Depremde iş yeri yıkılan esnaf hayata tutunmaya çalışıyor

Depremde iş yeri yıkılan esnaf hayata tutunmaya çalışıyor

ABONE OL
12:36 - 10/01/2024 12:36
Depremde iş yeri yıkılan esnaf hayata tutunmaya çalışıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yarısından fazlası yok olan Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde depremin birinci yılı yaklaşırken, hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürüyor.

Deprem sonrası evi ve iş yeri yıkılan halk, kenti terk ederek başka şehirlere sığınmak zorunda kalmış, yaşam alanları sağlandıkça geri dönüşler başlamıştı.

Bölgeyi terk etmek zorunda kalanlar arasında kentin ekonomisini ayakta tutan ve geçim kaynağı ticaret olan esnaf da yer alıyordu.

İş yerleri kullanılamaz hale gelen esnafın bazıları enkazda kurtarabildiklerini barakalarda paraya dönüştürmeye çalışırken birçoğunun ürünleri de kullanılamaz hale geldiği için enkaz kaldırma çalışmalarıyla birlikte temizlendi.

Çelik konstrüksiyondan, depreme dayanıklı 329 iş yeri inşa edildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) tarafından, Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Planı (BOTAP) kapsamında Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 52 bin metrekarelik alanda depreme dayanıklı çelik konstrüksiyondan 329 iş yeri inşa edildi.

Çelik konstrüksiyondan, depreme dayanıklı 329 iş yeri inşa edildi.

Depremde büyük hasar alan İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin kalkınması için 200 milyonluk destek sağlayan İKA tarafından bölgeye çarşılar, iş atölyeleri ve sosyal girişimcilik merkezleri yapıldı. Yeni iş yerlerinin anahtarlarını teslim alan depremzede esnafın iki yıl boyunca kira ödemeyeceği belirtildi.

VOA Türkçe’ye konuşan depremzede esnaf, depremde yakınlarının yanı sıra evlerini ve iş yerlerini de kaybettikten sonra kenti geçici olarak terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Hayatın biraz olsun normale dönmesiyle yeniden memleketlerine dönerek yeni iş yerlerini teslim almanın mutluğunu yaşayan esnaf hayata tutunmaya çalışıyor.

“Ailemle birlikte köyde çadırda kaldık’’

Depremde hem Nurdağı’ndaki evini hem de yedi kişiyi istihdam ettiği, tekstil sektöründe faaliyet yürüttüğü işletmesini kaybeden Nimet Doğan köydeki ailesinin yanına sığınmak zorunda kaldığını belirterek, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Deprem sonrası köyde çadırda kaldık ailemle birlikte. Bir süre sonra halk eğitim merkezi faaliyete geçti. Ben de ilçe merkezine gelerek depremzedelere gelen kıyafetlerin tadilatı için bir süre çalıştım. Daha sonra da bu dükkanların açılmasıyla bizim için bir umut doğdu. Şehrimizde, tekrar bildiğimiz işi yapmaya başladık. Depremden önce yanımda yedi kişi çalışıyordu, bir arkadaşımızı kaybettik. Bu bizi çok etkiledi. Bu dükkan bize teslim edilince önceden birlikte çalıştığımız arkadaşlarım destek için geldi.’’

Depremde hem Nurdağı’ndaki evini hem deişletmesini kaybeden Nimet Doğan köydeki ailesinin yanına sığınmak zorunda kaldığını söyledi.

“Deprem sonrası buradan uzaklaşmak bize psikolojik tedavi gibi oldu’’

6 Şubat sabahı evini, iş yerini ve yakınlarını kaybeden esnaflardan biri de Murat Kılıç. Deprem sonrası ailesini de alarak Ankara’ya giden Kılıç, dokuz ay sonra memleketi Nurdağı’na dönerek kendisine teslim edilen dükkanda işini tekrar kurdu.

Sekiz yıldır züccaciye ve hırdavat esnafı olduğunu belirten Kılıç, “Depremde yaşadıklarımızın ardından bir süre buradan uzaklaşmak bize tedavi gibi oldu. Aylar sonra yeniden Nurdağı’na döndük. Dükkanımız teslim edildi, evimiz de yapılıyor. İşlerimiz de açılırsa daha rahat edeceğiz’’ diye konuştu.

6 Şubat sabahı evini, iş yerini ve yakınlarını kaybeden esnaflardan biri de Murat Kılıç.

İslahiye’de 58 yıldır babasından kalan esnaflık geleneğini sürdürdüğünü dile getiren Mehmet Demir, depremde iki ayrı iş yerini yıkım sonucu kaybetti. Yeni çarşıda kendisine verilen dükkânda enkazdan kurtardığı çeyizlik ve süs eşyalarını satarak zararının bir kısmını kurtarmaya çalıştığını belirten Demir, şu ifadeleri kullandı:

“Dükkânlarımın yanı sıra üç tane de evimizi kaybettik depremde. Bize verilen bu dükkânla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Sattığımız eşyalar yeni aldığımız ürünler değil. Göçük altında kalan bazı ürünlerimizi eksik ya da defolu olarak çıkardık. Bunları satmaya çalışıyoruz.’’

İslahiye’de 58 yıldır babasından kalan esnaflık geleneğini sürdürdüğünü dile getiren Mehmet Demir, depremde iki ayrı iş yerini yıkım sonucu kaybetti.

VOA tarafından geçilen Depremde iş yeri yıkılan esnaf hayata tutunmaya çalışıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Depremde iş yeri yıkılan esnaf hayata tutunmaya çalışıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Depremde iş yeri yıkılan esnaf hayata tutunmaya çalışıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.