Demirtaş’a ‘Kimyasal Silah’ Açıklamasından Dava ve Soruşturma

Demirtaş’a ‘Kimyasal Silah’ Açıklamasından Dava ve Soruşturma

ABONE OL
22:45 - 10/11/2022 22:45
Demirtaş’a ‘Kimyasal Silah’ Açıklamasından Dava ve Soruşturma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’taki PKK’lılara yönelik kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin açıklamaları nedeniyle Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında suç duyurusunda bulundu. Demirtaş ile ilgili soruşturma başlatılırken, Bakanlık tazminat davası da açtı.

Demirtaş hakkında açılan dava ile ilgili bilgiler, savunmasını üstlenen avukatların oluşturduğu Savunma Grubu tarafından duyuruldu. Savunma Grubu tarafından yapılan açıklamada Demirtaş hakkında, kimyasal silah iddialarıyla ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle soruşturma, ardında da dava açıldığı belirtildi. Milli Savunma Bakanlığı’nın, Demirtaş hakkında “örgüt propagandası” ve “devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurusu üzerine soruşturma başlatıldı. Demirtaş Savunma Grubu, ayrıca “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kişilik haklarına, onur ve saygınlığına saldırı” iddiasıyla Demirtaş hakkında 100 bin liralık manevi tazminat davasının da açıldığını belirtti.

Savunma Grubu açıklamasında, Demirtaş’ın paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğu savunuldu. İfadelerin suç unsuru oluşturmadığı belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Manevi tazminat davasına ve suç duyurusuna konu edilen ifadeler suç unsuru taşımadığı gibi, herhangi bir kişi veya kuruma yönelik haksız saldırı niteliğinde de değildir. Açılan dava ve yapılan suç duyurusunun hukuk, akıl ve mantıkla izahı yoktur. İfade hürriyetini ve siyasal tartışma özgürlüğünü yargı eliyle boğma ve sindirme dışında bir anlam taşımayan bu yaklaşım, aynı zamanda müvekkilimiz Sayın Demirtaş’a karşı yıllardır süren organize ve kurumsal nefret pratiğinin en net örneklerinden biridir.”

Ne olmuştu?

PKK’ya yakın medya kuruluşları, bir süre önce bazı video görüntüleri yayınlayarak TSK’nın Irak’ta PKK’ya karşı kimyasal silahlar kullandığını öne sürmüştü. İddialara yetkililer sert tepki göstererek, yalanlamıştı. İddiaların yayınlandığı örgüte yakın bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, uluslararası heyetlerin bölgede inceleme yapmasının engellenmemesi çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrının ardından hakkında soruşturma başlatılan Fincancı’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de tepki göstermişti. Gözaltına alınan Fincancı tutuklanmıştı. Aynı dönemde, Demirtaş da avukatları tarafından kullanılan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kimyasal silah kullanımının insanlık suçu olduğu ve bu suçta zaman aşımı olmadığını savunarak, uluslararası bir heyetin bölgeye giderek inceleme yapması çağrısında bulunmuştu.

VOA tarafından geçilen Demirtaş’a ‘Kimyasal Silah’ Açıklamasından Dava ve Soruşturma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Demirtaş’a ‘Kimyasal Silah’ Açıklamasından Dava ve Soruşturma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Demirtaş’a ‘Kimyasal Silah’ Açıklamasından Dava ve Soruşturma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.