Cumhuriyetçiler ABD Senatosu’nda Ukrayna’ya yardım tasarısını engelledi

Cumhuriyetçiler ABD Senatosu’nda Ukrayna’ya yardım tasarısını engelledi

ABONE OL
14:12 - 07/12/2023 14:12
Cumhuriyetçiler ABD Senatosu’nda Ukrayna’ya yardım tasarısını engelledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçiler, Meksika sınırındaki göçü kontrol için daha sert önlemler alınması talepleri karşılanmadığı için Ukrayna’ya acil yardım tasarısını engelledi.

100 üyeli ABD Senatosu’nda tasarının kabul edilebilmesi için en az 60 oy gerekiyordu; 49 kabul oyuna karşılık 51 senatörün karşı oy vermesiyle tasarı veto edildi.

ABD Başkanı Biden’ın 2023 bitmeden yetiştirmek için çabaladığı 110,5 milyar dolarlık pakette Ukrayna için planlanan 61 milyar doların yanı sıra, Gazze’yi işgal eden İsrail’e de 14 milyar dolar yardım ön görülüyordu.

Beyaz Saray, ABD’nin Ukrayna için ayırdığı fonların yakında tükenebileceği uyarısında bulundu.

Ukraynalı bir yetkili, daha fazla ABD yardımı sağlanamamasının savaşı “çok yüksek bir olasılıkla” Rusya’nın kazanacağı anlamına geldiğini söyledi.

Cumhuriyetçi üyeler genel olarak Ukrayna’ya yardımdan yana olsa da, bazıları bu konuyu ABD’nin güney sınırına ilişkin artan kaygıları gidermenin bir yolu olarak kullanmaya çalıştı.

Aralarında Cumhuriyetçilerin de bulunduğu senatörler 51’e karşı 49 oyla tasarının kabul edilmesine karşı çıktı. Bu oylama Ukrayna’ya yapılacak yardımın geleceğine dair belirsizliği arttırdı ve Kongre’nin kış tatiline girmesine sayılı günler kala milletvekillerini müzakere masasına geri gönderdi.

Cumhuriyetçiler Ukrayna’ya yapılacak her türlü yardımın ABD’nin kapsamlı göç ve iltica reformlarına bağlı olmasında ısrar ediyor.

6 Aralık’ta ABD Başkanı Joe Biden, yardım tasarısının kabul edilmesi için “sınır konusunda önemli tavizler vermeye hazır olduğunu” söyledi.

Ukrayna yardımının “bekleyemez” olduğunu söyleyen Biden, “Kongre’deki Cumhuriyetçilerin Putin’e umabileceği en büyük hediyeyi vermeye istekli olduklarını” da sözlerine ekledi.

Biden yönetimi dün de, Ukrayna için daha önce onaylanmış olan fon kaynağından 175 milyon dolarlık yeni güvenlik yardımı yapılacağını duyurdu. ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, paketin füzeler ve top mermileri de dahil olmak üzere mühimmatın yanı sıra “kritik ulusal altyapıyı korumak için ekipman” içerdiği belirtildi.

Gizli toplantı beklenmedik şekilde iptal edildi

110 milyar dolarlık paketin geleceğine ilişkin endişeler, yeni fonlar için destek sağlamayı amaçlayan milletvekillerine yönelik 5 Aralık’taki gizli brifingin beklenmedik şekilde bozulmasının ardından arttı.

Senatörler sınır güvenliği konusunda birbirlerine bağırdı ve en az bir düzine Cumhuriyetçi toplantıyı terk etti.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer 5 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin de “son dakika meselesi” nedeniyle milletvekilleriyle yapacağı sanal brifingi iptal ettiğini söyledi.

Paket hali hazırda sınır güvenliğine ilişkin hükümler içeriyor ancak Cumhuriyetçiler’in iltica kurallarında ek değişiklik talepleri Demokratlar’la müzakereleri zorlaştırdı.

Paketin oylanmasının başarısızlıkla sonuçlanmasından önce Schumer Senato kürsüsünden meslektaşlarına duygusal bir çağrıda bulunarak oylamanın “tarihte önemli bir an” olduğunu ve Ukrayna’da “demokrasiyi savunmak için acele etmeleri” gerektiğini söyledi. Schumer, “Vladimir Putin’in yakından izlediğinden emin olabilirsiniz” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı: “Rusya’nın elindeki bölgeleri geri almak imkansız olabilir”

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak 5 Aralık’ta, ABD Barış Enstitüsü’nde bir dinleyiciye, daha fazla ABD yardımı sağlanamamasının savaşın kaybedilmesi ve Rusya’nın elindeki bölgelerin kurtarılmasının imkansız hale gelebileceğini söyledi.

