DEM Parti kayyum atanan belediyelerin çoğunu aldı

DEM Parti kayyum atanan belediyelerin çoğunu aldı

ABONE OL
14:09 - 01/04/2024 14:09
DEM Parti kayyum atanan belediyelerin çoğunu aldı
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yerel seçim stratejisini 2019’da HDP’den seçilen ancak yerlerine kayyum atanan belediyeleri almak üzerine kuran Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) hedefine büyük oranda ulaştı.

Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerini alan DEM Parti, önceki yerel seçimlerde kazanamadığı Muş’ta da ipi göğüsledi.
Yerel seçim yarışında alacağı sonuç en çok merak edilen partilerden biri de DEM Parti’ydi. DEM Parti’nin ise en çok önem verdiği illerin başında Diyarbakır geliyordu.

2019 seçimlerinde AK Parti’nin adayı ve kayyum olarak görev yapan Cumali Atilla ile yarışan HDP’li Selçuk Mızraklı yüzde 62,92 oy alarak seçimi kazanmıştı Ancak daha sonra yerine kayyum atanan Mızraklı tutuklandı.

Bu seçimde ise Ayşe Serra Bucak Küçük, DEM Parti’nin resmi adayı olarak yarışa katıldı. Doğan Hatun’un eş başkan adayı olduğu seçimi DEM Parti yüzde 64,06 ile kazandı.

En yakın rakibi AK Parti adayı Mehmet Halis Bilden ise oyların yüzde 16,85’ini aldı. AK Parti önceki yerel seçime göre yaklaşık yüzde 14 oy kaybına uğrarken, DEM Parti oylarını 1 puan arttırdı.

HÜDA PAR adayı yüzde 7,34 oy aldı

Seçim kampanyası boyunca adından en çok söz ettiren partilerden biri de HÜDA PAR oldu. HÜDA PAR adayı Faruk Dinç oyların yüzde 7,34’ünü aldı. DEM Parti Diyarbakır’ın 17 ilçesinin 13’ünde belediye başkanlığını kazandı. Diğer dört ilçede ise AK Parti’nin adayları ipi göğüsledi.

Aday belirleme sürecinin tartışmalı geçtiği Mardin de DEM Parti’nin almayı hedeflediği belediyeler arasındaydı. 2019 seçimlerini yüzde 56,24 ile kazanan Ahmet Türk’ü tekrar aday gösteren DEM Parti, yüzde 57,4 ile seçimi birincilikle tamamladı.

DEM Parti’nin en yakın rakibi AK Partili Abdullah Erin ise yüzde 27,78 oranında oy aldı.

2019’da HDP’li Bedia Özgökçe Ertan ile AK Partili Necdet Takva’nın yarıştığı Van’da Özgökçe Ertan oyların yüzde 53,83’ünü alarak başkan seçilmişti. Ancak Özgökçe Ertan’ın yerine de, bir süre sonra kayyum atanmıştı.

DEM Parti bu seçimde eski Milletvekili Abdullah Zeydan’ı resmi aday olarak gösterdi. Zeydan, oyların yüzde 55,48’ini aldı. En yakın rakibi Ak Partili Abdulahat Arvas ise yüzde 27,14 oranında oy aldı. DEM Parti ayrıca Van’ın 13 ilçesinin tamamının belediye başkanlıklarını kazandı.

Muş, Ağrı ve Kars sürprizi

DEM Parti kayyum atanana belediyeleri kazanırken sürpriz sonuçlarla da karşılaştı. Önceki yerel seçimlerde Muş’ta başarı elde edemeyen Kürt siyaseti bu kez ipi göğüslemeyi başardı. 2019’da Sırrı Sakık’ın aday gösterildiği seçimi AK Partili Feyat Asya yüzde 34,76 ile kazanmıştı.

Sakık’ın, oyların çalındığı yönündeki itirazları da sonuç vermemişti. Son seçimde ise DEM Parti adına yarışan Sırrı Söylemez yüzde 42,74 oy alarak, yüzde 25,18 oy alan rakibi AK Partili Feyat Asya’yı geride bıraktı.

Önceki seçimde AK Partili Savcı Sayan’ın belediye başkanı seçildiği Ağrı’da bu kez DEM Partili Hazal Aras seçimi önde tamamladı. Aras oyların yüzde 51,06’sını alırken, en yakın rakibi AK Parti’nin adayı Mehmet Salih Aydın yüzde 33,7 oy aldı.

2019’da Ayhan Bilgen’in HDP adına yarıştığı seçimleri Bilgen yüzde 29,57 oranında oy alarak kazanmıştı. Görevden alınan Bilgen’in yerine de kayyum atanmıştı. Bu seçimde ise MHP’nin adayı Ötüken Senger yüzde 36,19 oy alarak başkan seçildi. DEM Parti adayı Kenan Karahancı ise oyların yüzde 28,98’ini aldı.

Tartışmaların odağındaki Şırnak’ta AK Parti kazandı

Çok sayıda güvenlik görevlisinin seçmen olarak kaydedildiği iddialarıyla gündeme gelen Şırnak’ta AK Parti adayı Mehmet Yarka kazandı. 2019 seçimlerinde oyların yüzde 61,72’sini alan Yarka, bu kez yüzde 47,58 oy aldı. DEM Parti adayı Turan Saltan ise yüzde 41,03 aldı.

Benzer iddialarla gündeme gelen Hakkari’de ise DEM Parti’nin adayı Mehmet Sıddık Akış oyların yüzde 48,91’ini alarak başkan seçildi. Rakibi AK Partili İsmet Ölmez ise yüzde 46,57 adlı.

Seçim sürecinde HÜDA-PAR adayı Serkan Ramanlı ile fotoğrafı çıkan eş başkan adayı Mehdi Öztüzün’ü ihraç eden DEM Parti, seçim yarışına Gülüstan Sönük ile devam etti. Sönük, oyların yüzde 64,52’sini aldı. Batman’da seçim döneminde adı çok gündeme gelen HÜDA-PAR’lı Serkan Ramanlı ise yüzde 15,68 oy aldı. 2019’daki seçimde HDP’nin adayı Mehmet Demir yüzde 66,02 ile seçildikten sonra görevden alınmış ve yerine kayyum atanmıştı.

Türkiye’nin tek komünist belediyesinin yönetimi değişti

Seçim sürecinin başlarında Tunceli’de sol partililerle ittifak tartışması yaşayan DEM Parti seçime Cevdet Konak ile girdi. Konak yüzde 40,21 ile başkanlık koltuğuna otururken rakibi CHP’li Ali Mustafa Çelik yüzde 33,33 oranında oy aldı. Türkiye Komünist Parti’sinden (TKP) Fatih Mehmet Maçoğlu’nun yönettiği Türkiye’nin tek komünisti belediyesinin yönetimi DEM Parti’ye geçti.

Siirt ve Iğdır da DEM Parti’nin kazandığı il belediyeleri arasında bulunuyor. Şanlıurfa’da ise eski AK Parti’li Kasım Gülpınar, Yeniden Refah Partisi adına yarıştığı seçimleri, yüzde 38,86 ile kazanarak büyükşehir belediye başkanı seçildi.

Türkiye genelinde oyların yüzde 5,68’ini alan DEM Parti, kesin olmayan sonuçlara göre üç büyükşehir, yedi il, 59 ilçe ve sekiz belde belediyesini kazanmış oldu.

VOA tarafından geçilen DEM Parti kayyum atanan belediyelerin çoğunu aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. DEM Parti kayyum atanan belediyelerin çoğunu aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan DEM Parti kayyum atanan belediyelerin çoğunu aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.