DEM Parti’den ‘Dersim için özür dilensin çağrısı’

DEM Parti’den ‘Dersim için özür dilensin çağrısı’

ABONE OL
00:22 - 05/05/2024 00:22
DEM Parti’den ‘Dersim için özür dilensin çağrısı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyet tarihinin en büyük isyanlarından olan Dersim isyanında öldürülenleri anmak için Tunceli’ye giden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, isyandan sonra idam edilen Seyit Rıza’nın mezar yerinin açıklanması ve özür dilenmesi çağrısı yaptı.

Dersim isyanını bastırmak amacıyla düzenlenen “Tunceli Tenkil Harekâtı” için 4 Mayıs 1937’de Bakanlar Kurulu tarafından kararname çıkarılmasının yıl dönümündeki anmaya, DEM Parti Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları, DEM Parti milletvekilleri ve Alevi örgütleri katıldı. İlk anma Kutuderesi’nde gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından ölenlerin anısına Pülümür Çayı’na karanfil bırakıldı.

Anmanın ardından grup, isyan lideri Seyit Rıza adına kent merkezinde yaptırılan anıtın önünde toplandı. Burada da ölenlerin anısına mum yakılarak dua edildi. Burada bir konuşma yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, isyanda yaşananları ‘Alevi katliamı’ olarak nitelendirdi. Türkiye kurulduğundan beri farklılıklara tahammül edilmediğini savunan Hatimoğulları, “Dersim Katliamı Türkiye tarihinin görmüş olduğu en büyük Alevi katliamlarından biridir. Koçgiri, Dersim, Sivas, Çorum, Gazi ve Suriye’de sınırın öte yanında Alevi kardeşlerimiz katledildi. Tarih boyunca Aleviler, bu topraklarda katledilerek yok edilmek istendi. Bu ülke, kurulduğu günden bugüne kadar farklı halklara ve inançlara tahammül etmeyen, tekçi ve ırkçı ideolojik bir anlayışla geldi. Bugün hala ne yazık ki bunun izlerini, bunun sonuçlarını en ağır şekilde yaşıyoruz” dedi.

Alevilerin hiçbir zaman geri adım atmadığını söyleyen Hatimoğulları, farklılıkların Anayasal güvenceye alınması çağrısı yaptı. Hatimoğulları, “Bundan sonra bizlere düşen en büyük görev, bu coğrafyada bütün farklı halklar ve inançlar birbirimize sarılarak birlikte yaşamak. Sadece bu yetmez. Bu ülkede yaşayan farklı bütün halklardan ve inançlardan insanların, bu ülkenin asli yurttaşları olarak eşit yurttaşlık temelinde kendi rengiyle ve kendi inancıyla yaşamları anayasal güvence altına alınmalıdır” diye konuştu.

Özür çağrısı

Hatimoğulları, bölgede yaşananların araştırılması için hakikatle yüzleşme ve araştırma komisyonlarının kurulması gerektiğini savunarak özür çağrısı yaptı. İsyandan sonra idam edilen Seyit Rıza’nın mezar yerinin açıklanmasını isteyen Hatimoğulları, “Seyid Rıza başta olmak üzere o dönemde katledilmiş olan bütün canlarımızın mezar yerlerinin olması, bu talebin yerine gelmesi gerekiyor. Devletin bu gerçeklikle yüzleşerek özür dilemesi gerekiyor. Ortak ve birlikte yaşamı böyle tesis edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan özür dilemişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakan olarak görev yaptığı 2011 yılında bu konuda özür dilemişti. Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, yaşananlardan CHP’yi sorumlu tutarak 13 bini aşkın kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı. CHP’nin özür dilemesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum” demişti.

VOA tarafından geçilen DEM Parti’den ‘Dersim için özür dilensin çağrısı’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. DEM Parti’den ‘Dersim için özür dilensin çağrısı’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan DEM Parti’den ‘Dersim için özür dilensin çağrısı’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.