Deniz Poyraz Davası Şakran Cezaevi Kampüsü’nde

Deniz Poyraz Davası Şakran Cezaevi Kampüsü’nde

ABONE OL
21:12 - 12/10/2022 21:12
Deniz Poyraz Davası Şakran Cezaevi Kampüsü’nde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

17 Haziran 2021’de HDP İzmir İl binasına silahlı saldırı düzenleyerek Deniz Poyraz’ı öldüren Onur Gencer’in yargılandığı davanın beşinci duruşması olaylı geçti. Saldırıyı gerçekleştiren Onur Gencer’in tek sanık olarak yargılandığı ve İzmir Adliyesi 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, duruşmanın Cuma günü saat 10.00’a ertelenmesine ve duruşmaların Şakran Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar verdi. İzleyiciler kararı alkışlarla protesto etti.

Deniz Poyraz’ın avukatlarından Türkan Aslan VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, davanın başından bu yana yetki belgesiyle duruşmaya katılan avukatların, avukatlara ayrılan yerde değil de izleyicilere ayrılan bölümde bulunmaları konusunda mahkeme heyetiyle anlaşmazlık yaşandığını hatırlattı. Bugün de mahkemenin bu yönde bir ara karar kurduğunu belirten Aslan, avukatların karara tepki gösterdiğini söyledi.

Jandarmadan Deniz Poyraz’ın kardeşine tokat

Avukat Türkan Aslan duruşmada yaşananları şu sözlerle anlattı: “Deniz Poyraz’ın kardeşlerinden biri jandarma eşliğinde duruşma salonuna getirildi. Getirilmesi esnasında sanığa tepki gösterdi. Tepki gösterdiği anda jandarma kendisine bir tokat attı.”

Bu duruma tepki gösterdiklerini kaydeden Avukat Aslan bu sırada salona göz yaşartıcı gaz sıkıldığını söyledi.

Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti davanın Şakran Cezaevi kampüsünde görüleceğini açıkladı.

Bu kararın önceden alındığını savunan Deniz Poyraz’ın avukatı, “Böyle bir tartışma zemini yaratarak duruşmayı Aliağa Şakran cezaevi kampüsüne taşıdılar. Mahkeme, başından, yani kürsüye geldiği andan bu dosyayı Şakran’a taşıma konusunda bir karar almıştı ve o kararlarını hayata geçirmek için de yetki belgesi tartışması çıkardılar” diye konuştu.

Deniz Poyraz’ın öldürülmesi davasında maddi gerçekliğin ortaya çıkmaması için özel bir çaba sarf edildiğini savunan Aslan, “Yargılamanın başından bu yana kovuşturmanın genişletilmesi, derinleştirilmesi, delillerin toplanması konusunda sayısız taleplerimiz var. Bu taleplerimizin hepsini total olarak reddeden mahkeme var” dedi.

“Yargılama faaliyetini adliye binalarından çıkarıp cezaevi kampüslerine sığdırma kararının bir sonucudur”

Avukat Türkan Aslan, davanın Şakran’a taşınması kararını ise, “Yargılama faaliyetini adliye binalarından çıkarıp cezaevi kampüslerine sığdırma noktasında bir kararın sonucudur” sözleriyle eleştirdi.

Mahkemenin bu kararı güvenlik gerekçesiyle aldığını ifade eden Aslan, duruşma salonunun neredeyse yarısının güvenlik güçleriyle doldurulduğunu hatırlatarak, “Güvenliği sağlayamama gibi bir kaygıları yok. Sadece bunu bir gerekçe yaptılar. İzmir adliye binası içinde güvenliği çok rahat sağlayabilirler. Bu yaklaşım tarzının yarın, öbür gün kararlarına ne şekilde yansıyacağını da endişeyle bekliyorum” diye konuştu.

“Sanıyorlar ki bizden kurtulabilecekler”

Duruşma çıkışında bir açıklama yapan baro başkanları ve avukatlar, davanın kaçırılmaya çalıştığını söyledi.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Katılanları duruşma salonuna getiren jandarma, mahkeme heyetinin önünde katılanı tokatlarken buna sessiz kalan bir mahkeme heyeti vardı. Yargılama süresince avukatları duruşma salonunda uzak tutmak için ne gerekiyorsa yaptı. Biz yalnızca Deniz Poyraz’ın görünen katilini değil, o katile silah veren eli, o katili azmettireni, eğiteni, buraya yollayanı da bulmak istiyoruz. Duruşmayı Şakran cezaevi yerleşkesine gönderdiler. Sanıyorlar ki bizden kurtulabilecekler. Biz orada olacağız” diye konuştu.

Saldırı nasıl gerçekleşti?

Sanık Onur Gencer, 17 Haziran 2021’de HDP İzmir İl Örgütü’nün yer aldığı binada o sırada içeride yalnız olan Deniz Poyraz’ı kafasından ve bacaklarından yedi kurşunla vurarak öldürmüştü. Gencer, öldürdükten sonra Poyraz’ın fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşmış, 40 dakika sonra polise teslim olmuştu.

İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Gencer’in sağlık çalışanıyken istifa ederek ayrıldığı da belirtilmişti. Saldırganın sosyal medya paylaşımlarındaysa Suriye’de uzun namlulu silahlarla paylaştığı fotoğraflar ve saldırıdan bir gün önce yazdığı tehdit içerikli mesajlar dikkat çekmişti.

Savcılığa verdiği ifadede “daha fazla sayıda kişiyi öldürmeyi amaçladığını” itiraf eden Gencer, saldırıyı tek başına planladığını, “PKK’ya beslediği kinden” dolayı bunu yaptığını söylemişti.

VOA tarafından geçilen Deniz Poyraz Davası Şakran Cezaevi Kampüsü’nde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Deniz Poyraz Davası Şakran Cezaevi Kampüsü’nde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Deniz Poyraz Davası Şakran Cezaevi Kampüsü’nde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.