Demirtaş’ın da Yargılandığı Kobani Davası Öncesi 15 Barodan Çağrı

Demirtaş’ın da Yargılandığı Kobani Davası Öncesi 15 Barodan Çağrı

ABONE OL
20:30 - 25/04/2021 20:30
Demirtaş’ın da Yargılandığı Kobani Davası Öncesi 15 Barodan Çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Doğu ve Güneydoğu’daki 15 kentin baroları ortak bir açıklama yaparak, Kobani olayları nedeniyle 26 Nisan’da yargılanmaya başlanacak olan ve eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu sanıkların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van Baroları tarafından yapılan ortak açıklamada Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davaya dikkat çekildi.

Açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş hakkında verdiği karara vurgu yapılarak, “Karar sonrası AİHM kararlarının uygulanmasını denetlemekle yükümlü olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de yaptığı açıklamada Türkiye’den, Selahattin Demirtaş’ın hak ihlaline uğradığı ve derhal serbest bırakılması gerektiğine yönelik AİHM kararının Haziran’a kadar uygulanmasını talep etmiştir” denildi.

Barolar açıklamanın devamında, dava sanıklarının serbest bırakılması çağrısı yaparak şu görüşlere yer verdi; “AİHM kararına göre Selahattin Demirtaş yargılaması, yargının siyaset kurumu üzerinde bir müdahale aracı olduğunun güçlü işaretlerini taşıdığından henüz yargılama başlamadan büyük bir meşruiyet kriziyle karşı karşıyadır. Bu krizin çözümü için öncelikle Selahattin Demirtaş dahil dosyadaki tutukluların serbest bırakılması ve Türkiye’nin uymayı taahhüt ettiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleriyle AİHM kararlarına uyulacak yeni bir sürecin başlatılması gerekmektedir. Aksi taktirde hukuk devleti ilkesinin onarılamayacak bir biçimde ağır yara alacağı bir dönemin yaşanacağı ve bu durumun da demokratik toplum düzenine zarar vereceği kuşkusuzdur. Biz aşağıda imzası bulunan barolar, yargılamada hukuk devleti ilkesi ve AİHM kararının gözetilmesini ve yargılananların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Kobani Davası’nda kimler yargılanıyor?

6-8 Ekim 2014 tarihinde Kobani’deki çatışmalar sırasında Türkiye’de meydana gelen protestolarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma, başladıktan 6 yıl sonra davaya dönüştü. Geçen yıl Eylül ayında düzenlenen operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP’nin eski ve yeni yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 şüpheli hakkında dava açıldı.

2 bin 676 mağdur müştekinin bulunduğu iddianamede tüm şüphelilerin, “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma”, “37 kez adam öldürme” ve “31 kez öldürmeye teşebbüs”, “bayrak yakma” ve “Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefet” gibi suçlardan da cezalandırılmaları isteniyor. Dava 26 Nisan’da Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. HDP dava öncesi değişik platformlar üzerinden kampanyalar yürütmeye başladı.

VOA tarafından geçilen Demirtaş’ın da Yargılandığı Kobani Davası Öncesi 15 Barodan Çağrı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Demirtaş’ın da Yargılandığı Kobani Davası Öncesi 15 Barodan Çağrı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Demirtaş’ın da Yargılandığı Kobani Davası Öncesi 15 Barodan Çağrı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.