Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türk kadını, Barış ve Güvenlik Endeksi’nde nerede?

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türk kadını, Barış ve Güvenlik Endeksi’nde nerede?

ABONE OL
19:24 - 27/10/2023 19:24
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türk kadını, Barış ve Güvenlik Endeksi’nde nerede?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

177 ülkedeki durumu değerlendiren Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi’nin 2023 raporu açıklandı. Danimarka kadın olmak için en iyi ülke olurken, Afganistan son sırada yer aldı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türkiye ise geçen yıla göre ilerleme kaydetti ve 99’uncu sıraya yerleşti.

Georgetown Kadın, Barış ve Güvenlik Enstitüsü ve Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde yayınlanan endeks, eğitim ve istihdamdan yasalar ve örgütlü şiddete kadar uzanan 13 göstergeyi kullanarak dünya genelinde kadınların topluma katılımını, adil muamelesini ve güvenliğini ölçen kaynaklarla hazırlandı.

Danimarka, 2023 sıralamasında kadın olmak için en iyi ülke olarak, listenin en sonundaki Afganistan’dan üç kat daha fazla puan aldı.

Bu yılki endekste en altta yer alan 20 ülkenin tamamında, 2021 ve 2022 yılları arasında silahlı çatışma yaşandığına dikkat çekilen raporda, bu ülkelerin çoğunda kadınların yarısından fazlasının çatışmalara yakın yerlerde yaşadığı belirtildi.

Son üç sırada Afganistan dışında Yemen ve Orta Afrika Cumhuriyeti yer aldı. En iyi ülkelerdeyse Danimarka’yı İsviçre ve İsveç izledi.

Geçen yıl 21’inci sırada yer alan ABD ise bu yıl geriledi. Slovenya, Bulgaristan ve Tayvan ile benzer puanlar alan ABD, listede 37. sırada yer aldı

Türkiye’de ilerleme rapora geçti

Kadın istihdamı, yasal ayrımcılığın olmaması, adalete erişim, hamilelikte ölüm, erkek evlat tercihi, aile içi şiddet, siyasi şiddet, çatışma bölgelerine yakınlık göstergelerinde ise 2017 verileri olmadığından karşılaştırma yapılmadı.

Rapora göre Türkiye’de gerilemenin kayda geçtiği tek gösterge, kadınların toplum güvenliği algısında oldu.

“Siyasi şiddet kadınları daha fazla hedef alıyor”

Rapora göre bu yılki sonuçlar kadınların statüsünde küresel ölçekte ciddi eşitsizlikler olduğunu vurguladı; kadınlar için kapsayıcılık, adalet ve güvenliğin geliştirilmesinin küresel barış ve güvenliğin desteklenmesi ve sürdürülmesi için temel önemde olduğunu hatırlattı.

Siyasi şiddetin fiziksel ve dijital biçimlerinin kadınları daha fazla hedef aldığı, susturduğu ve marjinalleştirdiği kaydedilirken, bu nedenle yeni endekse “Kadını Hedef Alan Siyasi Şiddet (PVTW)” göstergesi eklendi.

Raporda, “Kadınların sivil alanlara ve karar alma rollerine anlamlı bir şekilde katılabilmeleri için, bunu siyasi şiddet riski olmadan güvenli bir şekilde yapabilmeleri gerekir” denildi.

Endeksin dördüncü baskısı, kadınların iyi durumda olduğu toplumların aynı zamanda daha barışçı, demokratik, müreffeh ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamaya daha hazırlıklı olduğunu ortaya koydu.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türk kadını, Barış ve Güvenlik Endeksi’nde nerede? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türk kadını, Barış ve Güvenlik Endeksi’nde nerede? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türk kadını, Barış ve Güvenlik Endeksi’nde nerede? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.