Cumhuriyetçiler, Jim Jordan’dan desteği çekti

Cumhuriyetçiler, Jim Jordan’dan desteği çekti

ABONE OL
00:18 - 21/10/2023 00:18
Cumhuriyetçiler, Jim Jordan’dan desteği çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aşırı sağcı Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Jim Jordan’ın Temsilciler Meclisi Başkanlığı için bugün yapılan üçüncü tur oylamada da yeterli sayıda oy toplayamaması üzerine Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, Jordan’a verdikleri desteği geri çekti.

Jordan’ın gizli oylamada üçüncü kez başarısız olması, Temsilciler Meclisi’nin lidersiz kalması ve bu nedenle Başkan Joe Biden’ın Ukrayna ve İsrail için yardım talebinin oylamasının en erken gelecek haftaya kalması anlamına geliyor.

Jim Jordan’ın Temsilciler Meclisi Başkanlığı adaylığına muhalefet, Cumhuriyetçi Parti içinde bu hafta boyunca arttı. Bugün yapılan üçüncü tur oylamada yaklaşık 25 Cumhuriyetçi Partili, Jordan aleyhine oy kullandı. Çarşamba günü yapılan ikinci tur oylamada Jordan’a ‘hayır’ diyen Cumhuriyetçi Partili sayısı 22’ydi. Jordan, Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmesi için gereken 214 oyun 194’ünü alabildi.

Cumhuriyetçi Partililer daha sonra kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda Jordan’ın adaylığının geri çekilmesini oyladı.

Üçüncü çalışma haftasını da lidersiz tamamlayan Temsilciler Meclisi, Başkan Biden’ın bugün açıkladığı, ABD sınır güvenliği ile İsrail ve Ukrayna’ya yapılması öngörülen toplam 106 milyar dolarlık ulusal güvenlik paketini oylayamıyor.

Jordan’ı destekleyen Cumhuriyetçi Partili Greg Murphy, “Jim iyi bir adam, ama biliyorsunuz oylar yeterli olmadı mı olmuyor” dedi.

Donald Trump’ın yakın müttefiki olan Jordan, Kongre’de yapılan soruşturmaya göre Biden’ın 2020 başkanlık seçimi zaferinin geri çevrilmesi girişimlerinin “önemli oyuncularından” biriydi.

Jordan, oylamadan önce basın toplantısında, “2020 seçimiyle ilgili her türlü sorun mevcut, bu konuda açık konuşmuştum” dedi.

Ölüm tehditleri

Jim Jordan’ın kuralları ya da nezaketi hiçe sayan yaklaşımının kendisinin aleyhine işlediği yorumu yapılıyor. Jordan’a muhalif olan bazı Cumhuriyetçi Partililer, aldıkları taciz telefonları ve ölüm tehditlerini öfkeyle karşıladı.

Jordan müttefikleri ise bu taciz ve tehditlerin sorun olmaması gerektiğini savunuyor. Cumhuriyetçi Partili Scott Perry, bu konuda, “Kongre’de hepimiz ölüm tehditleri alıyoruz. Bunun burada hiç kimse için yeni bir durum olduğunu sanmıyorum” dedi.

Jordan’ı tehlikeli bir aşırılık yanlısı olarak niteleyen Demokrat Partililer ise grup olarak üç turda da Jordan aleyhine oy kullandı.

Demokrat Partili Katherine Clark, “Adaylarının vizyonu, özgürlüğe ve Amerikan kamuoyunun haklarına doğrudan bir saldırıdır ve Jordan’ın sicili, bunu kanıtlar nitelikte” dedi.

Jordan’ın adaylıktan çekilmesi durumunda Cumhuriyetçiler’in bir başka aday etrafında birlik olup olmayacağı net değil.

Cumhuriyetçiler ayrıca Temsilciler Meclisi’nin Biden’ın yardım paketiyle ABD hükümetinin 17 Kasım sonrasında da açık kalmasını sağlayacak harcama tasarısı gibi önemli konuları ele alması için gündemde olan seçenek üzerinde de bölünmüş durumda.

Bu seçenek, Temsilciler Meclisi Başkanlığı’nı geçici olarak yürüten Patrick McHenry’ye daha fazla yetki verilmesini öngörüyor. Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar ve Beyaz Saray, bu seçeneğe olumlu yaklaşırken Cumhuriyetçiler, planı dün reddetti.

‘Ucuz, partizan, öfkeli politikalar’

Başkan Joe Biden, dün televizyonlarda yayınlanan konuşmasında Cumhuriyetçi Partililer’i, aralarındaki farklılıkları çözmeye çağırdı ve “Ucuz, partizan, öfkeli politikaların ulu bir ülke olarak önünüzdeki sorumlulukların önüne geçmesine izin veremezsiniz” dedi.

Yatırımcılar, ABD Kongresi’ndeki karmaşanın piyasalarda da çalkantıya yol açtığını söylüyor.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi Başkanlığı üçüncü tur oylamasını da kazanamayan Jim Jordan’a desteği çekti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi Başkanlığı üçüncü tur oylamasını da kazanamayan Jim Jordan’a desteği çekti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi Başkanlığı üçüncü tur oylamasını da kazanamayan Jim Jordan’a desteği çekti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.