Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Berlin`de coşkuyla kutlandı

Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Berlin`de coşkuyla kutlandı

ABONE OL
23:30 - 31/10/2023 23:30
Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Berlin`de coşkuyla kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla Berlin`de görkemli kutlandı.

Büyükelçi Şen: “29 Ekim 2023 Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını doldurduğu en büyük bayram”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim en büyük eserimdir. “ dediği, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü Başkent Berlin’de coşkulu törenlerle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği’nin düzenlediği program bu yıl ilk kez, şef olarak 30 yılı aşkın bir süredir İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte çalışan Howard Griffiths’in yönettiği, solist olarak ise dünya çapında çok sayıda ödülün sahibi olan genç piyanist Can Çakmur’un sahne aldığı İstanbul Devlet  Senfoni Orkestrası’nın (İDSO) 90 kişilik ekibinin katıldığı görkemli bir törenle Berlin Filarmonisinin büyük salonunda kutlandı.

Büyükelçi Ahmet Başar Şen’in evsahipliği yaptığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu ‘nda, Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı Funda Yücekök, Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı ve eşi Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı Aslı Şanlı, Silahlı Kuvvetler Kara Ataşesi Albay Yılmaz Çetin konuklarını filarmonide karşıladılar.  2500 kişinin davet edildiği resepsiyon ve konsere ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Berlin Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak, Başkent Berlin’in tek Türk kökenli Belediye Başkanı Emine Demirbüken-Wegner (CDU), Başkent Berlin’deki yabancı misyonların Büyükelçi ve temsilcileri, Almanya ve Başkent Berlin’in siyaset, ekonomi, spor ve medya camiasından Türk ve yabancı konuklar davet edildi.

Tören, Filarmoni’nin büyük salonunda 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. “Sevgili vatandaşlarım, değerli konuklar “diyerek konuşmasına başlayan Büyükelçi Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun    100. Yıldönümünde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı Berlin’de sizlerle beraber kutlayabilmekten büyük mutluluk duyuyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve dava arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı (IDSO) burada görevlendirdiği için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür ederek, “100. yıl sevincimizi Almanya’da yaşayan toplumumuz, Büyükelçilerle ve Alman devlet görevlileriyle kutlamak istedik. Coşkuyla, büyük bir mutlulukla Türkiye Cumhuriyeti’nin 100‘cü yaşını kutluyoruz.” dedi.

29 Ekim 2023 Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını doldurduğu en büyük bayram olduğunu söyleyerek konuşmasına devam eden Büyükelçi Ahmet Başar Şen büyük önder ‘Atatürk’ün adını andıkça konuşması sık sık kesildi ve dakikalarca ayakta alkışlandı.

Bundan 100 yıl önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, ‘Bağımsızlık ancak milletin azim ve kararlılığıyla mümkündür’ ve ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ şiarlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu vurgulayan Büyükelçi Şen, konuşmasına: “Böylece, yıkılan bir cihan imparatorluğunun küllerinden, çağdaş ilkelere dayanan modern bir ulus devlet doğmuştur. Bugün girdiğimiz ikinci yüzyılımız, Türkiye Yüzyılı Cumhuriyetimizi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde siyasi, ekonomik, sosyal, diplomatik, hülasa her alanda küresel düzlemde en ileri seviyeye getirecek bir yol haritasını içermektedir.

Bu vizyon, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yeni nesillere bırakacağımız en büyük mirasımız olacaktır.” şeklinde devam etti.

Türkiye’nin gelecek yüzyılda demokrasisi örnek alınan, yeşil ve dijital dönüşümü başarmış, sürdürülebilir bir kalkınma modelini benimsemiş bir ülke olarak ilerlemeyi sürdüreceğini ifade eden Büyükelçi Şen, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasının hem Türkiye’nin hem de Almanya’nın çıkarına olduğunu belirterek, “Bu stratejik hedefimize ulaşmak için Almanya’nın bize destek vermesi esasen rasyonel dış politikanın gereğidir.” ifadesini kullandı.

Konuşmasında, Almanya’da yaşayan 3,5 milyon Türk’ün, tesis ettikleri kalıcı sosyal ve kültürel bağlarla, ikili ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerde üstlendikleri rollere dikkat çeken Şen, beklentilerinin Almanya Türk toplumunun huzur ve refah içinde yaşaması olduğunu, bunun için ırkçılık ve ayrımcılığın bütün tezahürleriyle ortak mücadelenin önemli olduğunu ifade etti. Büyükelçi Şen, 2023 yılının aynı zamanda Hariciye teşkilatının temellerinin atılmasının 500. yılına tekabül ettiğini hatırlatarak, Türk diplomasisinin dünyada saygı uyandıran kabiliyet ve gücünün de en önemli yapıtaşlarından birisi olduğunu sözlerine ekledi.

Büyükelçi Şen’in konuşmasının ardından sahne alan İDSO Orkestrası, ünlü orkestra şefi Howard Griffiths’in şef /drigent olarak yönettiği konserde Ferit Tüzün, Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, W.A. Mozart ve D. Shostakovich’in eserlerini icra ederken Can Çakmur da piyanosuyla orkestraya eşlik etti. Yaklaşık 2 saat  süren etkinlikte davetlilere yiyecek, içecek ve tatlı ikramı yapıldı.

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.