Danıştay’ın kararı güzellik merkezlerini zora soktu

Danıştay’ın kararı güzellik merkezlerini zora soktu

ABONE OL
22:14 - 09/10/2021 22:14
Danıştay’ın kararı güzellik merkezlerini zora soktu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Danıştay’ın güzellik merkezlerinde foto epilasyon cihazlarının kullanımına olanak veren yönetmeliğin ilgili maddelerini iptal etmesinin Türkiye’de sayıları 100 bini aşan güzellik merkezlerini zor durumda bıraktığı belirtildi.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkan Vekili, 16.Grup (Kozmetik ve kişisel bakım) Meslek Komitesi Temsilcisi Hatice Öz, Türkiye genelinde sayıları 100 bini geçen, Antalya merkez ve ilçeler toplamında da 4 binin üzerinde kuaför ve güzellik merkezinde kullanılan foto epilasyon cihazlarının kullanımına olanak veren yönetmeliğin iptali ile ilgili olarak Danıştay 10. Daire’nin aldığı iptal kararını değerlendirdi.

Öz Danıştay 10. Dairesi tarafından 2017 yılında Türk Dermatoloji Derneği ve Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği tarafından güzellik salonlarında foto epilasyon cihazlarının kullanımına olanak veren yönetmeliğin iptali için dava açtığını anımsattı.

Danıştay 10. Dairesi tarafından Ekim ayı başında kararını açıkladığını ifade eden Öz, şunları kaydetti.

‘’Alınan mevcut iptal kararı salgın sürecinin getirdiği kısıtlamalarla ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan kuaför ve güzellik merkezlerini daha da zor duruma düşürecek.   Güzellik merkezleri genellikle kadınlar tarafından işletilen ve tıbbi bilgi gerektirmeyen cihazların kullanıldığı, kendi alanında istihdama yaptığı katkısı inkar edilemeyecek işletmelerdir. Alınan kararla salgında (pandemide) ilk kapatılan ve en son açılan meslek grubu olarak zaten ciddi ekonomik dar boğazla karşı karşıya kalan meslek grubunun, Danıştay’ın üçte iki oyla almış olduğu bu kararla daha da zarar göreceği aşikardır. Güzellik merkezlerinde kullanılan ve zamanında çıkarılan yönetmeliğe dayanılarak alınan adı geçen cihazlar aynı zamanda milli bir servettir. Bir anda hepsinin devre dışı bırakılması ekonomiye de zarar verecektir.’’

Hatice Öz, binlerce işyerini kapanma noktasına getirecek olan bu kararın yeniden değerlendirilmesini, sürüp giden tartışmalardaki gri alanların tarafların da görüşleri alınarak uzmanlarca netleştirilmesini, her iki meslek grubunun da içine sinecek bir çözümün yasal zeminin en ince ayrıntısına karar oluşturularak ilerleyen süreçlerde benzer durumların oluşmasının bu yolla önüne geçilmesini istedi.

Danıştay Kararı

Türk Dermatoloji Derneği ve Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, güzellik salonlarında foto epilasyon cihazlarının kullanımına olanak veren yönetmeliğin iptali için 2017 yılında dava açtı. Beş yıla yakın süren yargılama sonrası 10. Daire kararını verdi.

Daire, 30 Mart 2017’de Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğin iki maddesini de iptal etti. Dairenin iptal gerekçesi kararda şöyle yer aldı: “Cihazın, tıp yeterliliği olmayan kişilerce kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Lazer epilasyon, foto epilasyon, cilt bakımı gibi hizmetler, dermatolog ve estetik cerrahi uzmanlarca veriliyor…”

5 üyeli Daire’nin iki üyesi ise çoğunluk görüşüne katılmadı. Başkan Yılmaz Akçil ile üye hakim Lütfiye Akbulut, karşı oy yazısında şu görüşe yer verdi:

“Güzellik salonlarına, tıbbi olarak değerlendirilebilecek hiçbir işlemin yapılmasına izin verilmiş değil. Tıbbi olmayan cihazların kullanılmasında da hukuka aykırılık yok. Hali hazırda kullanılan tüm cihazların çeşitli komplikasyonlara sebebiyet vereceği gerekçesiyle tamamen yasaklanması durumunda, bu tür işyerlerinde çalışan birçok kişinin işsiz kalmasına yol açılmış olur.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.