Cumhuriyetçi Santos’tan boşalan koltuğa Tom Suozzi seçildi

Cumhuriyetçi Santos’tan boşalan koltuğa Tom Suozzi seçildi

ABONE OL
14:32 - 14/02/2024 14:32
Cumhuriyetçi Santos’tan boşalan koltuğa Tom Suozzi seçildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Demokrat Tom Suozzi, New York’ta ABD Temsilciler Meclisi üyeliği için dün yapılan özel seçimi kazanarak, partisinin sonbaharda yapılacak başkanlık seçimlerine yönelik umutlarını artırabilecek bir zafer elde etti.

Suozzi’nin bu başarıyı siyasi açıdan karışık banliyö bölgesinde elde etmiş olması, partisine benzer demografiye sahip bölgeler için güven veriyor.

Suozzi, yine bir Cumhuriyetçi olan George Santos’un Kongre’den ihraç edilmesiyle boşalan koltuğa oturmak için Cumhuriyetçi Mazi Pilip’i mağlup etti. Bu zafer, bölgeyi üç dönem temsil ettikten sonra valilik için aday olan ancak başaramayan Suozzi için Washington’a dönüş anlamına geliyor.

Dağılımı tekrar şekillendirebilecek “yeniden bölgelendirme” çalışması devam ederken, Suozzi’nin Kongre’deki görevinin ne kadar süreceği belli değil. Ancak mevcut sonuç, Meclis’teki zaten az olan Cumhuriyetçiler’in sayısını daha da düşürüyor ve Demokratlar’a, Cumhuriyetçiler’in son seçimlerde şaşırtıcı bir başarı kazandığı New York City’nin Long Island banliyölerinde çok ihtiyaç duydukları bir kazanım sağlıyor.

Suozzi, İsrail’e verdiği desteği eleştiren protestolarla kısa bir süreliğine kesilen zafer konuşmasında iki partili işbirliği temasını vurguladı.
Tom Suozzi, “Ülkemizde öyle bölünmeler var ki insanlar birbirleriyle konuşamıyor bile. Tek yapabildikleri birbirlerine bağırıp çağırmak” dedi ve göstericilere teşekkür ederek, “Karşılaştığımız sorunların çözümü bu değil. Çözüm, ortak bir zemin bulmak için insanları biraraya getirmeye çalışmaktır” diye ekledi.

Tom Suozzi’nin kazanması, Demokratlar’a ülke genelindeki banliyölerde iyi performans gösterebilecekleri konusunda güven vermesi ve bunun da partinin ABD Meclisi’nin kontrolünü yeniden ele geçirmesi ve Başkan Joe Biden’ı yeniden seçme çabaları için kritik önem taşıması olarak yorumlandı.

Ancak, seçim döneminin kısa olması ve seçim günü kar fırtınasının katılımı daha da azalttığı göz önüne alındığında, Kasım seçimleri için tahmin yapmak kolay değil. Kar küreme araçları yollardaki ıslak çamuru temizlerken, her iki parti de seçmenleri sandık başına ücretsiz götürmeyi teklif etmişti.

Günün erken saatlerinde Long Island’daki bir oy verme merkezinde 59 yaşındaki Eliezer Sarrias, Suozzi’ye oy verdiğini çünkü eski Kongre üyesinin anlaşmaya varmak ve Kongre tıkanıklığını sona erdirmek için karşı tarafla daha fazla çalışabileceğini söyledi.

“Sorunların çözümü için yeni bir başkanın gelmesini mi beklememiz gerekiyor?”

Sarrias, Levittown’daki bir ortaokulda oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Seçmen, yetkililerimizi belirli bir işi yapmaları için seçiyor ve gerçekten çok durgun bir Kongre dönemi geçirdik. Göçmenlerle bile Kongre’de iki partili bir anlaşmamız vardı ve aniden buharlaştı, neden? Gerçekten başka bir başkanın gelmesini mi beklememiz gerekiyor? Yoksa herkes için acil olması gereken konular şu anda önemli değil mi?” diye konuştu.

