Dağlık Karabağ Tezkeresi Kabul Edildi 

Dağlık Karabağ Tezkeresi Kabul Edildi 

ABONE OL
07:36 - 18/11/2020 07:36
Dağlık Karabağ Tezkeresi Kabul Edildi 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dağlık Karabağ’da çatışan taraflar Ermenistan ve Azerbaycan arasında 10 Kasım’da ilan edilen ateşkesin ardından Türk hükümetinin Azerbaycan topraklarında asker konuşlandırmak için TBMM’ye sunduğu tezkere onaylandı. Tezkere hükümetin 1 yıl süreyle bölgeye ateşkes ihlallerini gözlemlemek için asker göndermesinin yolunu açıyor.

Bölgeye gönderilecek asker sayısına hükümet karar verecek. Tezkere, barış gücü misyonu kapsamında sivil personelin de bölgeye gönderilebileceğini öngörüyor.

Türkiye’nin Azerbaycan’da askeri eğitim anlaşması çerçevesinde halen askeri personeli bulunuyor. Ancak Dağlık Karabağ’daki süreç operasyonel içeriğe sahip olduğundan TBMM’nin onayı gerekiyordu.

Tezkerede, “Ateşkese uyulup-uyulmadığının denetlenmesi amacıyla işgalden kurtarılan Azerbaycan topraklarında bir Ortak Merkez oluşturulacaktır. Azerbaycan’ın talebi üzerine Merkezde Türkiye ve Rusya’nın müştereken yer almaları kararlaştırıldı” ifadesi kullanıldı. Bunun Azerbaycan ile 16 Ağustos 2010 tarihli stratejik ortaklık anlaşması gereği ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile AGİT ilkeleriyle de uyumlu olduğu vurgulandı.

Türkiye ile Rusya arasında Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 13 – 14 Kasım tarihlerinde söz konusu “ortak merkez”in koşulları üzerinde müzakereler yapılmıştı.

Rusya’yla müzakereler sonucunda bugünkü tezkerede de kaydedildiği üzere Türkiye’nin askeri görev alanı “sadece Azerbaycan toprakları” ile sınırlı olarak belirlenmiş görünüyor.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da Ermenistan’la yaşanan çatışmalarda Bakü’yü destekleyen Türkiye’nin barış görüşmelerinde aktif görev almasını istiyordu. Türkiye’nin ateşkes gözlem misyonunda yer alacağını da ilk kez Azerbaycan açıklamıştı.

Rus yetkililer Türkiye’nin misyonunun Azerbaycan topraklarındaki gözlem merkezleriyle sınırlı olacağını ve askerlerin Dağlık Karabağ’a gitmeyeceğini bildirmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da merkezin çalışmalarını insansız hava araçları (İHA) ve diğer teknolojilerle uzaktan izleyeceğini bildirmişti.

Tezkere TBMM’de AKP, CHP MHP ve İYİ Parti tarafından desteklenirken HDP’den destek görmedi.

VOA tarafından geçilen Dağlık Karabağ Tezkeresi Kabul Edildi  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dağlık Karabağ Tezkeresi Kabul Edildi  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dağlık Karabağ Tezkeresi Kabul Edildi  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.