Cumhuriyetçi başkan aday adayları arasında Iowa önseçimi öncesi hararetli tartışma

Cumhuriyetçi başkan aday adayları arasında Iowa önseçimi öncesi hararetli tartışma

ABONE OL
11:35 - 11/01/2024 11:35
Cumhuriyetçi başkan aday adayları arasında Iowa önseçimi öncesi hararetli tartışma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de 2024 Başkanlık seçimi öncesi, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları Nikki Haley ve Ron DeSantis dün akşam yapılan tartışma programında karşı karşıya geldi.

Iowa eyaletinde düzenlenen tartışma hararetli geçti. Adaylar birbirlerini defalarca yalancılıkla suçladı. Yapılan anketlerde Cumhuriyetçi Parti’nin en kuvvetli adayı, eski Başkan Donald Trump birkez daha tartışmaya katılmadı.

Florida Valisi DeSantis, “Sırf sizin oyunuzu almak, sonra da bir makam elde etmek ve bağışçılarının isteklerini yerine getirmek için size duymak istediğinizi düşündüğü şeyleri söyleyen başka bir geveze politikacıya ihtiyacımız yok” dedi.

DeSantis, Haley’i büyük bağışçılara borçlu olmakla ve muhafazakâr konular üzerinde konuşmaktan kaçınmakla suçladı.

DeSantis, Haley’i muhafazakar konular hakkında konuşmaktan kaçınmakla suçladı.

Eski BM elçisi Haley de, DeSantis’in yalanlarını belgelemek için oluşturduğu bir web sitesini tanıttı ve DeSantis’in “çok çaresiz” olduğunu savundu.

Haley, DeSantis’e dönerek, “Neden sizin bu ülkede bir şeyleri yönetebileceğinizi ya da yapabileceğinizi düşünelim ki?” dedi.

Trump’ın 2020 seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin ise Haley, bir zamanlar birlikte çalıştığı başkanı eleştirme konusunda DeSantis’ten daha açık sözlü davranarak, “O seçimi Trump kaybetti. Seçimi Biden kazandı” dedi.

Haley ayrıca, 6 Ocak 2021’deABD Kongre Binası’nı basılmasının “korkunç bir gün olduğunu ve Başkan Trump’ın bunun hesabını vermesi gerektiğini” söyledi.

Haley, DeSantis’i kampanya sürecindeki harcamaları nedeniyle eleştirdi.

DeSantis ise hakkındaki suçlamalar nedeniyle Trump’ın başkan adaylığından çekilmesi gerektiğini savundu.

İki aday tartışmada, Iowa’da Cumhuriyetçilerin önseçim sürecinin başlamasına bir haftadan az bir süre kala dış politikadan kürtaja kadar çeşitli konulardaki keskin görüş farklılıklarını ortaya koydu.

Beşinci kez münazaraya katılmayan Donald Trump ise tartışmanın sürdüğü sırada, Des Moines’de Fox News’in düzenlediği bir belediye meclisi toplantısına katıldı.

Tartışma, sert bir Trump eleştirmeni olan eski New Jersey Valisi Chris Christie’nin Cumhuriyetçi seçmenlerden çok az destek alması üzerine başkanlık kampanyasına son verdiğini açıklamasından birkaç saat sonra gerçekleşti.

Christie, Windham’daki belediye binasında izleyicilere, “Kazanmak için yalan söylemektense doğruyu söyleyerek kaybetmeyi tercih ederim” dedi ve rakiplerini Trump’la doğrudan yüzleşmedikleri için eleştirdi.

Eski New Jersey Valisi Christie, Cumhuriyetçi başkan adaylığı yarışından çekildi.

Kampanya sürecinin başında Trump’ın en büyük rakibi olarak görülen DeSantis iç çekişmelerle boğuşurken, Haley anketlerde istikrarlı bir şekilde yükseldi.

Eski Başkan Trump, Çarşamba günü ülke çapında yayınlanan Reuters/Ipsos anketine göre Cumhuriyetçilerin yüzde 49’unun desteğini alırken, en yakın rakibi Haley yüzde 12 ile ikinci sırada bulunuyor.

Cumhuriyetçi başkan adayı 5 Kasım’da yapılacak seçimlerde Başkan Joe Biden ile karşı karşıya gelecek. Anketler Biden ve Trump’a desteğin başa baş olduğunu gösteriyor.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçi başkan aday adayları arasında Iowa önseçimi öncesi hararetli tartışma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçi başkan aday adayları arasında Iowa önseçimi öncesi hararetli tartışma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçi başkan aday adayları arasında Iowa önseçimi öncesi hararetli tartışma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.