Cüneyt Arkın Hayatını Kaybetti

Cüneyt Arkın Hayatını Kaybetti

ABONE OL
11:11 - 28/06/2022 11:11
Cüneyt Arkın Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türk sinemasının tanınan yüzü, ünlü oyuncu Cüneyt Arkın 85 yaşında hayatını kaybetti.

Dün akşam kaldırıldığı hastaneden yapılan açıklamada, “Türk sinemasının değerli oyuncusu sayın Cüneyt Arkın kalbinin durması sebebiyle ambulansla geldiği Liv Hospital’da bütün yeniden canlandırma çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Cüneyt Arkın’ın ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz” denildi.

Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır olan ünlü oyuncu 1937’de Eskişehir’de doğdu.

Asıl mesleği doktorluğu bırakan Arkın, 1963’te oyunculuğa başladı. Birçok filmde rol alan usta oyuncu, çok sayıda da ödül aldı.

Askerliği sonrası 1964’te Halit Refiğ’in “Gurbet Kuşları” filmiyle sinemaya adım attı. Filmin finalindeki kavga sahnesi, Arkın’ın kariyerinde dönüm noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra Halit Refiğ’in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi.

“Malkoçoğlu” film serisindeki dövüş sahneleriyle izleyicilerin akıllarına kazınan Arkın, filmlerinde dublör kullanmamayı tercih etti.

12 Mart dönemi sırasında, 4. Altın Koza Film Festivali’nde (1972) jüri Yılmaz Güney’i Baba filmindeki rolüyle seçti. Daha sonra siyasi baskılarla oylama tekrarlandı, Güney’in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın “En İyi Erkek Oyuncu” seçildi. Bu karara tepki gösteren Arkın ödülü reddetti.

Arkın’a 1999’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 2013’te Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verildi.

Yine 2013’te Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından “Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü” verilen Arkın, 2013’te “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nün sahibi olmuştu. Arkın geçen yıl da “Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne layık görülmüştü.

Cüneyt Arkın, 1991’de Anavatan Partisi’nden Eskişehir’de 4’üncü sıradan milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti. Sonraki yıllarda ise İşçi Partisi adına düzenlenen ve bir grup bilim insanı, aydın ve sanatçının katıldığı “İşçi Partisi Hükümeti’nde Göreve Hazırız” kampanyasına katılarak, yeniden siyaset sahnesinde adını duyurmuştu.

1964’te Güler Mocan, 1970’de de Betül Işıl’la evlenen Arkın, üç çocuk babasıydı.

Arkın’ın vefatının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve çok sayıda kişi sosyal medya hesabından başsağlığı mesajı paylaştı.

VOA tarafından geçilen Cüneyt Arkın Hayatını Kaybetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cüneyt Arkın Hayatını Kaybetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cüneyt Arkın Hayatını Kaybetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.