Depremden 10 ay sonra konteynerde buruk yılbaşı

Depremden 10 ay sonra konteynerde buruk yılbaşı

ABONE OL
17:04 - 01/01/2024 17:04
Depremden 10 ay sonra konteynerde buruk yılbaşı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

“Allah böyle bir yılı tekrar yaşatmasın” diyor Hatice Ümmühan Parıldar. “Ev yok bark yok” diye devam ediyor eşi Hüseyin Parıldar, “iki kuru tahtanın üzerinde oturuyoruz” diyor yöreye özgü şivesiyle.

Gaziantep’li Parıldar çifti, 6 Şubat 2023’teki depremlere Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki evinde yakalandı.

O gün Kahramanmaraş’ın sırasıyla Pazarcık ve Elbistan ilçelerini merkez alan, dokuz saat arayla gerçekleşen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki, 11 ili etkileyen iki depremde resmi rakamlara göre 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. 107 bin 204 kişi ise yaralandı.

Evleri yıkılan çift, enkaz altından kendi çabaları ve çevredekilerin yardımıyla kurtuldu. Ümmühan Parıldar’ın kolu kırılmıştı ve bacağında ezikler vardı. Adana’da yaşayan kızları yaklaşık 20 saat sonra ulaştı.

“Ayağımızda terlik, kış vakti sokakta kaldık” diyor 71 yaşındaki Hüseyin Parıldar. 69 yaşındaki Hatice Parıldar’ın tedavi süreci, farkı kentlerde birkaç ay devam etti.

Depremzede Hatice Ümmühan Parıldar, kollarını kullanamadığını söyledi.

Hüseyin Parıldar, “Böyle böyle günlerimiz geçti. Konteyner istedik, dört ay sonra verdiler. Yazın sıcak oldu; vantilatör, klima yoktu. Şimdi kış geldi, yağmur yağıyor hepsi içeri doluyor suyun. Konteynerde açıklıklar var, yaptıramadık” diye aktarıyor.

Depremlerde toplam 36 bin 932 bina deprem sırasında yıkılırken, 872 bin bağımsız bölümden oluşan 311 bin yapı ise kullanılamaz hale gelmişti.

Hüseyin Parıldar, “İki kuru tahtanın üzerinde oturuyoruz” diyerek, yardım istedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) Kasım 2023 verilerine göre deprem bölgesinde toplam 637 bin depremzede konteyner kentlerde barınıyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na göre ise tamamlanma aşamasına gelen 46 bin kalıcı konutun önümüzdeki günlerde depremzedelere teslim edilmesi bekleniyor. Gaziantep Valisi Kemal Çeber’e göre bu konutlardan 9 bin 700’ü Gaziantep’te.

Gaziantep Nurdağı’nda depremden sonra kurulan konteyner kent.

Kendisinin kalp, eşinin şeker hastası olduğunu belirten Hüseyin Parıldar, konteynerde yaşamanın kendileri için çok zor olduğunu, eve ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.

“Akşama kadar kapı ağzı bekliyorum. Bir gelen olur da görürüm diye… Nereye gideyim” diyor Hatice Parıldar.

Çift, yeni yıla bu şartlarda girmenin burukluğunu yaşıyor. Hüseyin Parıldar, “Eski yılbaşları çok güzeldi; millet çok sevinçli olurdu. Şimdi çok buruk geçiyor. 2023 çok zor geçti. 2024’te Allah kimseye böyle günler göstermesin inşallah!” diye ekliyor.

Gaziantep Nurdağı’ndaki depremzedeler, yeni yılı konteyner kentte karşıladılar.

VOA tarafından geçilen Depremden 10 ay sonra konteynerde buruk yılbaşı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Depremden 10 ay sonra konteynerde buruk yılbaşı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Depremden 10 ay sonra konteynerde buruk yılbaşı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.