Ukrayna’da ek yardım beklentilerinin azalması halkın bazı kesimlerinde karamsar bir havanın hakim olmasına yol açtı.

Senato tasarısının ilerleyebilmesi için Cumhuriyetçi senatörlerin dokuz oyuna ihtiyaç vardı. Bazı Demokratlar, Cumhuriyetçi meslektaşlarına yönelik hayal kırıklıklarını gizlemedi.

Gazetecilere verdiği demeçte, Ukraynalılar’ın demokrasi için savaşan ön saflarda yer aldığını söyleyen Massachusett Senatörü Demokrat Elizabeth Warren, yardımın bir “özgürlük meselesi” olarak gördüğünü belirtti.
Kimi senatörler daha fazla müzakere yapılacağını ancak Kongre’nin önümüzdeki hafta tatile girmesinden önce herhangi bir ilerleme sağlanıp sağlanamayacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Schumer ise Senatörlerin tatilden önce bir anlaşmaya varabileceklerine inanıp inanmadığı sorulduğunda, Biden’ın “iyi ve güçlü bir plan” sunduğuna inanmasına rağmen “göreceğiz” dedi.

“Biden’ın tasarıyı geçirmek için daha fazla müzakere etmesi gerekiyor”

Pakete karşı çıkan Cumhuriyetçilerden Güney Carolina’lı Lindsey Graham, bu süre zarfında herhangi bir çözümün mümkün olacağına inanmadığını söyledi.

Graham, Bay Biden’ın nihayetinde daha fazla müzakere etmesi gerektiğine inandığını da sözlerine ekleyerek, “ya onun liderliği gerekecek ya da sıkışıp kalacağız” dedi. “Ne istediğimizi biliyorlar” diyen Graham, “sınır kısmını bir yasa tasarısı için gidebileceğimiz bir yere getirebileceğimizi umuyorum” diye devam etti.

Senato’dan geçmiş olsaydı bile paket Temsilciler Meclisi’nde zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya kalacaktı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson 5 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Senato’ya önemli sınır güvenliği tedbirleri dahil edilmeden Ukrayna’ya herhangi bir yardımı geçiremeyeceğini söylediğini belirtti.

Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Kongre Ukrayna’ya 110 milyar doların üzerinde askeri ve ekonomik yardım yapılmasını onayladı. Bu yardımların büyük bir kısmı halihazırda dağıtıldı.

Beyaz Saray Bütçe Direktörü Shalanda Young, Johnson’a gönderdiği ve bu hafta başında kamuoyuna açıklanan bir mektupta, Kongre’nin harekete geçmemesi halinde ABD’nin Ukrayna’ya “yıl sonuna kadar” daha fazla silah ve ekipman gönderemeyeceğini söyledi.

Ukraynalı yetkililer, ABD yardımını ülke güçlerinin Ruslar’a direnme ve işgal altındaki toprakları yeniden ele geçirme kabiliyeti açısından hayati önemde gördüklerini defalarca vurguladı.

Netanyahu hükümetiyle ilgili çekinceler

Yardım tasarısına karşı oy kullanan bir diğer senatör de, günün erken saatlerinde yasanın İsrail’e milyarlarca dolarlık askeri yardım içermesi nedeniyle çekincelerini dile getiren bağımsız Senatör Bernie Sanders oldu.

Sanders, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü ve şimdiye kadar binlerce sivilin ölümüne neden olan operasyona atıfta bulunarak, “Aşırı sağcı Netanyahu hükümetinin mevcut askeri yaklaşımını sürdürmesi için 10 milyar dolardan fazla ödenek ayırmamız gerektiğine inanmıyorum” dedi.

Netanyahu’yu uzun süredir eleştiren Sanders sözlerine şunları da ekledi: “Nettanyahu hükümetinin yaptığı ahlak dışıdır, uluslararası hukuku ihlal etmektedir ve ABD bu eylemlerin suç ortağı olmamalıdır.”

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçiler ABD Senatosu’nda Ukrayna’ya yardım tasarısını engelledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçiler ABD Senatosu’nda Ukrayna’ya yardım tasarısını engelledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçiler ABD Senatosu’nda Ukrayna’ya yardım tasarısını engelledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.