Cumhurbaşkanı Suikastı Zanlısının İadesine Ret

Cumhurbaşkanı Suikastı Zanlısının İadesine Ret

ABONE OL
15:08 - 04/07/2022 15:08
Cumhurbaşkanı Suikastı Zanlısının İadesine Ret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise suikastına karıştığı iddiasıyla hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve Türkiye’de tutuklu bulunan Samir Handal’ın Haiti’ye iadesi talebi mahkemece reddedildi.

2017’de göreve gelen 53 yaşındaki eski işadamı Moise, 2021’in Temmuz ayında özel konutunda vurularak öldürülmüş ve saldırıda eşi de yaralanmıştı. Bir grup Kolombiyalı paralı asker ana şüpheliler olarak ortaya çıksa da davayla bağlantılı kimse mahkum edilmedi.

Ürdün vatandaşı işadamı Samir Handal, geçen Kasım ayında ABD’den Ürdün’e giderken Türkiye’de Interpol’ün kırmızı bülteniyle gözaltına alınmış, ancak avukatları kırmızı bültenin daha sonra talepleri üzerine kaldırıldığını söylemişti.

Handal ve avukatları, zanlının suikastın planlayıcısı olduğundan şüphelenilen Emmanuel Sanon’a sadece bir ev kiraladığını, ancak Handal’ın planlardan haberdar olmadığını savunuyor.

Ağustos ayında Haiti polisi tarafından hazırlanan bir raporda Handal’ın Port-au-Prince’teki evinde Sanon’un da katıldığı “siyasi nitelikli toplantılara” evsahipliği yaptığı belirtilmişti.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, sekiz aydır tutuklu bulunan Handal’a Sincan Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanıldı. Handal, hakimler kararı okuyup serbest bırakılmasına karar verirken ağladı ve ellerini havaya kaldırdı.

30 Mayıs’taki bir önceki duruşmada mahkemeye, “Dr. (Emmanuel) Sanon’a bir tıp kliniği hastanesi için bir ofis alanı kiraladım” demişti. “Hiçbir toplantıya katılmadım ve hiçbir şeyden haberim olmadı. Suikastı radyodan ve sosyal medyadan duydum” demişti.

Avukatlar Handal’ın iade edilmemesi gerektiğini çünkü Haiti’de ağır işlerde çalıştırılacağını ve ağır koşullar nedeniyle işkence görebileceğini ya da hapishanede ölebileceğini söyledi.

Ülkedeki siyasi belirsizliğe de vurgu yapan avukatlar, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın geçen hafta artan suç ve güvenlik endişelerini gerekçe göstererek Haiti’ye seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti.

Handal’ın avukatlarından Mahmut Barlas, bugünkü duruşmada, eldeki kanıtların açık olduğunu, müvekkilinin haksız yere yargılanacağını, işkence göreceğini ve öldürüleceğini görmenin zor olmadığını söyledi.

Haiti, Türk yetkililere mektup yazarak 60 yaşının üzerindeki kişilere kürek cezası verilmediği, şüphelinin de ağır işte çalıştırılmaktan muaf olduğunu bildirmişti.

VOA tarafından geçilen Cumhurbaşkanı Suikastı Zanlısının İadesine Ret haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhurbaşkanı Suikastı Zanlısının İadesine Ret haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhurbaşkanı Suikastı Zanlısının İadesine Ret haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.