaşıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.