Siyasi açıdan merkezde yer alan Suozzi, seçim kampanyasında Cumhuriyetçiler’in Demokratlar’ı eleştirmek için kullandığı bazı konulara eğilerek, daha sert ABD sınır politikası ve New York’ta hâkimlerin yargılanmayı bekleyen zanlıları gözaltına almasını zorlaştıran yasaların geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Seçim, Meclis üyesi Santos’un görevden alınması nedeniyle yapıldı

Alışılmadık kış ortası seçimi, George Santos’un Aralık ayında ilk döneminin yarısında meslektaşları tarafından görevden alınmasının ardından gerekli hale gelmişti.

Santos, Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu bir bölgede, kendisini bir Amerikan başarı öyküsü (işçi sınıfından bir göçmenin oğlu olarak doğup, Wall Street’te zengin bir işadamı olması) göstererek seçimi kazanmıştı. Ancak Santos’un hayat hikayesinin pek çok unsurunun uydurma olduğu daha sonra ortaya çıktı ve Cumhuriyetçi bağışçılardan para çaldığı iddiaları da dahil olmak üzere pek çok suçlamayla karşı karşıya kaldı. Suçsuz olduğunu savundu.

Özel seçimlerden önce ön seçim için zaman bulamayan Demokratlar, bölgedeki seçmenler tarafından iyi tanınan bir siyasi merkezci olan Suozzi’yi aday göstermişti.

Cumhuriyetçi liderler, benzersiz bir kişisel geçmişe sahip, nispeten tanınmayan bir aday olan Mazi Pilip’e yöneldi. Etiyopya’da doğan Pilip, Süleyman Operasyonu’nun bir parçası olarak İsrail’e göç etti ve sonunda ABD’ye taşınmadan ve 2021’de Nassau County yasama meclisinde bir koltuk kazanmadan önce İsrail’in savunma kuvvetlerinde görev yaptı.

Pilip mağlubiyeti kabul etti ve dün gece telefonla Suozzi’yi tebrik ettiğini söyledi. Pilip, seçim izleme partisinde destekçilerine “Evet kaybettik ama bu burada biteceğimiz anlamına gelmiyor” dedi.

Biden’ın kampanya yöneticisi Julie Chavez Rodriguez, bu yerel seçimi zaferi yaklaşan başkanlık yarışıyla ilişkilendirmekte gecikmedi ve “Donald Trump bu gece yine kaybetti. Cumhuriyetçiler Trump’ın aşırı gündemiyle seçime girdiğinde, Cumhuriyetçiler’in elinde olan bir koltukta bile, seçmen onları reddediyor” dedi.

Trump, Cumhuriyetçi adayı suçladı: “Pilip çok aptal bir kadın”

Trump, sosyal medya sitesi Truth Social’da yaptığı bir paylaşımla sonuca yanıt verdi ve Pilip’i “çok aptal bir kadın” olarak nitelendirerek, “Amerika’daki modern gün siyasetinden bir şey anlasaydı kolayca kazanabileceği halde beni desteklemediği ve ‘çitin üzerinde durmaya’ çalıştığı bir yarışa girdi” dedi.

Kısa kampanyaya kürtaj, göçmenlik ve suç gibi, bu yıl Kongre’nin kontrolü için verilecek mücadelede ülke çapında önemli banliyö yarışlarını şekillendirmesi beklenen konular damgasını vurdu.

Kendisi de bir zamanlar uluslararası göçmen olmasına rağmen Pilip, New York’a sığınmacı akını konusunda Suozzi’ye yüklendi ve Demokratlar ile Biden’ı ABD’nin güney sınırını güvence altına almamakla suçladı.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçi Santos’tan boşalan koltuğa Tom Suozzi seçildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçi Santos’tan boşalan koltuğa Tom Suozzi seçildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçi Santos’tan boşalan koltuğa Tom Suozzi seçildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.